algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°

El Parlament insta el Congrés a estudiar la viabilitat de la regulació integral responsable del cànnabis

21-03-2018

El Parlament instarà el Congrés dels Diputats a constituir una ponència que estudiï la viabilitat de la regulació integral responsable del cànnabis i dels Clubs Socials (CSCS), i a procedir si escau a les modificacions normatives pertinents d'acord amb l'expressat en les recents sentències del Tribunal Constitucional.

Així s'ha acordat durant la Comissió de Salut que ha tengut lloc aquest dimecres en el Parlament, en la qual s'han aprovat per unanimitat les conclusions de la Ponència d'estudi per a la regularització dels clubs socials de cànnabis (CSIC) i l'ús terapèutic del cànnabis impulsades pels partits del Pacte.

Així mateix, el Grup Parlamentari de Podem ha lamentat que no es pot eliminar l'article 368 del Codi Penal que fa que tenguin transcendència penal algunes accions dels clubs socials, però ha instat al fet que això canviï. El diputat de Podem Carlos Saura, ha agraït durant la seva intervenció la participació de tots els membres, així com la coordinació del diputat de MÉS per Mallorca, David Abril, i per haver arribat a un consens que ha permès aprovar les conclusions.

Per a Saura, la ponència ha recollit un debat que està al carrer i que les associacions de cànnabis demanaven, ja que necessiten una seguretat jurídica per poder actuar. Des de Podem han explicat que és bo que el Parlament hagi reconegut que fa falta un canvi d'enfocament.

A més, ha destacat que la instància s'ha fet a la Comissió Mixta de Drogues «per poder estudiar una regulació integral responsable». D'altra banda, la formació ha subratllat el canvi de tendència en la concepció de la substància, ja que, segons les enquestes, la meitat de la població a l'Estat espanyol estaria a favor de regular-ho. En aquesta línia, el 22 per cent dels joves a l'Estat espanyol ha fumat en el darrer any; molta gent fa ús terapèutic de la substància i «és una realitat que cal reconèixer i està bé que tots els grups facin un pas per a això», ha afegit Saura.

Quant a la nova llei balear d'Addiccions, des de la formació han expressat que esperen que es reconegui la figura dels clubs socials de cànnabis i no com a centres o associacions de medicina alternativa, com passa ara, ha manifestat. En aquest sentit, el diputat ha assegurat que les Balears «podrien ser capdavanteres amb la nova llei d'Addiccions a reconèixer aquesta realitat» i ha anunciat que proposaran més endavant una esmena a la llei perquè es reconeguin els clubs socials a les Illes.

Així mateix, la Comissió de Salut del Parlament ha proposat accions com la que «qualsevol iniciativa de regulació del consum de cànnabis ha de desplegar-se des de la prudència i el reconeixement del problema de salut pública que representa el consum i la incidència d'aquesta substància, especialment entre els joves».

Pel que fa al seu ús terapèutic, s'ha proposat a les administracions competents (Ministeri espanyol de Sanitat, Conselleria de Salut i Universitats) que fomentin la recerca i l'avaluació de l'evidència científica pel que fa al cànnabis i els derivats sintètics cannabinoides. Aquesta iniciativa proposa al Govern espanyol que «informe i formi els professionals sanitaris respecte a aquestes substàncies i els seus derivats».

També s'ha instat al Govern i als ajuntaments a coordinar-se pel que fa a les competències relacionades amb les activitats dels clubs socials. Així mateix, el Parlament sol·licita als clubs (i a les federacions o xarxes existents) a «elaborar i promoure codis de bones pràctiques en col·laboració estreta amb els ajuntaments i Salut quant a la prevenció d'addiccions, el consum responsable i la reducció de riscos"»


COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris