algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
19°

Aproven l'inici de les tasques de cerca de tres represaliats menorquins a la fossa de Bunyola

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports ha aprovat l'inici de les tasques de cerca de tres represaliats menorquins a la fossa de Bunyola, que es duran a terme a partir del pròxim dilluns.

Segons ha informat el Consell, es tracta d'una fossa que presenta una sèrie de dificultats, però a proposta de la Conselleria de Cultura la Comissió de Fosses i Persones Desaparegudes es va aprovar igualment fer les tasques pertinents.

La proposta de treballar aquesta fossa ve motivada pel fet que avui dia hi ha fills vius a Menorca. Entre les víctimes que podria haver-hi en aquesta fossa comuna es troben els menorquins Bartomeu i Sebastià Carretero Gornés i Josep Filomeno Pons Sintes.

Els tècnics de la Societat de Ciències Aranzadi duran a terme una sèrie de sondejos amb l'objectiu de determinar la viabilitat o inviabilitat d'aquest espai a l'hora de dur a terme, en el futur, tasques arqueològiques per a trobar cossos de persones desaparegudes durant la Guerra Civil.

L'espai dedicat a fossa comuna està al sud-est del cementiri, s'ignora la seva capacitat que, segons fonts orals, no pot passar dels vuit pams de profunditat. A la fi de la dècada dels anys seixanta es van construir, damunt, uns nínxols i tots els ossos varen ser transvasats a l'ossera situada a l'est del cementiri i darrere la capella.

Durant el segon semestre de l'any 1936, varen arribar al cementiri de Bunyola una quinzena de cadàvers. Segons el Consell, eren uns homes que havien estat assassinats per arma de foc i abandonats a la vorera de camins o carreteres, en la intersecció amb altres camins o torrents.

Durant la postguerra l'elevat nombre de defuncions, degudes entre altres a l'aportació de cadàvers procedents de l'hospital Joan March, va fer que l'espai que ocupava el cementiri antic s'omplís, de tal manera que va ser necessària la seva ampliació. Aquesta ampliació fa pensar que els cossos d'aquella fossa comuna fossin traslladats a l'ossera. Per aquest motiu, es fan necessàries tasques de prospecció arqueològiques per a aclarir aquesta circumstància abans de dur a terme una excavació de més envergadura.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Nou Camí, fa mes de 2 anys

Vull manifestar la meva alegria per aquesta bona notícia, i de veritat m'agradaria poder enterrar dignament les restes dels meus concos Bartomeu i Sebastià Carretero Gornés a la seva terra nativa a Ciutadella de Menorca, d'una vegada per totes de veritat tancar totes les ferides que estan obertes des de fa massa temps.
Agrair atots els polítics que han fet possible totes aquestes tasques de recerques i exhumació i agrair l'ajuda que he tingut per part de Marc Pallicer.

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris