algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

El 75% de les dones que sofreixen algun problema de salut mental ha patit violència masclista

Tres de cada quatre dones que pateixen un problema de salut mental ha patit violència masclista en l'àmbit familiar o de parella, però el 42 per cent no la identifica com a tal, segons ha manifestat la Confederació Salut Mental Espanya, que ha afegit que «a les quals sí que ho reconeixen i ho denuncien, no se'ls dóna credibilitat».

Per visibilitzar aquesta problemàtica i conscienciar sobre la vulnerabilitat amb la qual viuen aquestes dones, Salut Mental Espanya ha llançat la campanya '#NosotrasSícontamos' que coincideix amb el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona que se celebra aquest diumenge 25 de novembre.

Set dones amb problemes de salut mental que formen part al moviment associatiu reclamen a través d'un vídeo «el seu dret a rebre una atenció adequada, en igualtat i amb totes les garanties en els sistemes de protecció de violència de gènere, de salut i jurídics, alguna cosa que avui dia no es compleix». «En tenir dificultats de salut mental, no se'ns creu quan ho denunciam», lamenten.

Reivindiquen, a més, que els equips professionals tenguin formació en gènere i violència masclista, així com més suports per reconèixer i detectar situacions de violència. «Ser dona és un factor de risc a l'hora de tenir un problema de salut mental. Encara que és invisible», indiquen. La seva experiència, afegeixen, «pot ajudar a altres dones en la detecció i denúncia de casos de violència de gènere» i acaben amb la petició de ser escoltades.

«A causa de la connexió clara i directa que existeix entre la violència masclista i els problemes de salut mental en dones i nines, és urgent que tant en els dispositius per a l'atenció en casos de violència masclista com en els destinats al tractament de la salut mental, es realitzi un abordatge integral i específic que doni resposta a aquesta realitat», ha explicat l'experta en gènere de Salut Mental Espanya, Remedios Perogil Sabán.

Violència sexual
D'altra banda, Salut Mental Espanya també ha posat de manifest que el 40 per cent de les dones amb trastorn mental ha patit violència sexual al llarg de la seva vida i, concretament, en la infància com a període més vulnerable. En aquest període, el percentatge d'abús sexual aconsegueix el 26 per cent.

«Les xifres de violència exercida contra les dones amb problemes de salut mental són inadmissibles i indiquen que estem davant una problemàtica important que requereix accions específiques, especialment en matèria de prevenció i d'atenció adequada a les supervivents», ha apuntat el president de la Confederació Salut Mental Espanya, Nel A. González Zapico.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per home ke recolça, fa mes de 2 anys

Gracis professionals i persones capaces i valentes. Pensau també en la violencia i encubriment cap a homes des de la infantesa i que perdura dins de les families. Abusos, violacions, maltractre psicologic, desinformacions, silenciament, anulament de credibilitta i connivencies intrresades... Quins col.lectius trobem i professionals ens creuen i ajuden? No perdre salut i esperença es pura supervivencia surfejant anulament, prejudicis i repressio... Ànims companyes, hi ha homes que entenen dones i nenes que pateixen violencia. Ve de arreu, des de dones i homes, el fotut es que es matingui. No sols de parella. Ve germans i germnaes, de monitors, caps, religiosos o liders o opinadors. O de cuidadors, o de fills. O de companys de feina, escola, piropejadors. O de qui sigui. Lluitem cada dia perquè no perdurin. Salut, coratge i reconeixement i afectes.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris