algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

Les Balears podran plantar i comercialitzar totes les varietats de plantes sol·licitades

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha rebut l’autorització del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient per a la plantació i comercialització de totes les varietats sol·licitades i que s’havien consensuat prèviament amb els diferents sectors afectats. L’autorització és fins al 31 de desembre i dins el territori de les Illes Balears per a plantes que poden ser hostes de Xylella fastidiosa a zones infectades en les quals s’apliquin mesures de contenció.

La Conselleria haurà de fer els controls analítics, administratius, i sobre el terreny, que garanteixin que la plantació no possibilita l’extensió de l’organisme nociu o que n’impedeix o dificulta la prevenció, control o eradicació i n’haurà d’informar cada tres mesos al Ministeri. La Comissió Europea va donar als estats membres aquesta potestat per decidir quines espècies es poden sembrar, d’acord amb la Comunitat Autònoma.
 
Es podran plantar totes les varietats d’ametlers, oliveres, vinya i espècies vegetals ornamentals de la llista que ha sol·licitat la Conselleria i que s’anirà actualitzant i publicant a la pàgina web http://sanitatvegetal.caib.es segons els resultats dels estudis i experiències que es vagin realitzant.
 
En el cas de la vinya està permesa la replantació i noves plantacions comercials de cabernet sauvignon, callet, chardonnay, escursac, fogoneu, garnatxa blanca, garnatxa tinta, giró ros, gorgollassa, macabeu, malvasia aromàtica/malvasia de Banyalbufar, manto negre, merlot, premsal blanc o premsal moll, monestrell, moscatell d’Alexandria, moscatell de gra menut, parellada, petit verdot, pinot noir, riesling, sauvignon blanc, syrah, ull de llebre i viognier. També es podran concedir autoritzacions per a noves plantacions comercials de vinya en el cas de noves varietats sotmeses a avaluació prèvia, sempre que s’asseguri que tot el material vegetal està lliure del bacteri mitjançant proves moleculars.
 
En el cas dels ametlers es podran plantar totes les varietats, a excepció de marcona, garrigues, bord de Santa Maria, bord de Selva, bord des Raiguer, corona, filau, lluca, menut, mollar, morro de vaca, Pere Gelabert, pintadeta, rutlo, trinxets, victòria desmai, viveta i vivot.
 
Les varietats d’oliveres que de moment es podran plantar són empeltre, mallorquina, arbequina, picual, arbosana, koroneki, hojiblanca, cornachuela, cornicabra, morruda, sikitita i frantoio. 
 
Per acabar, en les espècies vegetals ornamentals es poden concedir autoritzacions excepte per Coffea (cafè), Polygala myrtifoli (en castellà, lechera del cabo), Fraxinus angustifolia vahl (freixe de fulla estreta), Acacia saligna (acàcia blava), Calicotome spinosa (argelaga negra).
 
Precisament el Consell de Govern de divendres va aprovar l’ampliació del contracte a TRAGSA, que s’encarrega sobretot del control i arrabassament d’arbres i plantes infectades, per als anys 2018 i 2019, amb un pressupost de  1.671.170,41 €.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris