muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
11°

L'Ajuntament de Llubí retirarà la placa franquista de la plaça del Molí de Son Rafal

L’Ajuntament de Llubí, a instàncies del Col·lectiu Es Fibló, podrà retirar finalment un dels pocs símbols franquistes que hi ha al municipi.

El Departament de Patrimoni, Cultura i Esports del Consell ha remès al consistori llubiner l’autorització per retirar la inscripció que es troba a la base de la creu del Molí de Son Rafal, situada al mig de la plaça que rep el mateix nom. La inscripció, feta a una placa de marbre, prega 'Caídos por Dios y por España. ¡Presentes!'.

Al novembre de 2016, el Col·lectiu Es Fibló, agrupació de joves del poble de Llubí, va instar l’Ajuntament de Llubí a retirar la inscripció en aplicació de la Llei de Memòria Històrica. No obstant l'acord del Consistori, el fet de trobar-se a la base d’una creu d’estil barroc que data de 1680, catalogada Bé d’Interès Cultural, obligà l’Ajuntament a lliurar un informe a Patrimoni on s’assegurava que la retirada de la placa commemorativa no suposa cap perill per a la creu. L’informe va ser encomanat a la historiadora de l’art Caterina Gelabert i la intervenció la durà a terme el restaurador Pere Terrasa. La placa data del 1957, any de la remodelació de la plaça que era coneguda com la Plaza de los Caídos, lloc on cada any se celebraven els actes institucionals en commemoració a l’aixecament del 18 de juliol de 1936.

El proper 14 de juliol, el Col·lectiu Es Fibló organitzarà una conferència en la qual Caterina Gelabert presentarà les informacions descobertes sobre la inscripció franquista i el seu context. Cal destacar que la retirada d’aquesta inscripció franquista se sumarà a les activitats organitzades aquest any per l’Ajuntament de Llubí en matèria de memòria històrica, com ara l’homenatge al capellà Jeroni Alomar Poquet, assassinat al cementiri de Palma per l’exèrcit franquista ara fa 80 anys.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ver, fa mes de 3 anys

Cada cop en queden menys!
Visca!

Valoració:0menosmas
Per Ben fet, fa mes de 3 anys

Ara esper que no la guardin i que li peguin un parell de martellades.

Valoració:5menosmas
Per Pere, fa mes de 3 anys

Vaja, ja era hora, no?

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris