algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 13°
16°

Un total de 16 organitzacions fan una crida a sumar-se a la Vaga Mundial pel Clima

25-09-2019

Un total de 16 organitzacions i col·lectius de Mallorca insten a la ciutadania a donar suport i sumar-se a la Vaga Mundial pel Clima del pròxim divendres 27 de setembre en defensa del «futur i per a un món viu i just», segons ha informat 'Aliança pel clima'.

En un manifest, les organitzacions integrants han explicat que la humanitat s'enfronta a «un dels seus majors reptes, la crisi climàtica, que és conseqüència directa del model de producció i de consum globalitzat actual».

En aquest sentit, han advertit que «no respondre amb suficient rapidesa i contundència suposaria la mort o el malviure de milions de persones, a més de l'extinció de moltes espècies i, fins i tot, d'ecosistemes complets».

Segons relaten, en el cas de Mallorca, el model econòmic està basat «gairebé en la indústria turística, la qual cosa posa en el punt de mira les polítiques que tendeixen al creixement d'aquesta indústria i a incrementar la dependència, malgrat les evidències derivades de la massificació i sobreexplotació del territori i els recursos».

«Pèrdua de sòl fèrtil, recursos hídrics sobreexplotats o contaminats, posidònia en perill, espais naturals mercantilitzats, construcció d'infraestructures i ampliació de ports, increment d'operativitat de l'aeroport són algunes de les evidències que posen en dubte les declaracions institucionals que s'han fet des del Consell de Mallorca i el Parlament», han criticat.

Per a això, han advocat per «posar en marxa polítiques valentes amb l'objectiu de fer front, des de la responsabilitat, al canvi climàtic amb un canvi de model i la necessitat d'impulsar la transició socioecològica».

«Implicarà canvis dràstics i radicals davant els quals, els interessos econòmics, locals i globals i els poders polítics seran reticents, però les dades són contundents i el temps juga en la nostra contra. Cal actuar ja», han advertit.

Així mateix, en el cas de la regió mediterrània, si no es limita l'increment de la temperatura mitjana global en 1,5 °C, les conseqüències seran «catastròfiques». Amb tot, les 16 organitzacions de Mallorca, que se sumen a les més de 300 a d'arreu de l'Estat espanyol, insten a la societat que es mobilitzi el pròxim 27 de setembre i s'adhereixi a la convocatòria de Vaga Mundial pel Clima, a la vaga estudiantil i de docents prevista, al tancament de patronals i a la manifestació convocada a les 12.00 hores a la plaça del Tub.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Tivasdan, fa 5 mesos

I demà, per celebrar-ho faran vaga a les escoletes d'infants, no els faran dinar i a les 13 hores, se'ls ha d'anar a cercar amb el trastorn familiar i laboral que això representa. Un despropòsit, la veritat. No treu ca enlloc. Què potser el clima deixarà de canviar per això? Il·lusos!!! i il·luses...!!!!

Valoración:-1menosmas
Per Joan Bover Serra, fa 5 mesos

Coma docent, estic seguint amb preocupació l’onada de vagues contra el canviclimàtic promogudes per estudiants i encoratjades per unapart del professorat.

Aquestesprofessores, la majoria amb molts d’anys d’experiència i bona feina, sabenperfectament què hi ha darrera les vagues d’estudiants. Saben que si féssim uncàlcul de l’alumnat que, amb l’excusa de la vaga, es passa el dia a ca sevadormint, jugant, xatejant o avançant tasques acadèmiques, els números farienempegueir. Saben, perquè moltes d’elles eren a l’Assemblea de Docents, que unavaga d’un dia no arregla absolutament res. Saben, perquè entre elles hi haprofessores d’Història, que les vagues són una arma que les empreses temen,però que amb l’alumnat, precisament perquè no mou doblers, el seu efecte ésmolt més migrat.

Em preocupa la ingenuïtat del GOB (del qual som soci) quan hi dona suport i, encaramés, la de les professores quan confonen mobilitzacióamb inacció. ¿Què arregla una vagapel clima? Una manifestació mostra un descontent. Però ¿una vaga d’estudiants? Pelque fa a la manifestació del migdia: ¿el jovent s’hi sumaria tan gustosament sies convocàs l’horabaixa? ¿Quantes de les alumnes que faran vaga continuentudant litres d’aigua o quilos de paper, deixant aparells tecnològics en stand-by o llums encesos a tot arreu? Quanles professores afirmen que una vaga d’estudiants demostra “esperit crític” i“exigències als governants” es deixen dur, crec jo, per un entusiasme nofonamentat que podrien dedicar a altres tasques: engrescar l’alumnat aenrolar-se en una ONG, fer-los llegir premsa, encetar una feina col·laborativasobre un tema mediambiental, fer-los auditar el centre educatiu... ¿Que ja hofan la resta de l’any? No basta. I no ho podran fer aquest dia perquè l’alumnatno hi serà. Llàstima: una hora de classe no feta no es recupera mai.

Sé de què parl: a l’època TIL, jo vaig fer vaga les tres setmanes que va durar,amb les conseqüències econòmiques corresponents i una represàlia que va duraranys per part de la directiva del meu institut d’aleshores. En vaigaprendre quan i com s’ha de fer una vaga. I després de 28 anys de feina, també séel valor que tenen 55 minuts de classe. Cada sessió compta perquè tota pedra,tota, fa paret. L’aire i el fum no. 

Valoración:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris