nubes rotas
  • Màx: 14°
  • Mín: 12°
15°

Neix COMFEM, la primera xarxa de comunicació feminista de les Balears

04-03-2019

La xarxa COMFEM neix com un col·lectiu de dones del món de la comunicació de les Balears que tenen com a objectiu principal introduir la perspectiva feminista dins el sector, així com frenar les discriminacions i comportaments masclistes que pateixen les dones d’aquesta professió. La xarxa neix al caliu del moviment de 'Las Periodistas Paramos', que va sorgir l’any passat arreu de l’Estat espanyol i va culminar en la primera vaga del sector de la història de l’Estat.

COMFEM està constituïda com una xarxa informal de la qual hi pot formar qualsevol dona que estigui o hagi estat al món de la comunicació a les Balears i vulgui participar aportant l’òptica feminista a la professió. Com a dones i periodistes, les fundadores de la xarxa tenen clara la «funció social dels mitjans de comunicació, que sovint invisibilitzen les dones i contribueixen a reproduir estereotips sexistes».

La xarxa parteix de dos grans eixos de feina. Per una banda, aconseguir una professió sense discriminacions de cap tipus envers les dones i per l’altra, narrar i combatre les injustícies del masclisme a la nostra societat i aplicar la perspectiva de gènere a la realitat que s’explica des dels mitjans de comunicació.

Per assolir aquests objectius generals, COMFEM vol constituir-se com a òrgan assessor, observatori de mitjans i vincle entre els mitjans/gabinets de comunicació i entitats feministes. A més, vol oferir un directori d’expertes a professionals de la comunicació, una feina que ja està en marxa i que pretén que les dones deixin d’ocupar els mitjans com a testimonis i passin a ser veus expertes i que aportin coneixement.

COMFEM té clar, com s’apuntava al manifest conjunt de les periodistes del passat 8 de març, que el feminisme també és necessari per millorar el periodisme, entès no només des de les persones que redacten la informació, sinó també des d’aquelles que la graven, fotografien, corregeixen o comparteixen informació des de gabinets o institucions.

«Per a continuar teixint i ampliant la xarxa, és imprescindible que tota aquesta gent pugui formar-hi part. COMFEM treballa de manera horitzonal i col·lectiva, sense jerarquies: cada una de les seves membres n’és portaveu a l’hora d’exposar públicament els posicionaments, sempre i quan estiguin relacionats amb la tasca que es desenvolupa des de la xarxa. COMFEM forma part, a més, de la Red Estatal de Comunicadoras Feministas», han explicat.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris