algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 20°
25°

El Consell aprova el PIAT basat en «l'equilibri territorial i la sostenibilitat»

El ple del Consell de Mallorca, que ha tengut lloc aquest dijous, ha aprovat, de manera definitiva, el Pla d'Intervenció en Àmbits Turístics de Mallorca (PIAT), amb 17 vots a favor i 16 en contra.

La consellera de Territori Maria Antònia Garcías, ha assenyalat que Mallorca ja compta amb una «eina d'ordenació territorial de la principal activitat econòmica». «Genuïna, jurídicament robusta, coherent amb el canvi de model que estem impulsant i que aposta per un turisme diversificat i de qualitat», ha defensat. Garcías ha apuntat, a més, que «en un territori limitat com el nostre, feia falta posar ordre en l'activitat turística, regular amb coherència, contenció i equilibri des d'una perspectiva global».

El PIAT és l'eina que ordena i proposa un model territorial turístic per a Mallorca, «basat en la contenció, l'equilibri territorial, el paisatge i la sostenibilitat». Els objectius principals del PIAT són contenir el creixement de places turístiques definint un límit clar i consensuat, evitar la turistificació indiscriminada del territori i preservar la identitat dels nuclis tradicionals.

La norma definitiva del PIAT s'estructura en set capítols, 14 disposicions addicionals, nou disposicions transitòries, una disposició final i vuit annexos. El document inicial, aprovat el 27 de juliol de 2018, va rebre 26 al·legacions de particulars i 30 informes, 16 dels quals eren d'ajuntaments i 14, d'altres administracions o institucions.

El pla proposa un model territorial turístic a Mallorca, no sols les zones turístiques, i ofereix una visió territorial global de tota l'Illa. Defineix uns sistemes territorials per als quals, segons les seves característiques, proposa una sèrie de dotacions. Dins de cadascun d'aquests sistemes territorials, es defineixen una sèrie de zones, que poden ser zones turístiques, zones residencials i de sòl rústic.

Dins de les zones residencials, defineix quins són de primera residència i quins de segona residència, una subdefinició de zones residencials que permet aconseguir un dels objectius principals del Pla, que és evitar la turistificació, preservar la identitat i l'equilibri territorial.

El PIAT també defineix quina és la capacitat màxima d'allotjament que pot assumir l'illa i ordena l'ús turístic. Redueix el límit màxim de places turístiques per a Mallorca, que es fixa en 430.000 places, repartides en dues bosses: d'estades turístiques en habitatges (ETH) i d'estades en allotjament turístic (EAT), seguint criteris d'equilibri territorial.

Una vegada esgotat el període de suspensió de llicències, que acaba amb l'aprovació definitiva del Pla i mentre els ajuntaments adaptin els planejaments, es redueix la bossa temporal de 43.000 a 32.000 places (22.000 per a ETH i 10.000 per a EAT) durant els quatre anys següents a l'aprovació definitiva del Pla.

En relació amb la distribució de places, el Pla defineix que l'ús hoteler només es permet en les zones turístiques, amb excepcions; hotels de ciutat en zones residencials, hotels d'interior en centres històrics de zones residencials i hotels rurals i agroturismes en sòl rústic amb una sèrie de condicions que han d'ajudar a preservar la funció agrícola i mantenir el patrimoni.

Amb la premissa de millorar la qualitat, el Pla defineix, dins de les zones turístiques, quines són les que necessiten una major intervenció per millorar l'espai turístic. D'aquí la classificació en zones madures (platja d'Alcúdia, Cala Cagada, Font de sa Cala i Ca Picafort), saturades (zones amb una densitat molt alta de places turístiques) i saturades (Peguera, Santa Ponça, Palmanova, Magaluf, Platja de Palma i s'Arenal de Llucmajor, a les quals el PIAT incorpora dos, que són Cales de Mallorca i Cala Millor).

En les zones madures i saturades no es permet planificar places turístiques noves ni comercialitzar ETH, excepte la modalitat d'ETH60, és a dir, només podran comercialitzar-se durant dos mesos a l'any.

Per primera vegada, es defineixen mesures d'integració paisatgística i s'inclouen paràmetres de sostenibilitat territorial, en una aposta ferma cap a l'eficiència energètica, la gestió de l'aigua i altres mesures destinades a combatre el canvi climàtic. La norma proposa un turisme esportiu basat en rutes cicloturístiques i senderistes, i un turisme cultural que es decanta per centres d'interpretació relacionats als sistemes territorials. Es blinda l'illa als parcs temàtics i es prohibeixen també les ampliacions i construccions de camps de golf.

El PIAT també dóna eines perquè els ajuntaments puguin fer delimitacions definitives. Es manté la zonificació que hi havia fins ara, fins que els ajuntaments adaptin al PIAT i els criteris que proposa. El Pla d'Intervencions en Àmbits Turístics de Mallorca entrarà en vigor l'endemà de publicar-se en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris