algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

El GOB celebra la decisió de tancament progressiu i definitiu d'Es Murterar

GOB.

El GOB ha celebrat aquest dimarts la decisió de tancament progressiu i definitiu de la central d'Es Murterar. Des del GOB esperen que, més enllà de l’anunci hi hagi un «full de ruta» perquè això no es quedi en «paper banyat». El grup ecologista considera la decisió com una passa decisiva per la transició a un model energètic més just i sostenible. Així mateix, han aprofitat per recordar que el GOB ja inicià una campanya l’any 2010 reclamant el tancament de la central tèrmica d’Es Murterar.

«Consideram que a les Illes calia fer un exercici de responsabilitat política i tendir a la producció zero d’electricitat a partir de carbó, ja que és el combustible que més emissions de CO2 genera i aquestes són les principals causants del canvi climàtic» han expressat.

Així ho reclamaren també al desembre de 2015 davant del compromís anunciat per part del Govern de redactar una Llei de transició energètica i de lluita contra el canvi climàtic en la que ara estan i estam treballant des de la Xarxa de Sobirania energètica. Per tant, assenyalen, ara celebren una de les decisions «més valentes i compromeses en matèria ambiental d'aquesta legislatura». En aquest sentit, des del GOB han afirmat que el tema energètic és un tema clau i la transició energètica, un repte que necessita de mesures concretes, fermes i decidides per fer-la amb garanties des de tots els punts de vista.

La clau territorial

«La implantació de les renovables que requereix la transició energètica, té en matèria territorial, un dels aspectes claus més controvertits», han alertat. És per això que l’entitat ecologista ha assegurat que la implantació sobre superfícies ja urbanitzades i sobre cobertes, autoconsum i espais degradats s'han desenvolupar de manera prioritària a la implantació sobre superfícies en sòl rústic i «en tot cas», establir criteris de superfície màxima adaptats a la realitat d'un sòl rústic que en els darrers anys ha perdut un 9% de la seva superfície fèrtil i que continua rebent moltes pressions urbanístiques i turístiques, ambdós usos no propis d'aquest tipus de sòl.

Per tant, asseveren, «cal apostar per petites superfícies integrades i que responguin a un model de generació distribuïda i no concentrat (tant en propietat com en producció) d'instal·lacions renovables més properes als punts de consum i que no responguin exclusivament a criteris de rendibilitat d'inversors privats». Així, el GOB ha oferit un link amb un llistat sobre els criteris elaborats en base a l’anàlisi del projecte de Santa Cirga, per Amics de la Terra, Alcaib, Som Energia i el GOB.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris