cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
18°

Garantir i protegir el sòl rústic per a usos primaris: principal reivindicació del GOB en relació a la nova Llei Agrària

131656

El Grup Balear d'Ornitologia (GOB) ha comunicat aquest dijous que va ser molt crític amb la Llei 12/2014 Agrària de les Illes Balears impulsada pel llavors Conseller Biel Company (PP) perquè, «tal i com va ser aprovada en el seu moment, representava una burla de la legislació urbanística, ambiental i hídrica, pretenent que projectes vinculats al desenvolupament “d'activitats complementàries” a l'activitat agrària no precisassin ni Avaluació d’Impacte Ambiental ni Declaració d’Interès General».

Des del GOB expliquen que, com a conseqüència, «representava una clara amenaça per a la conservació de la vocació productiva del camp i els seus valors naturals, culturals i paisatgístics»

Els aspectes o afeccions urbanístiques més greus es varen intentar corregir (suspenent o eliminant determinats articles de la Llei 12/2014) amb el Decret llei 1/2016, de 12 de gener, de mesures urgents en matèria urbanística. No obstant això, defensen que cal modificar en profunditat la Llei agrària vigent per garantir com a principal objectiu d'aquesta: la revitalització, impuls d'un sector que ha de ser estratègic en el marc d'una economia més enllà del monocultiu turístic actual, que enforteixi el teixit social i econòmic esdevenint una alternativa real de diversificació econòmica.

«La sobirania alimentària pròpia, la diversificació de cultius enfocada a l'autoabastiment a partir de pràctiques respectuoses amb el medi ambient, lliures de transgènics, garantint la pervivència i potenciant les varietats locals, i la autosuficiència econòmica del sector, a partir de noves fórmules empresarials que fomentin l'associacionisme i el cooperativisme, haurien de ser els objectius fonamentals de la nova Llei Agrària».

Garantir el sòl rústic per a usos primaris

En el sentit abans esmentat, un dels aspectes claus per a aquesta estratègia hauria de ser, el de garantir que el sòl rústic sigui destinat a usos exclusivament primaris. En aquest sentit, des del GOB expliquen que la Llei Agrària ha d'anar de la mà de la futura Llei urbanística de les Illes Balears (LUIB) – actualment en tramitació – per tal de limitar els usos no agraris en el sòl rústic, concretament l'ús d'edificis per a habitatges i la, massa habitual ja, posterior comercialització com a habitatge turístic.

Pel que fa a les activitats complementàries, creuen que cal redefinir el concepte garantint la pervivència i superioritat dels ingressos vinculats a l'explotació agrària, per sobre d'aquells que han d'esdevenir un complement de la renda però que no n'han d'acabar provocant la substitució.

Al marge d'aquesta qüestió el GOB ha recordat que la nova Llei ha de garantir que els efectes urbanístics més perverses de l'anterior llei, ara suspesos, no es tornin a reactivar.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Tofol, fa mes de 4 anys

El GOB ha analitzat les aigues que fa temps trancorrent pel torrent que va de Consell a Biniali? Ido si no ha fet seria coveniet fer-ho I que les conclusions sortissin a primera pagina i aixi sabriem que diminis passa Ja que els els pous del l'entorn estan contaminants.A veure si aquesta noticia surt en lletres grossest per la rel
lavancia que te .De qui es te por?

Valoració:1menosmas
Per Tomeu, fa mes de 4 anys

La política agrària del GOB és un "de derrota en derrota fins a la derrota final". Mentre els portaveus i impulsors siguin urbanites perdonavides amb coneixements 0 del medi rural no hi ha res a fer.

Valoració:4menosmas
Per Arnau Sorell, fa mes de 4 anys

Ni un ni ets altres saben lo que ès foravila, i mentrestant es qui una finqueta (lo poc que mos varen deixar es padrins), no podem fer res.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris