algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

L'STEI exigeix al Govern que no tombi la normalització del català a la sanitat pública

L’STEI exigeix al Govern que no tombi la normalització del català a la sanitat pública.

L'STEI intersindical s'ha dirigit al Govern per exigir-li que compleixi el pla d'actuacions en matèria de política lingüística aprovat pel Consell Social de la llengua i faci passes en pro a la normalització del català.
Segons han informat, l'Ib-salut prepara una moratòria perquè el personal sanitari no hagi d'acreditar competència lingüística en tota la legislatura. En aquest sentit, L'STEI denuncia que el Govern impedeixi que el personal sanitari pugui entendre tota la gent usuària de la sanitat pública.

El juliol del 2016 el plenari del Consell Social de la llengua catalana va aprovar un Pla d'actuacions en matèria de política lingüística, «que ara veim que no es compleix», han lamentat.

Des de l'STEI recorden la recuperació, durant aquesta legislatura, la captació en català dels treballadors de l'administració. També recorda la moratòria de quasi un any per al personal que treballa a la sanitat pública fins a l'any 2017. Amb tot, ara des de l'STEI es demanen si la feina feta pel Consell Social «no serveix de res i, a més, es fa sense tenir en compte el que s'aprovà l'any passat».

El BOIB del dijous 23 de febrer 2017 publica l'anunci d'un Projecte de decret d'exigència del coneixement de llengua catalana del Servei de Salut de les Illes Balears. «Contràriament al que es va anunciar quan es va aprovar la modificació de la Llei de funció pública», ara el Govern amplia fins al final de la legislatura la possibilitat que el personal de l'Ib-salut sigui competent per entendre tota la població de les Illes Balears.

Des de l'STEI recorden que han passat més de 30 anys des la publicació de la Llei de normalització lingüística aprovada per unanimitat al Parlament de les Illes Balears. Aquesta llei preveu garantir la supervivència de la llengua catalana, treballar per a la cohesió social i ser un instrument per a la integració de les persones nouvingudes. La llei regula que, progressivament, s'avanci en el coneixement i l'ús de la llengua catalana per arribar a la igualtat plena del català amb l'altra llengua oficial, pel que fa als drets dels parlants. «Entre aquests drets hi ha el de poder ser atesos en català», han assenyalat.

Per això, L'STEI Intersindical exigeix que el Govern rectifiqui. Des del seu punt de vista «normalitzar la llengua catalana en l'àmbit sanitari és garantir la igualtat d'oportunitats de tota la població pel que fa als drets lingüístics en l'àmbit sanitari». «Ningú pot ser discriminat en un hospital per raó de la llengua oficial que parla», han afegit.

A més, des de l'STEI consideren que les necessitats del servei i la competència lingüística a la sanitat pública són compatibles. «Els treballadors de sanitat són persones preparades i competents i adquirir un determinat nivell de català no és difícil», han afirmat.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Guiem, fa mes de 3 anys

Jo de sa sanitat lo que vull es que me vegi un bon metge, que me diagnotiqui encertadament i que me recepti igual de bé, i me curi des meus mals, si ho fa amb una llengo o s'altre en rus o leton oesloveno mes igual

Valoració:0menosmas
Per antonina, fa mes de 3 anys

@Salvador: Ets un poca vergonya (te´n deixo una mica,per si de cas) tu em diries (sinverguenza).No és adoració estimar la llengüa que hem mamat desde elque erem al ventre de la nostre mare.Tan costa d´entendre que l´estimem igual que vosaltres estimeu la vostre?
La salud públca,l´ensenyament,la corrupció ens preocupen i molt.Qui ets tu per dir que els preocupa o no i a qui.

Valoració:10menosmas
Per Mallorquí, fa mes de 3 anys

Arruix feixisme catalanista de sa nostra terra

Valoració:-12menosmas
Per I doncs, fa mes de 4 anys

Si tots som iguals, els mallirquis tenim els mateixos drets que els castellans, de ser atesos amb la nostra llengua materna (i paterna)

Valoració:18menosmas
Per Actualitat, fa mes de 4 anys

Tots els ciudadanos som igual davalnt la llegada, la sanitaria i l,educación son drets fonamentals. Esta bé defensa la lengua. Y també esta bé defensar el bé comunidad per damunt del bé d.un pocs.ens agrada o no la realidad es la del carrer i el carrer el que vol son una educación i una sanitaria de qualitat.

Valoració:-1menosmas
Per Francisca Balaguer, fa mes de 4 anys

Ni preocupació ni adoració jo pens parlar dels meus mals amb la meva llengua i segur que m'entendran.

Valoració:17menosmas
Per Preocupa, fa mes de 4 anys

Hi ha fatxes que talment, pareixen subnormals.

Valoració:15menosmas
Per Salvador, fa mes de 4 anys

El STEI está muy preocupado en que no decaiga el nivel de ADORACIÓN de la LENGUA CATALANA. Los demás problemas de la sanidad pública le tienen sin cuidado.

Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris