algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
18°

La Plataforma per la Llengua proposarà un 'pla de xoc' a Sánchez contra la catalanofòbia

La Plataforma per la Llengua ha impulsat la campanya 'Prou de catalanofòbia: no en passis ni una més' davant les discriminacions lingüístiques greus de les administracions al català, i proposarà un pla de xoc al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i als de territoris catalanoparlants.

El president de la Plataforma, Òscar Escuder, ha remarcat: «Volem dir prou: ja n'hi ha prou de catalanofòbia i n'hi ha prou de discriminar-nos per utilitzar la nostra llengua», assenyalant que han rebut 155 queixes per discriminacions de les administracions des de 2007.

Ha considerat que una discriminació lingüística greu és «negar un servei pel simple fet de parlar català», i ha afirmat que no es tracten d'anècdotes, sinó que són mostra de catalanofòbia, són extraestatutàries i anticonstitucionals. Escuder ha assenyalat que les discriminacions lingüístiques són una «anomalia» a Europa, i que seria impensable denunciar aquest tipus de fets a Suïssa, amb quatre idiomes oficials, i a Bèlgica, amb tres idiomes oficials.

En aquest sentit, s'ha referit als polítics que es troba a Bèlgica, assenyalant que allà els seus advocats varen poder triar un procés judicial en francès o en flamenc: «Per què és impensable aquí?», ha preguntat.

Pla de xoc
La Plataforma per la Llengua farà arribar un pla de xoc al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez; al de la Generalitat, Quim Torra; el de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, i el d'Aragó, Javier Lambán, reclamant que actuïn contra aquesta situació, i des de la web 'proudecatalanofobia.cat' es recolliran fermes i enviaran cartes.

«Les discriminacions lingüístiques es poden erradicar. Són un problema de base de l'Estat, i són la causa d'un supremacisme lingüístic estructural, però poden extirpar-se», ha dit Escuder. En aquest sentit ha dit que Sánchez té l'oportunitat de demostrar la seva defensa d'una Espanya plurilingüe, i ha dit que és necessària una modificació de la Constitució espanyola perquè el català sigui també llengua oficial de l'Estat espanyol i s'equipessin els drets dels seus parlants.

Ha sostengut que Sánchez pot instar als seus ministeris a oferir també en català els seus serveis o que en les comissaries es recordi que poden parlar en català, pel que «no necessita aprovar cap pressupost».

Nova llei contra discriminació lingüística
El pla de xoc demana també que el Parlament català impulsi una nova llei contra les discriminacions lingüístiques, que inclogui un règim sancionador, en la línia del que es va fer amb la llei contra la LGTBIfòbia, i a la Generalitat campanyes informatives per recordar a la ciutadania el dret de parlar en català i un pla de recerca, prevenció i abordatge que permeti que la catalanofòbia s'investigui d'ofici.

La Plataforma per la Llengua també demana que els funcionaris del País Valencià tenguin capacitació lingüística en valencià; a les Balears que la tengui en la sanitat pública, i que Aragó faci oficial el català.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Miró Font, fa mes de 2 anys

No només Espanya practica una anomalia quan es perpetra discriminació lingüística cap a sa gent indígena; també ho fa i encara més França. De totes maneres, aquesta no declara oficials ses llengües vernacles diferents des francès i en això no enganya. Però Espanya, a través de sa constitució, sí que els reconeix oficialitat, diu que seran oficials en es seus territoris segons es respectius estatuts d'autonomia i no imposa explícitament cap restricció a tal oficialitat, únicament estableix s'obligatorietat de coneixement des castellà. Aleshores a què ve tant de maltracte per expressar-te en sa teua llengua a ca teua? Ells, que són es primers en mantenir que ses lleis estan per a ser complides (no m'agrada mica aquesta idea, que anteposa es compliment de sa llei, es mitjà, a tot allò de bo que pugui tenir tal compliment, es fi) també són es primers a incomplir ses que els convé que s'incompleixin

Valoració:4menosmas
Per Sebastià, fa mes de 2 anys

Jo ja he signat tot i que sé que s'ho passaran pel forro. De tota manera convé fer tota mena de denuncies i escrits en contra de l'opressió que estem patint i que van destinats a afeblir el sentiment republicà que implica l'independència. I aixó és el que nosaltres ens passarem pel forro, aquesta creença que ténen de que ens afebliran, quan cada vegada el sentiment es converteix en més separatista. Avui mateix l'enquesta diu que el separatisme puja un 4% i això, tinguent en compte que no tenim el president que volem ni en la tercera posició. Valgui reconeixer que el president Torra hi està posant molta voluntat, però els tres candidats inhabilitats anteriors serien més politics i per aixó, Sinpain ens els veta. Per por, però ja esperarem la nostra.

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris