cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
22°

La jutgessa degana alerta que la dotació habitual en el Jutjat és insuficient

05-04-2018

La jutgessa degana de Palma, Sonia Vidal, ha alertat aquest dijous que la situació «normal» en el Jutjat de Violència contra la Dona número 1 ja és «excessiva» pel que, davant les baixes i vacants sense cobrir, s'arrisca a «disfuncions greus» com no poder atendre ordres de protecció.

Així s'ha expressat en declaracions als mitjans des del pati de l'Audiència Provincial de les Balears, on ha manifestat que esperen que en «un molt breu termini de temps» pugui solucionar-se aquesta situació.

El Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) va anunciar aquest dimecres que el Jutjat de Violència contra la Dona número 1 de Palma ha estat temporalment suspès de repartiment de les guàrdies. Segons ha indicat Vidal, el Jutjat compta amb una plantilla de deu funcionaris, però d'aquests falten quatre a l'àrea penal -tres han canviat de destinació i un està de baixa-, que hauria de comptar amb almenys sis efectius.

Un altre dels riscos per la falta de personal és no poder atendre tràmits sobre situació de presos, com a peticions de llibertat o de presó. La jutgessa ha remarcat el perill que suposen aquestes disfuncions davant la delicada naturalesa dels assumptes que gestiona aquest Jutjat.

Vidal ha explicat que la suspensió del repartiment només afecta l'entrada d'assumptes des de la guàrdia, que serà assumida pel Jutjat de Violència contra la Dona número 2 i pels d'Instrucció. Aquests, que normalment s'encarreguen dels horabaixes i caps de setmana, es faran càrrec dels detenguts del matí.

Des del punt de vista de Vidal, és la solució menys onerosa, encara que «evidentment» suposa una «sobrecàrrega» per al número 2. A més, ha advertit que amb la temporada estival augmenta de manera significativa la feina en els Jutjats.

La dotació prevista ja és insuficient
La jutgessa degana, també ha incidit que la dotació habitual en el Jutjat, sense contar les vacants, ja és insuficient. La previsió d'assumptes màxima d'acord als criteris del 2013 seria de 1.700 assumptes anuals i en l'actualitat entren uns 3.000. A més, les Balears tenen un dels índexs més elevats de violència de masclista a l'Estat espanyol.

«Quan ens queixam no ho fem de vici, els nombres parlen per si mateixos», ha recalcat Vidal. Segons ha assenyalat, hi ha manca de concursos i mentre no es cobreixen les places es recorre a personal interí, però la borsa està esgotada i no s'obre des del 2011. Igualment, «és complicat» que venguin funcionaris de fora degut el «cost de la vida» a les Balears.

«Esperam que la situació es corregeixi al més aviat possible», ha desitjat la jutgessa degana, recordant que el problema s'ha anat estenent al llarg del temps.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris