algo de nubes
 • Màx: 16°
 • Mín: 12°
15°

El GOB denuncia el greu problema dels plàstics que acaben a la mar

El GOB exigeix que la nova llei de residus prohibeixi els plàstics d'un sol ús i implanti els SDDR (Sistemes de dipòsit, devolució i retorn d'envasos) per millorar l'efectivitat de la recollida selectiva.

Segons ha explicat el GOB aquest dilluns, els plàstics a la mar afecten a fauna de tots els nivells, des de balenes i grans peixos fins a musclos i altres invertebrats. Algunes espècies pateixen problemes digestius fins arribar a morir per acumulació dels plàstics a l’estómac i intestins, mentre altres, especialment les més petites i filtradores, són afectades per l’efecte tòxic d’alguns components dels plàstics (com el bisfenol A) i també per l’efecte agregador del plàstic sobre determinades partícules orgàniques i tòxiques, com els pesticides (DDT, PCB).

S’estima que el 80 % dels plàstics que arriben a la mar arrossegat per rius i torrents. La manca de neteja de les voreres dels torrents i zones properes (polígons, urbanitzacions, etc.) provoca l'acumulació de plàstics que, en dies de pluja, acaben a la mar.

El 70 % dels plàstics acaba al fons marí en front del 15 % que n’arriba a les platges. Sí tenim la sensació que les platges estan molt sovint brutes, és d’imaginar com estarà el fons marí. A més gran part dels residus es van degradant i disgregant fins incorporar-se a la columna d’aigua i a la cadena tròfica.

Arreu de Mallorca es poden exemplificar casos concrets de la situació que descriu el GOB i que ocasiona un greu problema de contaminació a la mar. MALLORCA BLUE ha documentat alguns exemples greus, especialment de la zona de Palma:

 • Sa Riera
 • Torrent de Cala Major
 • Torrent Na Barbara
 • Torrent de Santa Ponça
 • Torrent gros (sa Cabana)

Una actuació urgent i coordinada per atacar el problema

Davant l'alarmant situació, des del GOB demana a la Conselleria de Medi Ambient i ajuntaments que:

 • Que s'avaluï la problemàtica de totes les conques i s'estableixi un protocol general coordinat entre les diferents administracions competents per impedir els fluxos de plàstics cap a la mar.
 • Que es prenguin mesures de neteja de fems periòdiques en tots els torrents per evitar els abocaments dels plàstics a la mar.
 • Que l'avantprojecte de Llei de Residus (actualment en exposició pública) s'asseguri d'incloure mesures concretes per restringir i reduir la producció i l'ús d'envasos de plàstic. Així com la implantació dels SDDR per a millorar-ne la recollida.
 • Que l'avantprojecte de Llei de Residus (actualment en exposició pública) asseguri les mesures urgents per prohibir l'ús de plàstics d'un sòl us (com bosses, envasos, botelles, canyetes...) en origen.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris