nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
14°

La troballa de dos exemplars vius de nacra a Cabrera augmenta l’esperança de salvar-la de l’extinció

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Personal del Centre Oceanogràfic de les Balears-Institut Espanyol d’Oceanografia (COB-IEO) ha trobat dos exemplars vius de nacra (Pinna nobilis) en aigües del Parc Nacional Maritimoterrestre de Cabrera. La troballa s’ha realitzat en el marc d’un programa pilot, iniciat a principis d’enguany, pel Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, que té com a objectiu localitzar i preservar exemplars d’aquest mol·lusc bivalve endèmic de la Mediterrània.

La nacra pateix actualment una epidèmia de mortaldat extrema que, en només tres anys, l’ha extingida pràcticament de les costes espanyoles, es va estenent per tota la Mediterrània i posa en risc seriós la pervivència de l’espècie.

A les Illes Balears, els darrers dos anys, s’han detectat mitja dotzena d’exemplars que, aparentment, han resistit l’atac del paràsit que provoca aquest episodi d’extinció massiva. Aquesta quantitat, tot i que representa una quantitat ínfima del nombre de nacres que hi havia en aigües de l’arxipèlag, comporta una esperança amb vista a la recuperació de l’espècie en el futur.

Alguns d’aquests exemplars ja han estat traslladats a indrets més segurs, amb unes condicions que minimitzin els riscs que, més enllà del paràsit, afecten l’espècie, com la recol·lecció il·legal, la contaminació, l’impacte d’àncores o els depredadors naturals. El darrer exemplar es va traslladar, amb èxit, a aigües de Cabrera, el passat dia 29 d’abril, coincidint amb la commemoració de l’aniversari del Parc Nacional.

El projecte pilot compta amb l’assessorament científic del COB-IEO i estarà en marxa fins al mes de novembre. Des de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, es fa una crida a pescadors, navegants i a tothom qui bussegi en aigües de les Illes Balears perquè comuniquin immediatament la localització de qualque exemplar viu. La col·laboració és fonamental per a la preservació d’aquesta espècie tan emblemàtica i que es troba en una situació crítica.

En aquest sentit, cal destacar que dos dels quatre exemplars trobats enguany ho han estat per observadors particulars.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris