cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 17°
17°

L'Associació per la Defensa de la Sanitat es posiciona a favor del català

L'entitat afirma que «en una situació d'extrema gravetat, ser competent lingüísticament en català podria contribuir a salvar una vida»

Imatge dels passadissos de l'hospital de Son Espases.

24-11-2017 | E.P.

L'Associació per la Defensa de la Sanitat Pública de Balears (Adspib) ha negat aquest dissabte que el decret del català atempti contra la sanitat pública, ja que «conèixer les dues llengües oficials no pot conduir al fet que la qualitat de l'atenció dispensada pels treballadors sanitaris es degradi».

Així s'ha expressat en un comunicat en el qual ha mantingut que «ser capaç d'atendre a un ciutadà de les Illes amb independència que s'expressi en castellà o en català no pot fer més que millorar l'assistència sanitària» i ha rebutjat el posicionament de la plataforma 'Mos Movem'.

Segons l'entitat, «en una situació d'extrema gravetat, ser competent lingüísticament en català podria, efectivament, contribuir a salvar una vida», si bé ha recordat que «per fortuna, l'assistència sanitària no es redueix a situacions de vida o mort».

Adspib sosté que «la major part de l'atenció es fa a malalts crònics, molts d'ells d'edat avançada i gairebé monolingües, tant en castellà com en català» pel que «poder entendre, i desitjar parlar, amb aquests malalts en la seva llengua indubtablement millora l'atenció sanitària».

Places a cobrir

Amb tot, coincideix que cap lloc de treball en la sanitat pública hauria de quedar sense cobrir per raons lingüístiques i que «qualsevol administració que no garantís aquest punt estaria posant en perill la salut de la població».

No obstant això, creu que aquesta actuació no es pot imputar al Govern perquè l'esborrany del decret estableix que la convocatòria de places pot eximir del coneixement de català als aspirants si es preveu una falta o insuficiència de professionals.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Margalida, fa dervers d'un any

Toni, demostres no saber ni castellà per les moltes faltes ortogràfiques que hi ha al teu comentari. Com pots parlar d'altres temes? primer apren a escriure!!!

Valoración:2menosmas
Per guillem, fa dervers d'un any

Un empleat públic de qualsevol ofici, que fa ostentació del menyspreu cap a la llengua i la cultura de la comunitat a la qual ha de servir, difícilment pot ser un bon servidor públic. Entre les persones vingudes de la península que fan feina a la Sanitat Pública i que han assumit la importància d'expressar-se en català amb el respecte que mereix la població a la qual han de servir, no n’he coneguda cap que no estigui ben qualificada professionalment. Avui voler aprendre català a la sanitat pública, és una garantia personal de bon professional de voler fer bé la seva feina. Argumentar com fan alguns dirigents sindicals que l'aprenentatge del català es incompatible en dedicar temps a la formació continuada del personal sanitari, es tan falç que sols demostra el poc interès per fer bé la seva feina i lo poc que aprecien a la Comunitat que els ha acollit.

Valoración:5menosmas
Per Toni, fa dervers d'un any

Esta asociación a estudiado poco el problema que se avecina, al igual que los políticos. - casi todo el personal ha dejado de realizar formación especializada a causa del estudio del catalán con un nivel exigido alto. - en las oposiciones todo el que tenga el catalán no necesitará competir y tendrá una plaza de por vida. No necesitará estudiar mucho ni formarse más que otros. - muchos sanitarios se están marchando. Otros tantos no vendrán porque no tendrán el catalán, lógicamente. - está navidad ya ha habido problemas de personal. Este verano si el decreto se pone en marcha, no se podrán cubrir las vacaciones. - añade el problema de la vivienda, jubilaciones masivas en la península, oposiciones en toda España, etc.... faltará personal. - un médico no se va a poner a la cola, no entenderá que un especialista tenga mejor contrato por el hecho de saber catalán, no lo aceptarán y se rían o no vendrán. - los enfermeros que vienen a las islas viene para intentar trabajar todo el año, para que en invierno trabaje el catalanoparlante, se quedaran en la península que hay trabajo. - el que vengan profesionales de todos los puntos de España es riqueza para la sanidad balear. - el estáis diciendo a quien lleva ejerciendo durante años aquí, que ya no sirve. Aunque no haya tenido ningún problema. No sigan con el cuento que no se va a mermar la salud de los pacientes, es falso. No estáis formando a los profesionales en sanidad, los estáis ninguneando. Exigir un B2 que para atender a un paciente que solo hable catalán no es necesario, provocando mayor tiempo de estudio a la lengua en lugar de formación que salve vidas. Los sanitarios realizan muchas horas de formación al año que van a reducir porque no tienen tiempo, estudiarán solo catalán. Luego no pidamos que estemos a la última. Sanitario, con turno rodado, cursos que no se adaptan a esta casuística hace que sea muy complicado sacar un nivel alto. Por último, decir que gracias a este decreto me he ahorrado 5000€ en un máster. Gracias, pero hubiera servido más para cuidar a las personas.

Valoración:-8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris