cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 23°
33°

El Bisbe Taltavull cau en la trampa gonellista

Tot i que com a Bisbe, Sebastià Taltavull, sap llatí, aquesta setmana ha pecat d'innocent i s'ha deixat manipular com un aprenent d'escolanet.

El Bisbe de Mallorca ha caigut de quatre potes en la trampa parada pel grupúscul secessionista autodenominat 'Fundació Jaume III' i no només s'ha fotografiat amb alguns membres emmascarats del col·lectiu gonellista, sinó que ha permès que aquests parlin en nom seu, sense rectificar-los.

Sebastià Taltavull havia declarat que la llengua pròpia de les Illes Balears és el català, cosa que diu la ciència i la llei, però l'organització gonellista, seguint el seu modus operandi habitual, en va intentar fer un escàndol, amb l'objectiu que el bisbat caigués en la trampa de fer-los cas.

Finalment, aquest dimecres, els components de l'organització secessionista, Gari Duran, Fernando Fortuny i Joan Pons, es varen trobar amb el Bisbe per demanar a la Diòcesi de Mallorca «que la litúrgia i les fulles parroquials siguin en mallorquí, per a apropar-se als fidels de l'illa» i proposar que «l'Església vagi prioritzant el mallorquí oralment i per escrit» i que «s'anunciïn les misses amb el nom de mallorquí, així com a València s'anuncien en valencià».

El grup també parla en nom del Bisbe i afirma que que Taltavull «s'ha compromès a prioritzar el mallorquí i les formes pròpies dins de la Diòcesi de Mallorca».

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per I tant, fa 11 mesos

Tanto me da si las misas se dan en mallorquí de trona, en latín o en chino mandarin. Las mismas tonterias de siempre repetidas una y otra vez.

Valoració:0menosmas
Per Jordi, fa 11 mesos

https://www.dbalears.cat/opinio/2020/07/27/341987/renegueu-mai-del-mallorqui-trona-senyor-bisbe.html

Valoració:2menosmas
Per jbm, fa 11 mesos

No caiguem a sa trampa gonellista ... Ells volen que reaccionem dient que no volem ue diguin mallorquí, .... i no hi hem de caure ... ells, que noés volen es castellà, menteixen quan diuenque defensen es mallorquí, i ho demostren en lo que demanen, diuen que s'anunciin en mallorquí, cosa que s'està fent des de sempre i, el bisbe, diu simplement que procurarà que es facin servir ses formes pròpies de Mallorca, cosa que ja passa ... Altra coa seria que hagués accepttr que li dictassin quines eren aquestes formes que havia de fer servir ... cosa que sembla que no ha passat ... s'engalipada d'aquests enemics de sa nostra llengua és sortir a camí contra es reconeixement de sa unitat de sa llengua que havia fet el bisbe,, i procurar que ens procnuciem en contra des mallorquí es qui l'estimam ... no siguem tan ases ... efectivament a favor des mallorquí hem d'estar ... tant a favor des mallorquí col·loquial que fan servir es capellans en es sermons, com des mallorquí de trona que fan servir a sa litúrgia i que feien servir en es sermons quan ses misses es feien en llatí i es sermons en mallorquí de trona (altrament dit registre formal i/o català estàndard)

Valoració:6menosmas
Per "Castella mos roba", fa 11 mesos

Els mots com espanyol, Espanya, català, Aragon, Arabia, àrab, i altres no se poden emprar a la actualitat an el llenguatge ja que són mots històrics, igual que Unió Soviètica, Imperi Romà, Bizanci o Constantinoble, Imperi Otomà són cosas bastant recents però ja són històricas, però encara espanyol, Espanya, Català, Aragon són anteriors a l'Imperi Romà, an el Cristianisme i l'Islam.
Basta substituir el significat actual Espanya per Península, espanyol per peninsular, Aragon per Osca, Saragossa o Terol o inventar un altre nom, tal vegada un nom apropiat actual sería Aragonia, ja que Aragon era el nom de un Imperi molt abans del cristianisme.
El mot català per catalonès, així la actual Catalunya o Catalonia no té res a veure amb català, però sí amb catalonès.
El mot Arabia per península de Palestina o dels Palestins. El mot Àrab per Palestí o un altre inventat.
Arabinia?, Arabí?

Valoració:-8menosmas
Per Lluís, fa 11 mesos

Una fundació espanyolista no pot promoure es mallorquí perque s'espanyolisme, històricament i ara, sempre ha anat contra es mallorquí i ha cercat sa castellanització. En Joan Pons ès un embullós, un farsant i un mentider. Anau a sa "maldita hemeroteca" i cercau "Mos Movem: Hemos nacido para frenar el independentismo en Baleares". Hi ha una foto seva acompanyat de dues senyores molt espanyolistes encabotades a extirpar es mallorquí de sa sanitat pública. El sendemà se manifestaren amb aqueixa intenció: cercau "La sociedad balear se manifiesta en Palma en contra del requisito del catalán en la sanidad" i ho comprovareu. No era una manifestació contra es català i a favor des mallorquí, sinó contra es català i a favor des castellà. Promoure es mallorquí vol dir afavorir-ne s'ús arreu (sanitat, administració, medis de comunicació, comerç, vida social). Vol dir revertir sa castellanització franquista que aquests espanyolistes 'a la mallorquina' volen consolidar. A posta llancen es mallorquí contra es català per fer espanyolisme contra es mallorquí. No tenen es coratge de fer espanyolisme de valent, però aquí tots sabem on se colga el dimoni.

Valoració:13menosmas
Per barrufet, fa 11 mesos

-En català en diem,..... "badoc",...."babau",.....ho que ha fet el paper del auca,....(valen áltres epítets en català segurament).......(preguem perqué la Santísima Trinitat
l´ilumini).

Valoració:6menosmas
Per sebastià, fa 11 mesos

El de sempre ja ha fet la seva interpretació. Quan m'en he adonat ja tenia 36 "amics" en vermell. Vas be cirerer.
O sigui, que per tú, el deporte es el mayor enemigo del tabaco enteniment de'n baleridiculum & Cia

Valoració:10menosmas
Per Jo ho tinc clar, fa 11 mesos

Si aquesta gonelleria mentidera, falsa i manipul.ladora, se fica dins l'Església Catòlica, jo, que som catòlic practicant, cercaré una altra religió cristiana per continuar desenvolupant la meva espiritualitat.

Valoració:15menosmas
Per Escorpí, fa 11 mesos

El Bisbe no és tonto i segur que s'adonarà de seguida que ha comès una errada pròpia de capsigrany. Penso que es confessarà públicament de la seva patinada i rectificarà- El bisbe Teodor no hauria fet mai el que ha fet Taltavull.

Valoració:15menosmas
Per idò sí, fa 11 mesos

Sembla mentida que tot un bisbe es deixi emblanquinar per uns farsants com aquests de la Jaime III. A veure si els desmenteix públicament i deixa clar que les misses i el bolletí de la diòcesi es faran en català, com es fan en castellà i no en andalús a Andalusia i en castellà i no en murcià a Múrcia. La Diòcesi té capellans prou instruits per explicar-li bé al Sr. Bisbe el que és la llengua catalana.

Valoració:17menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris