muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín:
15°

La UOB crida a votar partits que denunciïn l'espoli fiscal i defensin el català

La Unió Obrera Balear, sectorial d'Ensenyament, crida a votar massivament a les eleccions del proper diumenge i a elegir els partits que «denunciïn l'espoli fiscal i apostin pel concert econòmic com a via per garantir un ensenyament de qualitat, i que defensin amb més fermesa l'escola en català, la llengua pròpia de les Balears».

«Després de quaranta anys de sistemes de finançament autonòmic, i de més de vint anys d'esperar un règim fiscal especial que sempre queda en promeses incomplides, els efectes de l'espoli fiscal i dèficit de finançament estatal continuen fent estralls a l'ensenyament a les Balears», han denunciat.

Aquest curs hi ha 116 barracons, 23 més que fa tres anys. Durant la legislatura només s'hauran construït dues escoles (els CEIPs de Son Macià, a Manacor, i el de Sant Ferran a Formentera) i un institut a Santa Maria que substitueix l'edifici obsolet, mentre que a les Balears fan falta 15 centres segons ha reconegut el Conseller d'Educació, han explicat des de la UOB. «Si el curs passat 1 de cada 5 grups d'infantil i primària superaven el màxim legal de 25 alumnes, i 108 grups fins i tot en tenien més del 10% extra permès per la LOMCE, enguany hem començat amb 2.444 alumnes més procedents d'arreu del món que han tornat a disparar les ràtios».

A més, han explicat que els docents de secundària «no hem recuperat les hores lectives anteriors a les retallades, i els mestres de primària continuen a 25 hores sense perspectives de poder reduir-les. El material informàtic dels centres ha quedat obsolet i insuficient, i tant la renovació com la millora de la connexió a internet avancen a pas de tortuga. Aquests motius, i podríem continuar, són els que perjudiquen la qualitat educativa i l'atenció personalitzada als alumnes i afecten els resultats acadèmics, i no "el catalán", com acusen falsament els partits del "trifatxito", PP, Ciudadanos i Vox, per desviar l'atenció del problema del finançament».

Segons les balances fiscals publicades pel Ministeri d'Hisenda el 14,20 % del PIB de les Balears se'n va a Madrid i no torna, una quantitat que l'any passat va apujar a uns 4.200 milions d'euros. Per altra banda, la UOB remarca que «acumulam 1.700 milions d'inversions per Estatut signades per Madrid i no pagades, i enguany ens trobam que els nous pressuposts de l’Estat ens tornen a retallar la inversió ni més ni menys que un 11,4 %. És a causa d'aquest espoli fiscal que, mentre nosaltres ens estrenyem el cinturó, a Andalusia els llibres de text són gratuïts, igual que les matrícules universitàries a Andalusia i Extremadura, i que es van donar ordinadors portàtils als docents d'Andalusia, Extremadura i Castella-La Manxa».

Davant aquesta situació «insostenible», la UOB aposta pels partits autòctons de les Balears que «proposen la sobirania fiscal o el concert econòmic. Només disposant dels nostres propis imposts podrem garantir una escola de qualitat i de futur. A tall d'exemple, mentre a les Balears enguany es destinen a ensenyament 802 euros per habitant, el País Basc en pot invertir 1.251 gràcies al concert econòmic».

Al mateix temps, demanen el vot per a les formacions que defensin inequívocament l'escola en català, la llengua pròpia de les Balears, «tal com la ciutadania va reclamar a la manifestació històrica del 23 de setembre de 2013, on va expressar un NO rotund als intents del PP de José Ramón Bauzá de marginar-la i liquidar-la, que es va ratificar a les eleccions de 2015».

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Balearium, fa dervers d'un any

Sebas, estas mas solo que la una

Valoració:0menosmas
Per Sebastià, fa dervers d'un any

No espereu que els partits sucursalistes us treguin de cap necessitat. Els 155eros aporellistes son depenents del centralisme espanyol. Penseu en les vostres necessitats, en les de cada illa, en aquells qui us representin com a mallorquins, balears, i d'aqui a quatre anys més, espero que haureu millorat. És el meu desig sincer.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris