nubes dispersas
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
23°

El Govern estudia la patogenicitat de la Xylella a dos hivernacles de bioseguretat

21-05-2018

La Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca ha posat en marxa dos hivernacles de bioseguretat a la finca experimental de Sa Granja amb la finalitat d'estudiar la patogenicitat de la Xylella fastidiosa en els cultius de 17 varietats d'ametller, 19 de vinya i 29 d'olivera, així com en les espècies forestals del pi garriguenc, la savina, l'alzina i l'aladern de fulla ampla.

D'aquesta manera, es pretén identificar les varietats més resistents al bacteri per potenciar la plantació, segons ha explicat el Govern. A més, en aquests hivernacles també s'analitzen els insectes vectors i la seva capacitat de transmissió. També es poden veure les primeres proves d'inoculacions en ametllers que es van dur a terme a final de l'any 2017.

El conseller de Medi ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha destacat durant la seva visita a les instal·lacions que, després de la detecció del primer cas positiu, es va posar en marxa «tota la maquinària de la Conselleria i s'ha aconseguit un dels èxits majors d'aquesta legislatura, com és la seva contenció».

Vidal ha explicat que «per poder conviure amb la Xylella s'han de conèixer quines són les varietats que presenten major resistència». A més ha afegit que amb aquests coneixements se sabrà quines varietats es poden replantar i quins oferiran resistència. En aquesta línia, ha insistit en la necessitat de desenvolupar les estratègies perquè el sector no es vegi perjudicat en el futur. Així, el conseller ha destacat que des de la Conselleria s'ha treballat en la «participació, la investigació, l'experimentació i suport al sector».

Per la seva banda, el patòleg vegetal Eduardo Moralejo, encarregat de les inoculacions, aquestes proves de patogenicitat que es duen a terme en l'hivernacle consisteixen a aïllar el bacteri, fer un cultiu per preparar l'inòcul en un mitjà adequat i després realitzar una inoculació mecànica a les diferents varietats, sent un total unes 780 entre plantes i arbres.

Des del Govern han remarcat que, actualment, hi ha 692 positius de Xylella fastidiosa confirmats en plantes i arbres de les Illes. Del total de positius confirmats, 415 corresponen a Mallorca, 162 a Eivissa i 115 a Menorca. A Formentera no s'ha detectat encara cap vegetal afectat. Finalment, també hi ha altres mesures de prevenció com el control oficial de l'estat fitosanitari de les plantes de viver i la neteja de boscos, projecte que està subvencionat pel fons de l'impost de turisme sostenible.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris