nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 10°
12°

Metge del PAC de Manacor a pacient de 76 anys: «Si quiere ser atendida deberá hablar en español»

Google Maps

Aquest dijous, Tomeu A. R. Ha fet públic a través de Facebook un cas molt greu de discriminació per raó de llengua que es va produir dimecres al PAC de Manacor.

«Ahir, ma mare, manacorina de 76 anys, va anar al metge de capçalera i va començar a explicar el que li passava, però el metge la va interrompre i li va dir que si no parlava en castellà no l'entenia», denuncia Tomeu A.R. «Ma mare li va dir que no el sabia parlar massa, que li costava molt, i el metge va contestar-li: Si quiere ser atendida deberá hablar en español. Ma mare, per sortir-ne aviat, ho va intentar, ho va fer el millor que va saber, però així i tot el metge, potser emprenyat per la situació, no va saber o no va voler entendre la meitat de les coses que ma mare li consultava, doncs no li va fer cap recomanació al respecte», explica el fill de la víctima.

«Tant li costava al metge, que se suposa ha estudiat coses molt més difícls que un idioma, anar a cercar un traductor o haver après el vocabulari mínim de molts dels seus pacients? No entenen que quan anam al metge moltes vegades estam nerviosos i preocupats i amb prou feines ens surten les paraules en la nostra llengua, quant i més en un altre idioma?», es demana Tomeu A. R.

dBalears ha pogut parlar amb el denunciant i ha confirmat que aquest mateix dijous es va presentar una reclamació a la Conselleria de Salut i també s'ha sol·licitat que es canviï el metge que té assignat la víctima.

Tomeu A. R. també ha explicat que «ma mare es va sentir impotent i inculta, sortint de la consulta pitjor de com havia entrat».

L'Obra Cultural Balear s'ha interessat pel cas i està fent les gestions oportunes per garantir que aquest nou cas de discriminació per raó de llengua, que afecta a la salut d'una persona, no quedi impune.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Tomeu, fa dervers d'un any

Missatge per la companya del metge implicat:

Vostè em demana que m'informi millor del què va passar, i jo li dic que la informació és fidedigna perquè la implicada era ma mare. Vostè no era dins la consulta i, per tant, interpreta els fets que li ha contat el metge, el qual afirma que efectivament li va demanar que parlàs en castellà, i ma mare així ho va fer, encara que no es sapi expressar tan correctament com en català i així i tot en vàries de les seves consultes ni la va aconsellar. És a dir, ma mare va fer l'esforç, el metge no. Si vostè era allà i a vegades li ha fet de traductora, perquè no va facilitar l'enteniment? Sincerament creu que en una consulta un pacient, i més si és major, demanarà el "perquè de tal petició" de parlar en castellà, com si l'haguessin de convèncer? El diagnòstic no comença per escoltar el pacient?

Per altra banda vostè afirma que és una bellíssima persona, cosa que no hem posat en dubte ni és tema de discusió, doncs en cap moment hem fet un judici moral sobre la personalitat del metge, i

Vostè acaba afirmant que hem "titllat de supremacisme espanyol", però això ni jo ni ma mare ho hem afirmat en cap moment, així que és una acusació infundada per la seva part.
En resum, així com vostè demana que ens informem bé, jo li faig la mateixa petició.

Valoració:3menosmas
Per pep bestard, fa dervers d'un any

si aquesta noticia agues sigut al revest els diaris nacionales en aguesin anat plens . pero ni una mencio

Valoració:1menosmas
Per Joanet, fa dervers d'un any

Que la pacient tengués 76 anys o en tengués 10 o 15 és irrellevant. El dret de ser atès en la teva llengua no depèn de l'edat ni de cap altra circumstància; és un dret per si mateix, i per això ha de ser respectat. El fet, però, és que la nostra societat mateixa ha provocat aquesta situació: la població ha crescut tant que no hi ha metges autòctons a bastament per a atendre tothom, i per això han de venir metges de fora, molts dels quals no tenen ni idea que tenim la nostra llengua, diferent de l'espanyola (que de vegades tampoc coneixen gaire), i com que quan arriben ningú els ofereix la possibilitat immediata d'aprendre, com a mínim, a entendre el català, llavors passen aquestes coses. S'ha arribat a aquesta situació perquè la societat està desestructurada i els serveis socials estan desbordats, i si continua aquest creixement poblacional i urbanístic accelerat arribarem a una situació explosiva per tots els costats. S'ha de començar a decrèixer i s'han d'oferir els recursos per a racionalitzar tots els serveis, i una cosa urgent és oferir cursos de català suficients perquè metges i altre personal sanitari, del sistema públic o del privat, pugui com a mínim comprendre què li diu qualsevol pacient, sigui infant, jove, adult o major, pagès o ciutadà, amb pocs estudis o amb molts, ric o pobre... Hem creat un monstre i ara no el sabem controlar, aquest és el mal.

Valoració:4menosmas
Per Emigrante, fa dervers d'un any

Hola @Anónim:

Aquí no importa mucho tener la otra campana. Así se maneja este digital. Lo primero es el victimismo, pues de eso come. Imagino que nadie se preocupó en conocer la otra versión de los hechos. Un saludo.

Los lectores de DB opinan: "... es repugnant, energúmens com aquest fent de metges, racista, etnocentrista i supremacista castellana, catalanofòbia patològica aguda, selvatges, supremacistes forasters, racista crònic, ni per veterinari no el voldria ..."


P.D. Te había escrito pero se ve que no pasé la censura de Dbalears. Lo intentaré nuevamente. (quinta vez)

Valoració:-6menosmas
Per xisca, fa dervers d'un any

español, son totes les llengües que es parlen a les seves autonomies: galleg, vasc, catalá,etc. si necessiten que les parlem en Castellá, segur que és per caparrudesa seva. Creuen que així fan patria, i se passen la constitució, pel forro dels nassos. Aquests, no són espanyols, són tarugos.

Valoració:8menosmas
Per etsuko nakanoi, fa dervers d'un any

Si començam acceptant l'excepció de què era estranger, sigui del país que sigui, caurem en la trampa de sempre. És el nostro dret... DRET!! si no el defensam, com tants d'altres, acabarà diluïnt-se i després ja serà massa tard... si és què ja no ho és...

Valoració:10menosmas
Per Anònim, fa dervers d'un any

Per a Capet: L'única resposta que hi veig és que som bastant intransigents amb unes coses i massa poc amb algunes altres.
No entraré en debat ni faré cap tipus de judici.
Sols he explicat el que va ocórrer i el cas personal del facultatiu anomenat. Ningú neix ensenyat, però ara toca crucifixar-lo per haver après abans el castellà.
El català l'està aprenent (i amb això no vull dir que sigui manco important que el castellà, déu me'n guard!).
Com ja he dit, es veu que la crucifixió és el camí més senzill i que no ho és tant la informació o l'interès per coses contrastades.
Au idò, salut!

Valoració:1menosmas
Per Capet, fa dervers d'un any

Per a Anònim: Si aquest metge es estranger, haurà hagut d'aprendre castellà. Idò ja té la resposta.

Valoració:2menosmas
Per Sebastià, fa dervers d'un any

@Sol, Còm t'ho diria perque ens entenguis? que portes poc temps amb nosaltres? que no t'hi esforces prou? ets tú (vosaltres ) els qui heu vingut de fora i estic segur que ningú no t'ha obligat mai a parlar en català-mallorqui-valencià, si demanes amb educació i respecte, aquest dret que ningú no et nega. El problema és quan veniu amb plan conqueridor a les terres que creieu del vostre domini per "botin de guerra". I aqui ja heu perdut tots els drets. Amb exigències, les vostres, no en traureu cap profit. I gràcies per fer.nos sentir tan convençudament, INDEPENDENTISTES i REPUBLICANS.

Valoració:18menosmas
Per Lisa, fa dervers d'un any

Aquest metge o és un "garrulo" o un fill de pura! Fora fatxes de Mallorca!

Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris