muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

Armengol apunta cap a la reforma constitucional a l'entrega de premis Ramon Llull

Presidenta del Govern, Francina Armengol.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assenyalat aquest dimarts en el seu discurs de clausura dels premis Ramon Llull i les Medalles d'Or de les Balears que és necessària una «reforma profunda» de la Constitució «que asseguri un estat social, federal i reconegui la plurinacionalitat de l’Estat espanyol».

La nit abans del dia en què es commemora l’Estatut del 1983, Armengol ha lamentat que és «evident» que les obligacions de l'Estat espanyol cap a les Illes «no s'han complert». D'aquesta manera, la presidenta ha indicat que és en el marc de reforma constitucional on s'haurà d'aconseguir la reforma estatutària per eliminar alguns privilegis i, sobretot, per avançar en el blindatge dels drets bàsics de la ciutadania.

Així mateix, en el seu discurs, Armengol ha apel·lat a la unitat entre les quatre illes que conformen les Balears, a l'increment de l'autogovern i a la millora del finançament. «La nostra terra ara fa ja 34 anys va aconseguir fixar les seves pròpies regles d'autogovern. La celebració del Dia de les Illes Balears ha servit sovint de pretext per obrir un debat sobre l'existència d'una identitat balear. I massa vegades la pregunta s'ha resolt dient que aquesta identitat o no existeix o és molt feble», ha assenyalat.Sentiment d’unitat

Respecte al sentiment d'unitat, Armengol ha assegurat que s'ha arribat a un punt en què cadascun se sent més de la seva illa que de les Balears «en haver-se posat més èmfasi en el que ens separa que en el que ens uneix».

Aquest dia, ha continuat, «no rememora el naixement d'un poble, ni cap batalla crucial, ni cap gesta heroica. Commemora un element que ha contribuït a cohesionar la nostra societat, a fer-nos partíceps d'un projecte col·lectiu. Commemora el nostre autogovern».

«No vull ara pontificar sobre què és sentir-se de les nostres illes ni fomentar un fals patriotisme. Negar que junts som més forts és utilitzar un fals sentit crític que ens afebleix», ha destacat.

La presidenta ha assegurat sentir-se «orgullosa» de formar part d'una comunitat «solidària, que fa un pas envant per exigir un canvi en la política d'acolliment dels refugiats i que està cansada de veure com el Mediterrani es converteix en un cementiri de persones innocents».

Creixement econòmic

Durant el parlament, Armengol ha afirmat que les Balears estàn vivint un moment de creixement econòmic superior al de la mitjana de l’Estat espanyol i que és un dels territoris on més es redueix l'atur. «El nostre objectiu principal és que el nostre creixement es converteixi en més benestar per a tots, que es redueixin les desigualtats, que puguem disminuir la pobresa. I no aturarem fins a aconseguir-ho», ha manifestat.

No obstant això, la presidenta ha reconegut que no s'està avançant al ritme que voldrien i per això ha exigit que es canviïn les regles del mercat laboral per aconseguir millors condicions de feina que permetin desenvolupar els projectes vitals personals.

Igualment, ha criticat que la crisi hagi servit «d’excus per desenvolupar polítiques que no tenien res a veure amb la solució del problema econòmic, retallant drets o ampliant la desigualtat social. «L'excusa de l'austeritat va tenir conseqüències que encara duren i que van provocar que moltes persones quedessin malferides», ha assenyalat.Guanyadors

Els guanyadors del premi Ramon Llull han estat en l'àmbit cívic, l'Associació Balear de Persones amb Discapacitat Física (Asprom), l'Associació Insular d'Atenció a Persones amb Discapacitat de Menorca i la Unió de Pagesos.

A l'àrea de la recerca, el filòleg i catedràtic de llengua catalana i literatura Felip Cirer i la investigadora principal del Grup de Relativitat i Gravitació de la Universitat de les Illes Balears, Alicia M. Sintes.

En la categoria d'ensenyament, Illes per un Pacte, mentre que en l'àmbit científic i humanitari, la Unitat de Seguretat del Pacient.

En l'empresarial, la Federació de Cooperatives de les Balears, i en el cultural, el mestre i polític Isidor Torres. Finalment, a la jugadora del bàsquet Alba Torrens i al piragüista Marcus Cooper els han concedit el premi en l'àmbit esportiu.

Les Medalles d'Or 2017 han estat per a la cantant i compositora Maria del Bonet i el lingüista Joan Veny, els qui han donat un discurs d'agraïment.

Sobre ells, Armengol ha assegurat que són «exponents clars de la societat, com també ho són els guardonats amb el premi Ramon Llull».

«Vosaltres representeu a un poble capaç de reivindicar la nostra memòria, de protegir la nostra terra, d'incentivar una economia més solidària, de construir un sistema educatiu i sanitari més just o, fins i tot, de mirar als estels per cercar l'origen de l'univers», ha considerat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris