cielo claro
  • Màx: 35°
  • Mín: 29°
37°

La població de milana de les Balears creix amb 48 nous polls

03-08-2018

La població de la milana a les Balears es troba en creixement i expansió. Els agents de medi ambient han localitzat 48 polls de milana en els nius en els quals fan un seguiment. De les 178 ubicacions de nidificació conegudes —moltes de les quals nius antics, històrics i ja abandonats— els agents han dut a terme el seguiment i control d’uns 60 nius, entre les comarques de la Serra de Tramuntana i la Marina de Llucmajor, i han pogut comprovar que 40 d’aquests han estat ocupats. S’ha pogut confirmar també la reproducció a 28 nius, en què s’han vist o sentit polls. El conseller Vicenç Vidal ha volgut destacar la importància de l’increment d’exemplars d’aquesta espècie perquè segons ha dit, «es tracta d’una espècie emblemàtica de les Illes Balears i entre tots hem de fer una gran tasca de conservació».

Per a fer el seguiment de la població de milana, els agents de medi ambient han comptat amb l’ajuda del Grup Balear d’Ornitologia (GOB). Un anellador expert ha pogut anellar 18 polls amb anella metàl·lica, dels quals 16 també han estat identificats amb bandes alars de lectura a distància. A més, s’han col·locat radioemissors GPS-GSM a 12 exemplars.

Pel que fa a les aus d’aquesta espècie que s’han trobat ferides, als Centres del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB) s’han rebut, durant el 2018, 17 exemplars de milana: 14 a Mallorca i 3 a Menorca. En la majoria dels casos es tractava de polls debilitats que patien malalties o havien patit col·lisions, electrocucions o intoxicacions.

S’ha alliberat un exemplar jove que havia estat trobat a Gènova per un particular i entregada al COFIB a final de juny. L’animal, en arribar al Centre, era un poll debilitat, possiblement per manca d’accés a una alimentació adequada. Amb la col·laboració del Grup Balear d’Ornitologia (GOB), l’exemplar ha estat identificat amb un emissor terrestre per a poder fer seguiment de la seva adaptació a la natura.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Tià, fa 11 mesos

Que la població de milanes, a Mallorca si més no, està en expansió, és evident. Quan faig camí amb el cotxe es pot constatar fàcilment. I me n'alegr molt.

L'any 1977, quan es va fer, sempre a Mallorca, el primer cens de voltors, va donar que n'hi havia catorze: el risc d'extinció era molt alt. Ara, segons informacions recents, n'hi ha un centenar. La recuperació ha estat un èxit, al punt que Mallorca "exporta" polls de voltor per a repoblar-ne zones europees com ara les Cevenes occitanes.

Els voltors negres de les Cevenes parlen català amb accent mallorquí.

Un altra cosa important. Arreu d'Europa hi ha alarma per la reculada de la població de teuladers. A Londres ja donen el teulader per extingit. I aquests anys darrers, a Mallorca, els teuladers escassejaven.

Enguany n'hi torna haver molts. Es van refent.

Valoración:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris