lluvia ligera
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
12°

El GOB engega la campanya OverBOOMking!

133316

El Grup Balear d'Ornitologia ha llançat una nova campanya per tal de construir alternatives des del l'ecologisme abans de «morir d'èxit davant la inacció de les institucions front la turistització absoluta i les seves conseqüències».

«Abans del proper i definitiu BOOM! construïm les alternatives. Hi són i des de l'ecologisme els reivindicam a través d'aquesta campanya que pretén denunciar la turistització total i absoluta de la nostra realitat i la manca d'alternatives polítiques, alhora que incidir en el debat públic i anàlisi crític del turisme i afavorir la creació de respostes i alternatives socials», ha comunicat l'entitat.

Morir d'èxit o overBOOMking! Aquest és l'escenari a que, segons el GOB, ens aboca «l'absència de polítiques valentes i decidides a posar límits al creixement il·limitat i al turisme que ens està desconfigurant el territori i les nostres vides amb el fals emmirallament del 'vivim del turisme'».

Així com expliquen, els nostres recursos hídrics estan «totalment sobreexplotats», els nostres espais naturals sotmesos a pressions que «acceleren la seva degradació», i som incapaços de regular activitats com els fondejos a l'estiu, els cotxes de lloguer que saturen les carreteres, les ofertes il·legals d'allotjament (en cases i hotels), incapaços de frenar el procés de reconversió de la ciutat en una ciutat-escenari, el desplaçament de veïns i desnonaments fruit de la gentrificació provocada pel lloguer turístic de pisos a la ciutat i l'especulació que comporta creant un problema greu de dret d'accés a un habitatge digne a un preu raonable, la urbanització definitiva del camp amb la proliferació dels nous usos turístics vinculats als habitatges en parcel·les de 14.000m2, etc.

I davant aquest procés ens trobam amb unes reformes legislatives «toves que no envesteixen els canvis radicals que la realitat que ens desborda necessita». Tenim damunt de la taula la nova llei urbanística, la llei agrària, la llei del turisme per regular el tema del lloguer turístic d'habitatges, el decret de posidònia, la llei de residus, la llei d'energies renovables, eficiència energètica i canvi climàtic...un cos legislatiu que «haurem d'abordar amb perspectiva crítica i ambició si volem que la legislatura del suposat canvi no se'ns escapi del tot de les mans».

A més, denuncien que ens trobam amb el rebrot de projectes fruit d'un model «que no s'atreveixen a canviar i que impliquen nous creixements i noves infrastructures per a nous creixements: son Bordoy, pla de carreteres (Conies, Llucmajor- Campos, accés Lloseta...), ampliació de ports com el cas d'Alcudiamar o les reformes previstes al port de Palma per seguir impulsant i apostant pel turisme de creuers, l'ampliació de la capacitat d'operar vols de l'aeroport de Palma – ambdós, ports d'interès i aeroport, competències en mans de l'Estat-».

Aquí podeu llegir l'informe complet i els eixos de la campanya.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris