nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
14°

Mallorca ja està en prealerta per sequera

Les reserves hídriques de les Illes Balears se situaven el juliol passat en el 51% de mitjana després del descens registrat a Mallorca, del 55% al 51%, a Menorca, del 60% al 55% ; a Eivissa del 47% al 45%; i a Formentera, del 51% al 46%, ha indicat aquest divendres el Govern.

Segons la Conselleria de Medi Ambient i Territori, en l'àmbit general, la situació és pitjor que fa un any quan a les reserves hídriques de les illes es trobaven, de mitjana, al 57%.
De les deu unitats de demanda que hi ha a Balears, la de Tramuntana Nord entra aquest mes d'agost en escenari de prealerta de sequera.

«Això vol dir que, tal com estipula el Decret 54/2017 pel qual s'aprova el Pla Especial d'Actuació en Situacions d'Alerta i Eventual Sequera de les Illes Balears, cal començar a prendre una sèrie de mesures de gestió en els municipis que integren la unitat de demanda», ha explicat.
D'altra banda, les unitats Tramuntana Sud, Palma-Alcúdia, Migjorn, Manacor-Felanitx i Eivissa estan a punt d'entrar en el mateix escenari que la de Tramuntana Nord.

Una unitat de demanda entra en escenari de prealerta després de tres mesos consecutius en situació de prealerta. Aquestes unitats de demanda han complert, durant juliol, el segon mes en aquesta situació, la qual cosa indica que hauran de començar a prendre mesures a partir del pròxim mes.

Atès que l'agost sol ser un mes sec i que les extraccions seran importants per causa del turisme i de l'increment de les temperatures mitjanes, és de suposar que la situació d'aquí a un mes sigui pitjor que l'actual i totes les unitats de demanda passin a situació de prealerta.

Les dades de precipitació de l'AEMET indiquen que juliol de 2019 ha estat normal en el conjunt de Balears amb variacions a cada illa: així, a Eivissa ha estat un mes sec (10%); a Mallorca, normal (66%); i a Menorca, molt humit (341%).

En qualsevol cas, en números absoluts, les quantitats acumulades no superen els 14 litres per metre quadrat a cap observatori.

Els percentatges interanuals continuen sent de superàvit a Menorca (122%), però deficitaris a Mallorca (93%) i a les Pitiüses (82%). En l'àmbit de les Balears l'interanual és de 95%.
Des de la Direcció General de Recursos Hídrics s'ha demanat «seny i moderació davant un mes que es presenta complicat"

D'acord a la Conselleria, a Eivissa la situació és més preocupant, ja que durant la segona quinzena de juny ja es va produir el 87% de la capacitat total d'aigua dessalinitzada, mentre que al juliol ja s'ha arribat al 92%.

La capacitat total de dessalació de la pitiüsa major és de 44.500 m3/dia, distribuïda de la manera següent: 12.500 m3/dia en la IDAM d'Eivissa, 17.000 m3/dia a Sant Antoni i 15.000 m3/dia a Santa Eulària.

Actualment a Eivissa es produeixen al voltant de 41.000 m3 diaris. El consum mitjà d'aigua dessalinitzada per municipi és de 15.500 m3/dia a Eivissa, 15.100 m3/dia a Sant Josep, 6.100 m3/dia a Sant Antoni, 3.200 m3/dia a Santa Eulària, i 800 m3/dia a Sant Joan.

Aquest consum és molt pròxim a les dotacions diàries previstes pels diferents ajuntaments als preacords de la signatura dels convenis amb ABAQUA, que a l'agost són de 15.800 m3/dia a Eivissa, 15.500 m3/dia a Sant Josep i 5.700 m3/dia a Sant Antoni. Sant Joan i Santa Eulària queden subjectes a disponibilitat.

Aquest és el primer any que la dessaladora de Santa Eulària està connectada a l'anell d'interconnexió i pot arribar de manera efectiva a Sant Joan i a Sant Josep.

Sobre la base dels nivells actuals de producció i tenint en compte les altes temperatures i l'estat dels recursos, Recursos Hídrics alerta que un augment de demanda durant el mes d'agost pot posar en perill la garantia del recurs d'aigua dessalinitzada, per la qual cosa es recomana que els ajuntaments prenguin mesures de gestió de la demanda abans, fins i tot, d'entrar en situació de prealerta.

Quant a Mallorca, les dessaladores també s'acosten al seu màxim de producció. Actualment, s'usen uns 101.000 m3/diaris d'aigua potable: 3.300m3/dia a Pollença, 1.000 m3/dia a Muro, 800 m3/dia a Maria de la Salut, 60.000 m3/dia en la zona de Calvià i Andratx i 28.800 m3/dia a EMAYA. La capacitat de producció de les dessaladores és de 80.000 m3/diaris i actualment es produeixen uns 70.000. Per a arribar als 101.000 m3 diaris s'utilitza aigua subterrània.

A Menorca, la dessaladora de Ciutadella funciona sota demanda i ara com ara no es preveuen problemes de subministrament. A Formentera, la situació està dins de la normalitat. Actualment, es produeixen 3.800 m3/diaris, dels quals la capacitat de producció és de 5.000.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pobra Mallorca!, fa dervers d'un any

Idò que vénguin creuers a carregar, que vénguin mooolts de turistes de borratxera que deixen tants de doblers, que els hotelers duguin tants de turistes com puguin i els constructors facin cases i cases...
Si un dia, el canvi climàtic, que ja és a prop, anega mitja illa, els hotels de la costa desapareixaran i els responsables fugiran com a rates.
Ja m´està bé!

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris