algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 20°
25°

L'Imedea, la UIB i les confraries de pescadors impulsen la pesca sostenible

Un equip d'investigadors de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (Imedea), la Universitat de les Illes Balears (UIB) i la Federació de Confraries de Pescadors col·laboren en el projecte d'investigació Trasmar, que té com a objectiu millorar la sostenibilitat de l'art de la pesca tradicional del tresmall.

L'Imedea ha explicat aquest dijous que el projecte es fa en col·laboració de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a través del programa Pleamar, cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP).

El tresmall és un art de pesca tradicional que utilitza xarxes estàtiques per capturar llagostes, sipis i molls, principalment. En comparació amb altres arts de pesca, es creu que aquest mètode té relativament poc impacte sobre els hàbitats sensibles on és dur a terme.

Per aquest motiu, el projecte té com a objectiu recopilar dades del tipus i la intensitat de l'impacte que la pesca amb tresmall genera en els hàbitats on es practica. Alhora, es proposaran mètodes innovadors per reduir els possibles impactes ambientals.

El resultat d'aquest estudi donarà lloc a la publicació d'una guia de bones pràctiques que, segons l'Imedea, haurien de conduir a una pesca «més sostenible» a les Balears i a altres àrees del Mediterrani. «El projecte és una mostra de l'ambició proactiva del sector cap a una pesca més sostenible i transparent a les Illes», han afirmat.

L'Imedea ha explicat que, en els darrers anys, el sector pesquer ha de fer front a «una realitat complicada per la creixent contaminació marina, el canvi climàtic i l'increment de les activitats marines». «A més, les noves regulacions pesqueres sovint són difícils d'aplicar i encaixar en els sistemes de pesca tradicionals», ha concretat.

Aquests nous reptes impliquen una col·laboració necessària entre els pescadors, la comunitat científica i les administracions per aconseguir una pesca més sostenible i duradora.

En el projecte Trasmar també col·laboren la Direcció General de Pesca i Medi Marítim del Govern, el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i el Centre Oceanogràfic de les Balears.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per marbosch, fa 12 mesos

El problema de la pesca sostenible té dos noms: barques de bou (aquest mètode de pesca "arrassa" tot el fons marí) i pesca recretativa (pensau la quantiat de barques que veim sortir diàriament i que tornen a port amb alguna captura).
Per desgràcia cap dels dos problemes tenen tendència a solucionar-se perquè hi ha molts € en joc, basta veure la quantiat de persones que treballen en el sector de manteniment, custòdia, venda, ... dins el sector recreatiu.
El problema serà que d'aquí uns anys el Mediterrani serà un mart mort i llavors tots demanaran culpables.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris