algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 19°
20°

Organitzacions socials, de l’agroecologia, feministes i ecologistes llancen propostes per a «posar la vida al centre»

Les entitats signants reclamen abordar el replantejament de les nostres Illes posant «la vida al centre de les polítiques públiques, prenent decisions valentes respecte a l’emergència climàtica i encarant amb un actitud resolutiva i transformadora i des del diàleg social -ampli i divers- el model socioeconòmic».

Les entitats impulsores fan una crida a col·lectius, entitats i a la ciutadania en general a signar aquest manifest per tal d’exigir que «la sortida de la crisi sanitària tengui com a pilars fonamentals la justícia social, climàtica i ambiental i la cura del territori i les persones, com a base d’una nova economia».

«La crisi sistèmica i multidimensional que encaram posa de manifest la fragilitat del nostre sistema, per això, feim una aposta pel que, consideram, haurien de ser les vertaderes prioritats de la societat balear en base a la nostra interdependència i ecodependència. Amb aquest propòsit les entitats Terraferida, Amics de la Terra, APAEMA, GOB, Moviment Feminista de Mallorca, Extinction Rebellion, Lobby de Dones, Deixalles, Rezero, REASS, Mercat Social i Docents pel futur, llançam el manifest 'La vida al centre' i una bateria de 76 propostes com a punt de partida en els àmbits que consideram essencials per al nou i urgent escenari de diversificació i transició socioecològica», han explicat.

El manifest remarca que «ens cal i podem dibuixar i definir unes noves regles del joc econòmic, social, ecològic i polític. Un paradigma que posi al centre la vida, i en especial les demandes i els sabers de la cultura de les cures. Un paradigma en que els valors feministes siguin part de la resposta al que està passant, un paradigma basat en la justícia social i climàtica, l’amor a la vida, que entengui que depenem de la supervivència del planeta per sobreviure nosaltres, que garanteixi els drets fonamentals per a viure una vida digna des de la cooperació i el suport mutu, i que ens permeti convertir-nos en una comunitat més resilient».

Les entitats impulsores demanen, en primer lloc que es generi l’espai necessari de debat amb tots els actors socials, polítics i empresarials a través d’una taula de diàleg social ampliada. «A partir d'aquí podrem garantir l'aprofundiment democràtic en la presa de decisions necessari per envestir una revisió dels pressupostos amb l’objectiu de reordenar prioritats i, posteriorment, reenfocar les polítiques per fer possible aquesta transició socioecològica que posi la vida al centre».

Així, expliquen que aquest és el punt de partida d'un procés que pretén recollir adhesions i nodrir encara més les propostes ara presentades per tot l'arc dels col·lectius, moviments socials i tercer sector de tota les illes per tal de conformar una base social àmplia i contribuir a construir una proposta de futur de les persones i per a les persones, atenent especialment les situacions de més vulnerabilitat social i ecològica.

El manifest podrà ser signat per totes les entitats, col·lectius i persones individuals a partir d’avui a la web www.lavidaalcentre.org

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris