cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 23°
33°

Localitzades restes òssies de la Guerra Civil al cementeri de Son Coletes

Després de dotze dies d’excavacions, l’equip d’arqueòlegs que treballa en les tasques d’exhumació del cementeri de Son Coletes ha localitzat restes òssies que correspondrien a víctimes de la Guerra Civil.

Així ho ha confirmat aquest dimecres la consellera d’Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, acompanyada del secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado, i el batle de Manacor, Miquel Oliver.

Tal com ha explicat el cap d’arqueologia de l’empresa ATICS, Cesc Busquets, aquestes restes han estat localitzades a l’oest de la creu de l’antic cementeri de Son Coletes, d’on se sospita que partien les síquies on es varen enterrar els represaliats.

La distribució de les restes indica que podrien haver estat emmagatzemades dins bosses o sacs, després d’haver estat abocades durant les obres de construcció del nou cementeri de Son Coletes entre els anys 1947 i 1953. Aquestes restes s’han localitzat a una fondària de 2,50 metres sobre el nivell actual.

Dins d’aquesta agrupació de restes òssies s’han localitzat altres elements que confirmarien la hipòtesi que varen ser fruit del conflicte bèl·lic. La prova més determinant és la troballa d’una bala de 9 mil·límetres, utilitzada de manera habitual pels escamots falangistes. La bala presenta restes de teixit de vestimenta, amb la qual cosa va ser disparada.

També s’han localitzat restes de vestimenta pròpia del anys 30, com és un gafet -tancament de la cintura d’un pantaló-, un botó de nacre, una corretja amb sivella de ferro, un fragment d’un rellotge de butxaca i una sabata de cuir amb sola pneumàtica.

Totes aquestes restes ens situen en el primer quart de segle XX, quan a Son Coletes varen tenir lloc els episodis de repressió franquista. L’equip d’arqueòlegs continua en aquests moments amb l’estudi de les restes localitzades i la seva delimitació.

Més enllà d’aquestes darreres troballes, fins a dia d’avui, els arqueòlegs d’ATICS han excavat nou sepultures amb un total de deu individus, que s’atribueixen a enterraments efectuats al llarg del segle XIX. S’ha pogut descartar que siguin restes de víctimes de la pesta bubònica de 1820. Estan pendents d’excavar una dotzena de tombes més.

Son Coletes

Son Coletes va ser creat el 1820 com a cementeri de les víctimes de la pesta bubònica i va ser utilitzat durant la Guerra Civil com a gran fossa per a les execucions indiscriminades de dissidents i presoners. A dia d'avui, no es coneix amb exactitud la quantia del nombre de víctimes que s'hi enterraren.

Segons indica l'historiador Antoni Tugores en el Mapa de les fosses comunes de Mallorca, a partir del 17 d'agost de 1936, a Manacor, els organismes franquistes iniciaren una repressió sistemàtica i execucions al cementeri municipal del Pla de Son Mas. A partir del 24 d'agost, aquestes execucions i enterraments varen ser traslladats a Son Coletes per poder disposar d'un espai allunyat del nucli urbà.

Entre finals d'agost i setembre de 1936 Son Coletes va ser escenari de grans execucions, no només de víctimes manacorines o mallorquines, sinó que “potser el nombre més important de víctimes enterrades en aquell lloc es degui a les captures de presoners de les tropes de Bayo”, indica Tugores.

El desembarcament de les tropes republicanes de Bayo es va produir al Llevant de Mallorca el 16 d'agost de 1936 i va provocar nombroses víctimes de guerra als dos bàndols de la contesa.

El Projecte d'intervenció al cementeri de Son Coletes, presentat per ATICS a la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de les Illes Balears, inclou l'estudi d'una fotografia aèria feta per l'aviació dels Estats Units entre els anys 1942-1945, facilitada pel Dr. Cels Garcia del Departament de Geografia de la UIB, un material que ha permès determinar que, pocs anys després dels nombrosos assassinats de 1936, l'antic cementeri de Son Coletes presentava una planta completament quadrada i tenia un total de 3.600 m2.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per sebastià, fa 11 mesos

@ i tant el fals i Cia .-
Com sempre NO HAS ENTES RES. Normal ... o no !!.
I veig que segueixes amb la teva dislexia...
No he tingut mai cap dubte sobre l'honradesa del meu pare, ni de l'estimació de tots els qui el van conèixer, doncs ell mai no hauria sigut de dretes i menys com les actuals que tú defenses, i aquesta és la qüestió que segurament et fa pensar aital disbarat, bogeria, insensatesa i burrada, només a la ment de gent abominable
Em sembla que en pocs dies ja t'he dedicat tot el reguitzell de qualificatius que em provoquen les teves lectures, així doncs, comprendràs que no tinc res més per dir-te ni ganes de llegir-te. A tù i als vint-i-cinc de la teva Cia. OBLIDA'M

Valoració:1menosmas
Per pages, fa 11 mesos

Que me deixis en pau, paparra! Ves a repartir el teu odi a qui el vulgui. Jo no el vull, es teu.

Valoració:2menosmas
Per I tant, fa 11 mesos

A un tal Pagés.

Efectivamente no es de mi incumbencia. Ni ganas, por supuesto.

Esto significa que tú no hacías nada. Dudo, razonablemente, que tú les dijeras a la cara ni media palabra. Bravucones de teclado.

A un tal esbastiá: Despreciable no debo serlo mucho, al menos para ti, ya que duermes totalmente obsesionado con mi persona. Y te lo aclaro: ets mascles no me van be. Cerca per un altra redol.

Por esta regla de tres, si tu padre fuese un ladrón, tú también lo serías.

Valoració:-8menosmas
Per Tantes mentides, fa 11 mesos

És digne d´estudi el fet de que encara hi ha persones tan carregades d´odi, tan obsessionades, que no entenen que la LLei de Memòria és per a tots. Per tothom que vulgui cercar i trobar els seus familiars per donar-lis una sepultura digna amb els seus, siguin d´un color o d´un altre. Qui no entén això de forma humana, amb compassiò, amb comprensiò, amb misericòrdia, clarament, és qui de veritat no vol posar fi a la guerra ni dins el seu cap, primer de tot, ni dins de la societat.

Valoració:2menosmas
Per pages, fa 11 mesos

Quan parles d'odi, veus a fora el que duus a dins, un fet clinic inquestionable. El que jo feia o deixava de fer no es de la teva incumbencia.

Valoració:5menosmas
Per sebastià, fa 11 mesos

@ I tant... el fals .-
Ets despreciable. Fals de nom i de coherència.
Els actuals descendents dels anteriors culpables, ho son en la mesura en que amaguen encara les seves atrocitats.
Realment tú si que em fas fàstic en totes les teves multipolaritats despersonalitzades.

Valoració:8menosmas
Per I tant, fa 11 mesos

O sea que los descendientes de los supuestos, también son culpables de lo que hicieron los anteriores. Por esta regla de tres serán culpables los descendientes de los descendientes, de los descendientes, de los descendientes. Así hasta 300 o 400 años. Don Felipe es culpable de lo que hicieron, supuestamente, sus antepasados, según Martí Florit..

Solo veo odio y ganas de revancha. Así la guerra no terminará nunca. Desenterrando huesos, pero solo los que nos convienen. De asco.

Según un pagés, hace solo unos años se veía, en la taula de un bar, a los asesinos (sic) de no sé quien. Y tú cuando los veías, ¿qué hacías?.

Valoració:-15menosmas
Per I tant!, fa 11 mesos

Si, Pagès. Però a vui dia, els descendents d'aquests botxins dels que vostè parla, dejecten aquestes exhumacions i ara, s'aferren a que se fa una despesa quan hi ha molta necessitat ( com si a ells els havés importat mai la gent que passa misèria) i diuen que s'ha de deixar fer i oblidar, perque tanmateix ja han passat molts d'anys i és un disbarat.
La darrera passa hauria de ser investigant registres, fent públics els noms dels botxins. Aixi sabriem tots qui son descendents i qui només son fanátics adoctrinats en la pitjor doctrina.

Valoració:12menosmas
Per pagès, fa 11 mesos

Ara ja deuen fer tots de fogoners de Llucifer, però no fa molts anys encara podies veure els assassins a una taula d´un conegut bar de Manacor, amb les seves cares pudentes i decrépites, ensumant tothom qui entrava, fos jove o vell.

Valoració:17menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris