Ecologistes en Acció ha assegurat aquest dimecres que les Balears han superat els valors d'ozó recomanats i que aquest «s'ha disparat» a les Illes «davant de la passivitat de les autoritats». Per això, ha demanat que es redactin de manera urgent «plans de millora de la qualitat de l'aire» que redueixin el trànsit motoritzat i la crema de combustibles fòssils en centrals tèrmiques.
Segons explica l'entitat en un comunicat, la calor que ha acompanyat l'inici de la primavera a les Illes, l'intens trànsit rodat, marítim i aeri que suporta Balears i l'increment del consum d'electricitat produïda en centrals tèrmiques per l'arrencada de la temporada turística, han provocat que es dispari la contaminació per ozó troposfèric.
Així, a Mallorca, Menorca i Eivissa fa més d' un mes que se supera de manera ininterrompuda l'objectiu establert per la legislació i la recomanació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Malgrat això, no hi ha hagut «cap actuació informativa ni preventiva per part de les autoritats autonòmiques».
Menorca, el cas més greu
El valor objectiu per a la protecció de la salut humana està establert per la normativa en 120 micrograms d'ozó per metre cúbic d'aire, mesurats en períodes de vuit hores, i no s'ha de superar més de 25 dies a l'any. No obstant això, aquest 2017, aquest nombre de superacions ja s'ha desbordat a les estacions de control de la contaminació d'Alcúdia o Parc Bit a Mallorca, Pous o Sant Lluís a Menorca i Can Misses o Dalt Vila a Eivissa.
Els nivells més elevats s'han registrat a l'estació de Pous, a Menorca, on el 19 de març es va assolir una mitjana horària de 185 micrograms d'ozó per metre cúbic d'aire, superant al llindar que obliga a informar la població que prengui mesures d'autoprotecció, establert per la normativa en 180 micrograms per metre cúbic. Aquest avís, diuen, no es va produir aquell dia a la zona de Maó, «tot vulnerant la normativa sobre qualitat de l'aire».
Una dècada de retard en la redacció dels plans de millora
Ecologistes en Acció denuncia que el Govern acumula més d'una dècada de retard en la redacció dels preceptius plans de millora de la qualitat de l'aire per reduir els nivells d'ozó, uns plans que són obligatoris des de l'any 2004, per la qual que exigeixen a l'Executiu balear que compleixi les seves obligacions legals i elabori, aprovi i apliqui sense més dilació aquests plans de millora, després sotmetre'ls a informació pública.
Quines mesures es poden prendre?
Segons l'entitat, les mesures han de passar per la limitació del trànsit urbà i interurbà, principal emissor dels contaminants precursors de l'ozó, i també pel funcionament de les centrals termoelèctriques. Altres fonts importants de contaminació són el trànsit marítim i el trànsit dels aeroports.
Estaria be que algu que en sapigues , fes un video mostrant aquesta realitat de ses illes , i tot lo que s'amaga als turistes , i ho fes correr per tot internet , especialment als paisos com alemanya i anglaterra.