algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 11°
15°

L'espai web dedicat a la memòria democràtica publica les primeres cartes de familiars a les víctimes

L'espai web dedicat a la memòria democràtica publica les primeres cartes de familiars a les víctimes.

CAIB

L'espai web dedicat a la Memòria Democràtica, memoria.caib.es, publica aquest diumenge, 30 d'agost, les primeres cartes que ha rebut la Direcció General de Memòria Democràtica del Govern escrites per familiars de víctimes desaparegudes i per persones interessades en la recuperació de la seva memòria.

Es tracta de vuit cartes, en format obert, que van dirigides a Andreu Paris Martorell, Bernat Mateu Ferrer, Joan Losa Campomar, Antonio Rubio Aragon, Antonio González Rodríguez, Antoni Frau Sans, Ramón Rodríguez Quiroga, Jaume Rebassa Garcies, i als germans Joan Llabrés Martí i Miquel Llabrés Martí, víctimes del feixisme assassinades i desaparegudes.

Escrits emotius, al llarg dels quals, els fills, néts, nebots, etc. reten un sentit homenatge als seus familiars. Des d'avui es poden llegir a l'espai dedicat al Memorial de la Paraula, un projecte que neix amb la voluntat de donar veu a la ciutadania amb l'objectiu de recuperar la memòria i rompre el silenci que durant tants d'anys imposà la dictadura franquista. Per això, s'anima a participar a totes les persones, familiars o no de víctimes, que tenguin una història per contar, ja sigui a partir de fets viscuts, escoltats o investigats sobre la guerra o la dictadura franquista que vulguin recuperar la vida i història d'alguna víctima silenciada. La gent interessada disposa en el mateix espai web d'un formulari de contacte amb la Direcció General de Memòria Democràtica.

El Memorial de la Paraula és un dels projectes que va posar en marxa la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització el passat mes d'abril, a través de la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern. Forma part de l'espai web memoria.caib.es per divulgar la memòria democràtica entre la ciutadania, ja sigui facilitant l'accés públic a documentació com el Mapa de fosses i el Cens de símbols de les Illes Balears, i també a través de nous serveis com la recollida de testimonis en tota mena de format —documents, talls de veu, audiovisual— de les persones que vulguin compartir vivències pròpies o records.

Les cartes es poden consultar en aquest enllaç: http://www.caib.es/sites/memoria/ca/cartes_a_les_vactimes_de_la_guerra_civil_i_el_franquisme/

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per sebastià, fa 5 mesos

@ I tant, .- ¿Punto final?... Què vols dir, que ara canviaràs de nik??
Si aixó ja ho fas cada dia quatre vegades...
I no em vinguis amb que jo també ho faig, que ja t'he dit a cada "personalitat" teva que no en tinc costum i sempre he posat sebastià.
Si és per alló de "i tú, más" és molt poc recorrible, de manca de cultura, coneixement i poc enteniment.
Adeu. A veure si és veritat.

Valoració:1menosmas
Per pregunto, fa 5 mesos

@I tant,I que tindria de curiós que fos la mateixa persona?

Valoració:2menosmas
Per Vergonya!, fa 5 mesos

Continuo sense entendre perque publiquen els atacs continuats d'aquedts fatxes maleducats, escrits en Castellà per molestar encara més, si aquest digital és en llengua catalana.
No sé quin interés puguin tenir les mentides i els insults d'aquesta gentota.

Valoració:3menosmas
Per I tant, fa 5 mesos

No es que sea mal de entender, es que demuestras que no sabes entender nada. De entrada ya me llamas fascista, sin saber nada de mi. Yo me remito a narrar unos hechos que sé que son ciertos. De ninguna manera, pretendo ofender a las familias de las víctimas (Dios me libre), ni tampoco quiero enviar a orris a esta publicación. Llegaré a creer que no domináis, al menos en su parte más básica, el idioma castellano.

Todo lo que cuenta "vols dir?", yo no lo sabía. Lo único que me preguntaba si el señor de la fotografía de apellido Rebassa y el de la barca de los Matas, era el mismo. Nada más.

El que quiera ver en mi anterior escrito intenciones perversas, lo tiene crudo pues no hay en mis palabras el menor desprecio hacia nadie. Que se me diga dónde supuestamente ofendo.

Ni viví aquellos acontecimientos, afortunadamente, ni estoy en bando alguno. Por el mero hecho de escribir en castellano, soy sospechoso de todo. Hasta aquí llega el fanatismo de determinados elementos.

Si alguien se ha sentido ofendido, le ofrezco mis disculpas.

Bon día. Y por mi, punto final.

Valoració:-9menosmas
Per vols dir?, fa 5 mesos

Jaume Rebassa va ser entregat pels italians als alemanys (cal suposar que amb la complicitat de Franco) i fou internat a un camp exterior de Buchenwald, a Mittelbau-Dora, prop de Nordhausen, on els presoners eren obligats a fer durs treballs en la construcció d'uns túnels. Allà va morir Jaume Rebassa, el 24 de desembre de 1943, El seu nom figura en el memorial de Flossembürg. Qué trobes de curiós, i tant?

Valoració:11menosmas
Per És ben mal d'entendre, fa 5 mesos

De veritat, que si no és perque això no és eñl que vol aparentar, no entenc perque publiquen els escrits d'aquests feixistes, si ni tan sols no dissimulen les seves intencions d'enviar a norris aquesta publicació.
Concretament a aquest article, el primer comentari és una ofensa a totes les víctimes de la guerra colpista espanyola i als seus familiars.

Valoració:11menosmas
Per I tant, fa 5 mesos

Juan Matas Salas, el tío del que fuera presidente de nuestra Comunidad, salió de Mallorca en agosto de 1.939 en compañía de otras 8 personas. Lo hicieron a bordo de una barca comprada en el Portitxol, de unos seis metros de eslora. La idea era llegar al norte de Africa, pero por diversas circunstancias dieron todos ellos a Italia.

Entre estas 9 personas, que huían de la isla debido a la situación del momento, había un señor que se llamaba Jaume Rebassa. Dado el nombre y primer apellido coinciden, podría tratarse del mismo que aparece en la serie de fotografías (es el que va con gorra de plato). Sería curioso que se tratara de la misma persona.

Valoració:-10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris