cielo claro
  • Màx: 15°
  • Mín: 12°

L'APIB fa una crida al periodisme «lliure, pluralista i independent» en el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa

L'Associació de Periodistes de les Balears (APIB) ha fet una crida per un periodisme «lliure, pluralista i independent» en el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa i ha recordat que aquesta professió és «essencial per garantir el dret fonamental dels ciutadans a rebre informació veraç».

Segons ha informat la APIB en un comunicat, des de l'Associació alerten als poders públics que el periodisme i els mitjans de comunicació lliures són «imprescindibles en una societat democràtica».

Així mateix, han demanat «garanties fermes per el respecte al dret constitucional del secret professional, atacat a les Balears amb la confiscació judicial de telèfons mòbils de periodistes».

En aquest sentit, han recordat l'èxit del Manifest que va impulsar fa uns mesos i que varen secundar amb la seva signatura 1.700 professionals i han aplaudit la recent decisió de la UE de protegir els filtradors que revelin il·legalitats.

També han valorat com a bona notícia la modificació de la postura del Tribunal Constitucional respecte a l'ús de la càmera oculta per part dels mitjans en l'àmbit del periodisme d'investigació.

D'aquesta manera, han posat èmfasi en la necessitat que els periodistes treballin «sense coaccions externes i sense obstacles per part dels diferents actors socials».

En aquest sentit, han denunciat «l'actitud de nous partits en l'espectre polític de la nostra comunitat, tractant de difondre informacions falses i vetant l'accés als seus actes a mitjans que consideren no afins».

L'associació de les Balears se suma al comunicat de la Federació d'Associacions de la Premsa Espanyola (FAPE), que recorda l'amenaça que existeix amb l'encara vigent llei mordassa i reivindica un periodisme sense pressions.

El Dia Mundial de la Llibertat de Premsa es commemora el 3 de maig des de 1993, any en què l'Assemblea General de les Nacions Unides a instàncies de la Unesco, va manifestar la necessitat de fomentar la llibertat de premsa al món en reconèixer que una premsa lliure, pluralista i independent és un component essencial de tota societat democràtica.

La data escollida recorda la instauració de la Declaració de Windhoek sobre llibertat d'exercici del periodisme.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris