algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
15°

Quatre vocals del tribunal de selectivitat renuncien en protesta per la castellanització de les proves

Quatre vocals del tribunal de selectivitat han renunciat a exercir les seves funcions perquè segons diuen «la UIB (Llorenç Huguet) i la Conselleria (Martí March del PSOE) s'han doblegat a les pressions del govern de Rajoy i de Ciudadanos» per canviar els criteris lingüístics dels exàmens de selectivitat.

Els quatre professors que, de moment han estat els primers en presentar la renúncia són Joan Crespí Ferrer, Pere Palou Mas, Jaume S. Sabater Garau i Jaume Sastre Font i han fet públic una carta on expliquen els seus motius, que reproduïm a continuació:

«Sr. Joan Stela, Secretari de la comissió organitzadora de les proves d’accés a la universitat PBAU 2017

Benvolgut senyor,

després de llegir la normativa del tribunal de la prova de batxillerat per a l’accés a la Universitat en les convocatòries de juny i de setembre de 2017, us escric per comunicar-vos la meva renúncia a formar part del tribunal pels motius següents:

1.- Quan em vaig inscriure per poder participar en la correcció de les proves encara no s'havia fet públic ni se m'havia comunicat la normativa que en el punt 8 de l'apartat III, Instruccions per al desenvolupament de la prova, ha introduït un canvi important respecte als anys anteriors. Concretament, al redactat dels cursos passats "Els exàmens es lliuraran en català. Per als alumnes que en són exempts hi ha exàmens de color diferent en castellà. Al full d’etiquetes dels alumnes exempts de català apareix el codi EXC davall el seu nom:, enguany s'hi ha afegit: "Així mateix, en cada classe el professor indicarà que hi ha còpies de l'examen en castellà, i si l'alumne el sol·licita en aquesta llengua, se li lliurarà i se li retirarà l’exemplar en català; en cas que no hi hagi prou exàmens en castellà per atendre totes les peticions, un professor de l'aula anirà a les aules properes a sol·licitar-ne. Els professors encarregats de l'aula hauran d'indicar el nombre d’exàmens lliurats en castellà sobre el full de control d’exàmens".

2.- Si tenim en compte que per poder presentar-se a les provés d'accés a la universitat l'alumnat ha d'haver aprovat 2n de Batxillerat i que segons la normativa vigent de dia 11 d'abril de 2011 (BOIB 10.05.11), un 5, 6 i 7 de català a 2n de batxillerat equival a un certificat B2 i un 8, 9 i 10 equivalen a un certificat C1; és evident que l'alumnat que se presenta, a excepció dels alumnes exempts, està prou capacitat en comprensió lectora per entendre l'enunciat en català de qualsevol prova d'Economia, Biologia, Ciències Socials, Matemàtiques, Geografia, Física, etc. Cal remarcar que no estam parlant del fet que els alumnes puguin optar a contestar la prova en català o en espanyol –fet que la normativa actual manté vigent-- sinó del fet que el canvi introduït converteix la llengua pròpia de Balears, com així estableixen l'Estatut d'Autonomia i els estatuts de la UIB, el català, en una llengua folklòrica, accessòria i prescindible.

3.- Des de l'any 1985 en què foren aprovats els estatuts de la UIB i des del gener de 1998 ençà en què Balears assumí les competències en matèria d'ensenyament no universitari, mai no s'havia vist una reculada com aquesta en l'ús de la llengua catalana a les proves de selectivitat. Ni durant els rectorats de Nadal Batle (1982), el primer de Llorenç Huguet (1995), Avel·lí Blasco (2003) i Monserrat Casas (2007); ni durant els anys en què foren consellers d'Educació, Manuel Ferrer (1997), Damià Pons (1999), Francesc Fiol (2003), Bàrbara Galmés (2007), Bartomeu Llinàs (2009), Bartomeu Vidal (2010), Gabriel Bosch (2011), Joana M. Camps (2013) i Núria Riera (2014); ni tan sols durant el quadrienni “negre” del govern de José Ramón Bauzá, s'havia vist que tot un rector de la UIB, Llorenç Huguet, i tot un conseller d'Educació, Martí March, cedissin a les pressions fetes des de Madrid tant per part del govern del PP com de C's.

I 4.- Els estatuts de la UIB foren aprovats el 1985 i de llavors ençà, tot i que han estat modificats reiterades vegades, han mantigut inalterable l'article núm. 4 que diu: “La llengua catalana, pròpia de la UIB, té, juntament amb la castellana, caràcter de llengua oficial, i tots els membres de la Universitat tenen el dret d’utilitzar-la. La Universitat fomentarà i normalitzarà l’ús del català en l’àmbit de les seves competències”. A la vista dels fets, els màxims responsables de la UIB amb el rector Llorenç Huguet al capdavant, no tan sols no fomenten ni normalitzen l'ús del català dins el seu àmbit sinó que en aquesta ocasió han creat un problema que no existia abans ja que com hem dit si un alumne pot fer les proves d'accés a la universitat és perquè prèviament ha acreditat tenir un coneixement de català equivalent al B2 o al C1. Els canvis introduïts enguany, doncs, no tenen altra explicació que la fòbia i l'odi cap a la llengua pròpia de Balears, el català.

Atentament,

Signen:

Joan Crespí Ferrer Vocal suplent HISTÒRIA DE LA FILOSOFIA

Pere Palou Mas Vocal titular de l'assignatura de FÍSICA

Jaume S. Sabater Garau Vocal suplent (juny) i vocal titular (setembre) CULTURA AUDIOVISUAL II

Jaume Sastre Font Vocal titular CATALÀ»

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Català, únic idioma oficial, fa mes de 5 anys

Una altra conseqüència de la imposició de la cooficialitat de l'espanyol.

Valoració:-12menosmas
Per Prats, fa mes de 5 anys

Gràcies als quatre!
No s'entén aquest canvi de llengua al examen. Tal vegada els hi han promés que el assumpte del medicament quedarà tapat?
Si la UIB no defensa el Català qui ho farà?
Vergonya cavallers!

Valoració:-1menosmas
Per Tomeu, fa mes de 5 anys

Si que sou de ploramiques. Si el castellà com dieu es co-oficial no se on està el problema. Normalització vol dir que sigui "normal". Que sigui normal que la gent tengui s'examen en català. Aquestes "dimisions" son d'imbècils. Ara veurem quants d'examens amb les preguntes en castellà se demanaran!!!

Valoració:-5menosmas
Per Enhorabona, fa mes de 5 anys

Enhorabona Joan Crespí i Ferrer, Pere Palou i Mas, Jaume S. Sabater i Garau, Jaume Sastre i Font. Actituds com aquesta són les que mantenen la dignitat del nostre poble.

Valoració:0menosmas
Per I doncs, fa mes de 5 anys

Ni tampoc més mala gent, Escardepenyes. Un escaló més amunt en la escala dels dictadors, ja es trobav en Kin- Jon-Un o com punyetes se digui el president de Corea del Nord.

Valoració:-5menosmas
Per Endavant, fa mes de 5 anys

Han fet una bona obra. Hi guanyarà el Tribunal am el seu conjunt...

Valoració:-7menosmas
Per Francesca, fa mes de 5 anys

No hi havia cap necessitat de canviar-ho.

#Més no té disculpa. N'és tan responsable com el psoE, ja que, com a soci i possibilitador d'aquest govern, està en posició de posar al psoE condicions sine qua non i exigir qualque cosa més que cadires.

Valoració:-3menosmas
Per escardapenyes, fa mes de 5 anys

Conserv una" enciclopedia de estudio de tercer grado editada en 1.955" que diu a un titular amb un dibuix "Momento de la muerte de Wifredo el Velloso, que dibuja las cuatro barras como símbolo de Catalunya con los cuatro dedos i sangre de su herida sobre un escudo".
Ara estan diguent als llibres de text de Catalunya que aixó és per adoctrinar els nins, i el Ministeri espanyol esta analitzant si és anticonstitucional.Hahahaha.
No son més torpes perque no poden.
Salut i repúbica, cada cop més aprop.

Valoració:-9menosmas
Per v, fa mes de 5 anys

Magnífic, companys. Que la uib rectifiqui, March...Huguet.....on sou?

Valoració:0menosmas
Per Remei, fa mes de 5 anys

Volíeu n'Huguet de Rector?

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente