nubes dispersas
  • Màx: 12°
  • Mín:
12°

Més de 300 persones a Palma mostren el rebuig als Borbons i el suport a la República

Més de 300 persones han participat aquest divendres vespre en una concentració organitzada per la plataforma Arruix Borbons per mostrar el seu rebuig a la presència del rei Borbó a Mallorca i al sistema monàrquic.

La mobilització s'ha desenvolupat davant el Palau de l'Almudaina, utilitzada pels reis espanyols com a residència oficial i protocol·lària en les seves estades a Mallorca.

La concentració s'ha desenvolupat, en aquesta ocasió, sense cap provocació policial i ha comptat amb una representació de les diverses tendències dins el republicanisme, des de defensors d'una república espanyola fins als qui defensen una república autocentrada.

Durant la concentració s'ha llegit un manifest en el qual es denuncia la corrupció vinculada a la monarquia espanyola i més concretament a la família Borbó.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Joan Josep Llull, fa 5 mesos

"[...]l'ideal fóra adoptar, no ja la forma "Catalunya Gran", sinó senzillament Catalunya, per designar les nostres terres. Ara bé: aquesta aspiració ha d'ajornar-se sine die. Podem preparar les condicions materials i morals perquè, un dia sigui ja factible. I és per això que en certs moments caldria recomanar una cautela esmolada en l'ús de la paraula "Catalunya". Hauríem de fer els majors esforços per reservar-li en el futur aquella amplitud integral. És per aquesta raó que convé emprar sistemàticament la denominació "el Principat"[...] Al cap i a la fi, en tot aquest problema del restabliment d'una terminologia col·lectiva apropiada, la victòria sobre els anacrònics prejudicis particularistes ha de ser guanyada a força de reiterar les fórmules escollides i procedents, i a força d'acostumar-nos i acostumar els altres a utilitzar-les d'una manera metòdica. No ens hem pas d'enganyar: es tracta d'una qüestió de rutines. Contra la rutina creada en els temps de la nostra disgregació com a poble, hem de crear-ne una altra que resumeixi la nostra voluntat de reintegració. [...]"

Joan Fuster, "Qüestió de noms" (1962)

Ara (2020) ja és factible, el futur ja és aquí. Tots quants tenim voluntat de reintegració ja hem superat "la rutina creada en els temps de la nostra disgregació com a poble" i, gràcies a tots aquells qui ens han preparat "les condicions materials i morals" perquè ho sigui, de factible, ens hem acostumat a utilitzar metòdicament el corònim Catalunya amb l'amplitud integral que li correspon, això és, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer. També, empram sistemàticament la denominació "el Principat" per referir-nos a les quatre províncies de la Comunitat autònoma espanyola, dita "Catalunya" per la legalitat estatal ocupant i per tots quants no han aconseguit, encara, "la victòria sobre els anacrònics prejudicis particularistes".

Valoració:4menosmas
Per transcriptor ||*||, fa 5 mesos

Fragment de la "Resposta dels mallorquins" als nostres compatriotes del Principat (10-6-1936)


“Amb la nostra resposta volem fer la triple afirmació d'unitat de sang, de llengua i de cultura; afirmació de fidelitat a una pàtria natural que és la terra on es parla la mateixa llengua. Afirmació que adrecem a la Catalunya de tots els catalans i de tots els temps, que s'estén del Rosselló a València, la del rei En Jaume I i de Ramon Llull. I així responem a la crida que ens és feta, disposats a col·laborar en tots aquells projectes encaminats a consagrar la nostra germanor essencial i la nostra comuna esperança”.

Valoració:4menosmas
Per transcriptor ||*||, fa 5 mesos

"Blai Bonet, el fons del mar" entrevista de Jordi Coca, Serra d'or, gener 1981


Per anar bé necessitaríem un sol president de la Generalitat per a tot el País Català; perquè tampoc no cal dir Països Catalans. No. País Català i prou. I un sol president. Un president per al País Català. El President de la Generalitat hauria de ser-ho del Principat, de les Illes i del País Valencià. Això de les autonomies ho espatlla tot. És com el conte de la vella per no arribar-ho a tenir mai. Et fan transferències de vint-i-cinc cèntims amb dues dècimes i s'obliden de la geografia, el llenguatge i el tarannà, que són realitats històriques com una catedral.

http://www.mallorcaweb.com/magpoesia/bonet-blai/paraula.htm

Valoració:4menosmas
Per transcriptor ||*||, fa 5 mesos

«Com havia de ser la nostra revista? L’acord fou unànime: la nostra revista seria oberta a tothom, a tots els corrents estètics i a tot Catalunya (aleshores no dèiem “Països Catalans”, sinó Catalunya i prou. Per a nosaltres, tan Catalunya era Barcelona, com Alcoi, com Ciutat, com Lleida o com Perpinyà; i com que no significàvem res, ni érem cap força ni cap perill, ningú no hi tenia res a dir)». Josep Maria Llompart (Latitud 39, agost de 1981). L’article es refereix al naixement, l’any 1952, de la revista Raixa.


http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/258699

Valoració:4menosmas
Per transcriptor ||*||, fa 5 mesos

Paraules de l'escriptor de Consell Joan Guasp en un fragment del parlament que va fer a la nit de les revistes en català (Barcelona, març 2013) i reproduïdes a la pàg. 20 del núm. 232 de la revista "El Mirall" (maig-juny 2013):

"[...] nosaltres, des de les Illes, pensem en la Nació com una unió dels mal anomenats Països Catalans. Això de Països Catalans i de Catalunya, expressat com s'entén ara, no és del tot exacte. Hem de parlar només de Catalunya, però no com el Principat tot sol, sinó que formem Catalunya el Principat, [...], les Illes i el País Valencià. I altres petits territoris [...]. Jo que sóc de la zona del Raiguer, al centre de Mallorca, sóc tan català com els que han nascut a les comarques del País Valencià, la comarca d'Osona o de l'Empordà o qualsevol altra. Tant com un senyor nascut a Sant Just Desvern o a les rondes de Sant Antoni o de Sant Pere. [...]"

Valoració:4menosmas
Per I tant!, fa 5 mesos

@Visca Catalunya sencera
Si els Països Catalans no existíssin, no farien tants d'esforços per demostrar, i fins i tot per decretar a base d'acords parlamentaris, que aquests no existeixen.
Existeixen i estanben vius. I per aquest motiu, els espanyolistes estan morts de la enveja i de la por que els provoquen.

Valoració:12menosmas
Per Joan Miró Font, fa 5 mesos

Jo hi era i vaig constatar com es republicans espanyols anaven molt an es seu aire, cridant quan ja s'estava llegint es manifest

Valoració:10menosmas
Per De Salses a Guardamar, fa 5 mesos

"La proposta de Guia recull, així mateix, una llarga tradició d'ús ample del significant Catalunya. Com a exemple paradigmàtic, el mallorquí Gabriel Alomar es referia a 'tota la Catalunya' com a agrupació de la Catalunya continental i la Catalunya insular, tal com recull Gregori Mir en el llibre 'Sobre nacionalisme i nacionalistes a Mallorca'."

(Viquipèdia, article "Digueu-li Catalunya")

Aquí teniu la proposta de Josep Guia:

http://in.directe.cat/documents/digueu-li_catalunya.pdf

Valoració:12menosmas
Per Visca Catalunya sencera!, fa 5 mesos

La nació catalana existeix. Som UNA nació. El territori del nostre País (en singular) va de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer. Reconeguem d'una vegada la nostra realitat nacional.

Valoració:12menosmas
Per Visca Catalunya sencera!, fa 5 mesos

Com que Mallorca és part fonamental de la nació catalana allò que convé és la República catalana; aquest és el projecte que necessitam els mallorquins. Llevat que es vulgui promoure la secessió de la nostra illa de la resta del país i, per tant, l'atomització i la destrucció d'aquest en fallides republiquetes regionals, provincials, comarcals, etc., incapaces d'alliberar-se del jou dels estats espanyol, francès i italià.

Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris