algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
10°

Com Trump amb Groenlàndia: quan uns diputats alemanys proposaven comprar Mallorca

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha deixat perplexa l'opinió pública internacional: vol que els EUA comprin Groelàndia. La primera ministra de Dinamarca, Mette Frederiksen va dir que no estava disposada a discutir la venda de l’illa.

Tot i no ser el primer president nord-americà a plantejar-se comprar l'illa, la idea va suscitar tota mena de burles a les xarxes socials, fins i tot les autoritats de Groenlàndia s'ho varen prendre amb sentit de l'humor i varen respondre que estaven oberts a tota mena de negocis però que no estaven en venda.

Una Mallorca alemanya, el precedent

A Mallorca tenim un curiós precedent. El juliol de 1993, dos diputats cristianosocials alemanys del Bundestag, Dionys Jobst i Peter Ramsauer, varen fer una proposta insòlita: convertir Mallorca en una part d'Alemanya. Pagant, això sí.

El diputat Dionys Jobst, va fer la proposta «més boja de Bonn», segons la va qualificar el diari sensacionalista Bild. Per a Jobst, ja que «Mallorca s'ha convertit gairebé en una illa amb habitants alemanys, el Govern federal hauria d'entaular contacte amb Espanya per a tractar de comprar l'illa».

El seu company Peter Ramsauer, oferia una alternativa a la compra-venda i proposava un «arrendament hereditari per 99 anys». Les raons que esgrimia eren ben curioses: «seria menys car comprar l'illa que enviar als espanyols els doblers dels fons estructurals de la CEE (Comunitat Econòmica Europea, aleshores) amb els quals es construeixen urbanitzacions més o menys incontrolades».

El diari alemany Bild, proclamava a la seva portada del 9 de juliol de 1993: «Mallorca ha de ser alemanya» i recordava que ho havia estat ja sota els vàndals, referint-se a la tribu germànica que va envair l'Hispània romana.

A Mallorca, aquest hipotètic land (Estat federal) número 17 de la República Federal, explicava el Bild, «hi viuen ja més alemanys que espanyols, i que fàcil seria per a ells poder fer les seves compres amb marcs i les seves telefonades també amb moneda alemanya»

També les illes gregues

I no cal remuntar-se al segle passat, durant la crisi econòmica que va començar el 2008, els diputats alemanys Josef Schlarmann i Frank Schäffler, de la coalició de centredreta de la cancellera Angela Merkel, varen proposar que Grècia, assetjada per un deute superior al seu producte brut intern, posàsi en venda algunes de les seves 6000 illes, escampades en els mars Egeu i Jònic; de les quals només 227 estan habitades.

La compra venda d'illes és una idea recurrent. I no sol anar acompanyada de que es consulti els seus habitants...

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per transcriptor ||*||, fa dervers d'un any

--«Mallorca, sense perdre cap característica de la seva fesomia pròpia, no és altra cosa que una illa catalana, digui el que digui tot el filisteisme vuitcentista. Com a tal forma part de la Catalunya integral, participant amb ella de la unitat de raça, de la unitat de llengua i de la unitat de cultura, la qual ha enriquit molt sovint amb aportacions de gran vàlua. Cal desfer l’equívoc que Mallorca és una regió d’Espanya distinta de Catalunya, i desvirtuar el regionalisme o el mallorquinisme com a conceptes mancats totalment de sentit». La Nostra Terra (1930)


--El gener de 1928 apareix a Mallorca LA NOSTRA TERRA, una magnífica revista mensual d’Art, Literatura i Ciència que es publicarà fins a l’aixecament feixista-militar de juliol de 1936. En els editorials teoritza i propugna la reconstrucció nacional a partir de la llengua, la cultura i els eixos identitaris de la personalitat col·lectiva del conjunt de la nació. La revista comptava amb col·laboradors destacats d’arreu de Catalunya (Amades, Carner, Chabàs, Coromines, Fabra, Macabich, Martínez Ferrando, Maseras, Moll, Saltor, Soldevila, Villangómez…). En les seves quatre mil cinc-centes pàgines, no apareix l’expressió Països Catalans i, en canvi, és habitual la denominació Catalunya Gran i molt freqüent el gentilici catalans aplicat als mallorquins i als valencians. Els editorials i els nombrosos articles referits a la qüestió nacional catalana, són una font imprescindible de referència."


http://blocs.mesvilaweb.cat/balutxo/?p=258699

Valoració:1menosmas
Per mateu, fa dervers d'un any

Jo preferesc que Mallorca perteneixi als Països Catalans.
La gent de la península es pensa que Mallorca perteneix a Alemanya, que es parla més alemany que castellà, etc i en realitat Mallorca no se pareix gens a Alemanya, se pareix més a Múrcia (perque a Balears la gent és ultraespanyolista i hi ha massa joves) i a Andalusia (perque hi ha massa pobresa i fracàs escolar).

Valoració:3menosmas
Per transcriptor ||*||, fa dervers d'un any

"Però el text més conegut de Pere Oliver sobre la qüestió nacional és la conferència que pronuncià el 1916 en el Casal Catalanista de Sants ‘els Segadors’, publicada anys després amb el títol La catalanitat de les Mallorques. En aquella ocasió l’apotecari felanitxer apostrofà els catalans del Principat amb les paraules següents: “Catalans conscients, oïu-me: les Mallorques són catalanes. Per amor a la veritat, per deler de justícia, per la fretura d’alliberació que havem, ens cal reintegrar, incorporar al llinatge de Catalunya, a la pròpia valor social, les xamoses Balears, les illes volgudes, que no són ni poden ésser colònies ni possessió d’altres pobles, car són la pròpia substància, la pròpia sang, de la Catalunya malaurada, de la Catalunya triomfadora.” "


http://joancalsapeu.wordpress.com/2011/04/14/el-felanitx-republica-de-pere-oliver-domenge/

Valoració:5menosmas
Per Il·lusos!, fa dervers d'un any

I tot plegat, de terra, només en necessiten per poder fer-hi el clot que posi punt als seus actes en aquesta vida.
En un quartó, hi caben tots ells i encara en sobra!

Valoració:5menosmas
Per Bernat, fa dervers d'un any

Els alemanys volien Mallorca pagant, i si era per tenir-la com a lloc de vacances, almanco haurien protegit el medi ambient. Els espanyols en canvi se la van quedar el 1715 per la força de les armes i de llavors ençà ens exploten i exprimeixen com una llimona. Jo vull Mallorca independent, però si m'obliguen a triar entre lander alemany o colònia espanyola, per a mi no hi color!

Valoració:6menosmas
Per Bernat, fa dervers d'un any

Els alemanys volien Mallorca pagant, i si era per tenir-la com a lloc de vacances, almanco haurien protegit el medi ambient. Els espanyols en canvi se la van quedar el 1715 per la força de les armes i de llavors ençà ens exploten i exprimeixen com una llimona. Jo vull Mallorca independent, però si m'obliguen a triar entre lander alemany o colònia espanyola, per a mi no hi color!

Valoració:8menosmas
Per Sergi, fa dervers d'un any

Bé, ja la tenen llogada. I nosaltres mig venuda.
Fa anys segons a on anaves, estava tot en alemany o angles. Eren zones com Cala d'Or, Magalluf, Santa Ponça, Deia, etc.
Ara ja passa a segons quins barris de Palma. Per exemple, a Santa Catlina, hi ha molts de llocs on el castellà, i molts menys el català, no hi son ni se'ls espera.

Valoració:7menosmas
Per Allò més graciòs és que ja ho han aconseguit!, fa dervers d'un any

Allò més graciòs és que ja ho han aconseguit els alemanys, malgrat no ho volem reconèixer

Valoració:7menosmas
Per Joan, fa dervers d'un any

Seria interessant activar la campanya volem ser un land alemany. Deixaríem de ser merda espanyola que només servir per pagar

Valoració:7menosmas
Per M, fa dervers d'un any

I que me diuen, d'aquella broma que va fer Telecinco, fa uns deu anys?
Resulta que era al temps dels retalls per deixar als bancs doblers pel seu rescat ( aquests que ara se neguen a tornar). I un reporter anava aturant a la gent i contant li que per saldar la crisi, el govern espanyol havia decidit entregar les Illes Balears a Alemanya. Però el més trist, va ser que torhom li va paréixer bé.
Llavors se queixen, de que vulguem partir d'Espanya amb els catalans, si només som mercaderia per pagar els seus estralls, però no ens consideren iguals que ells ni ens estimen géns.

Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris