nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
17°

Tomben a la força l'homòleg de sa Feixina a Ondarroa

Un grup de persones han enderrocat per la força un monument franquista erigit en record dels mariners del municipi que moriren durant la Guerra Civil espanyola en l'enfonsament del vaixell 'Baleares'. Molts d'ells eren voluntaris requetès i el succés fou utilitzat pel règim franquista per fer propaganda.

A Palma, el seu homòleg és sa Feixina. El mateix Caudillo va inaugurar el monòlit el 1947, que va ser aixecat gràcies a les donacions forçoses dels ciutadans, entre ells els presos de Ca'n Mir, empresonats pels feixistes. Malgrat la llei de memòria històrica, el monument franquista segueix alçat per decisió de la Justícia.

El grup Ernai ha reivindicat l'acció de l'enderrocament del monument feixista d'Ondarroa a través de les xarxes. El vídeo està acompanyat d'un missatge en la mateixa xarxa social en el qual les joventuts de Sortu afirmen que «contra els feixistes, ni un pas enrere». «Som la generació que vencerem al feixisme. Memòria, dignitat i lluita», han afegit.

Postura de l'Ajuntament
Després dels fets, el Consistori ha assenyalat que el monòlit enderrocat no complia la Llei de Memòria Històrica i, per això, «s'estava treballant per substituir-la per un espai de memòria».

Davant la situació generada, l'Ajuntament ha decidit paralitzar tots els procediments i ha assegurat que decidirà juntament amb els ciutadans què fer en la zona. Tècnics de l'Ajuntament han netejat i precintat aquest matí la zona que es mantendrà així fins a la presa d'una decisió, encara que ja s'ha anunciat que en tractar-se d'un monument que no complia la llei de Memòria Històrica «no es reconstruirà», ha argumentat el batle, Zunbeltz Bedialauneta (EH Bildu).

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Què?, fa mes de 2 anys

I amb això, Sebastià, que vols dir? Que el poble està unit per a que el tomin o per impedir la seva demolició? Seria bo aclarir-ho.

Valoració:0menosmas
Per Tot arriba., fa mes de 2 anys

Totalment d'acord amb "M". Per tomar el nostre no basten uns quants martells i un parell d'hores. Per fer-ho sense perill per a la gent que travessa sa Feixina calen setmanes i picapedrers que coneguin bé el seu ofici. I policies que els defensin dels "voxeros" i companyia. No sé quan es farà això, però arribarà un dia que ho podran veure i ho podran celebrar els qui encara siguin vius. Potser els nostres néts.

Valoració:1menosmas
Per Com més el refan, pitjor el deixen, fa mes de 2 anys

I que me diuen d' Aina Calvo, que va gastar els doblers en treure simbols franquistes,? I malgrat tots els retocs, encara en han quedat que son estructurals i no es piden treure, i per això i continua essent franquista i ho sera fins que caigui.
Més li hauria valgut a la senyora Calvo, guardar els doblers i no gastar en el que no té remei, així quan va ocórrer el cap de fibló que va tomar la vidriera i part de la piscina de Son Moix, l' hagues pogut fer arreglar i no deixar que se degradas i acabas fet una ruina en mans de vàndals i de grafiters, seguint així fins que es va canviar de batle, que malgrat tots els seus desencerts i la poca estimació cap a la nostra cultura, ho va saber arreglar.
Massa carinyo li han tingut alguns carrecs a aquest mamotret lleig i de mal record.

Valoració:6menosmas
Per marbosch, fa mes de 2 anys

Aquest tema fa molt temps que està al jutjat i un es demana, i el jutjat què fa? La resposta és molt senzilla, deixar passar el temps fins que arribin al poder els neofeixistes i tornin enrera aquesta demolició. Ah! i segurament diran que la justícia també és "independent".
Demanau-vos si a Alemanya hi ha cap monumen t per lloar n'Adolf i veureu el tipus de "democràcia" que fa ha 40 anys que patim.

Valoració:8menosmas
Per M, fa mes de 2 anys

El problema és que el nyarro de Sa Feixina és molt més gros i mal de tomar, que no el d'Ondarroa.

Valoració:7menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 2 anys

Ja mos podem preparar per a veure com, amb es nostres impostos, es paga un ample i intimidatori dispositiu de vigilància des monument de sa Feixina

Valoració:9menosmas
Per Vergonya !, fa mes de 2 anys

És una vergonya que després de quaranta tres anys de la mort de Franco, encara hi hagi molts dels seus horribles monuments drets.

Valoració:8menosmas
Per Sebastià, fa mes de 2 anys

No es pot anar contra la voluntat del poble. I encara menys quan el poble està unit.

Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris