cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
21°

La Fossa de Santa Maria on hi hauria el batle republicà de Búger s'obrirà dilluns

La fossa de Santa Maria del Camí, on se cerca Joan Alemany Vilallonga, batle de Búger pel partit Esquerra Republicana de Balear, s'obrirà el pròxim dilluns per procedir a la seva exhumació.

Amb aquesta, és l'onzena fossa que s'obre per part de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports aquesta legislatura des de l'aprovació de la Llei 10/2016, de 13 de juny, per a la recuperació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil espanyola i el Franquisme.

Abans que la de Santa Maria, ja s'han intervengut fosses a Porreres, Montuïri, Alaró, Sant Ferran, Sencelles, Calvià, Marratxí, Llucmajor, Pou de Sant Lluís a Porreres, Pou de s'Àguila a Llucmajor i Eivissa. A més, s'ha fet un estudi de viabilitat a Son Coletes (Manacor), fet que obre la porta a noves intervencions en aquest espai.

La informació històrica que es té sobre la fossa prové del Mapa de les Fosses comunes de Mallorca, concretament, del capítol sobre Santa Maria del Camí dels historiadors Lara Gelabert i Marçal Isern. Es cerca una víctima, el batle de Búger pel partit Esquerra Republicana Balear, Joan Alemany Vilallonga, diputat provincial al moment del cop militar, de 47 anys i casat.

Segons les dades, hauria intentat fugir per mar cap a Menorca i després s'hauria amagat en Pòrtol (Mallorca) fins que va ser detengut per falangistes i torturat fins a ser assassinat prop del cementiri de Santa Maria on hauria estat enterrat. Des del Govern, han explicat que no existeix causa judicial, ni llibre de registre del cementiri ni cap document oficial que aporti dades sobre la localització d'on estaria enterrat.

Així, expliquen que només hi ha testimoniatges que situen la localització de la fossa en el quadrant dret entrant per la porta de la zona antiga del cementiri, on en els anys 80 es va col·locar una placa en el seu record.

Des del Govern han detallat que el lloc és una superfície diàfana d'uns nou per sis metres coberta de vegetació. La intervenció es farà amb una màquina excavadora de grandària petita. El temps estimat de durada dels treballs d'excavació és d'una setmana.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris