muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

La Conselleria de Medi Ambient posa en valor les varietats de vinya pròpies de les Balears

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha presentat aquest dijous el llibre Varietats de vinya de les Illes Balears, una obra fruit d’anys de recerca i d’experimentació de l’Institut de Recerca i Formació Agrària (IRFAP), amb la cap del Servei, Carme Garau, i el director general d’Agricultura i Ramaderia, Mateu Ginard.
 
Aquesta publicació recull la descripció de les antigues varietats de vinya de les Illes Balears. La gran diversitat de varietats de vinya és un tresor que encara avui es conserva, després d’anys d’haver abandonat varietats locals substituint-les per altres de globals i foranes. La col·lecció de varietats de vinya de la Granja, i la diversitat varietal dels viticultors de l’arxipèlag, han permès, després d’una gran feina de recerca, de descripció, d’anàlisi i de microvinificacions, plasmar els resultats en una publicació.
 
A l’acte de presentació del llibre hi han assistit nombroses persones relacionades amb el sector del vi, entre productors, comercialitzadors i membres de les mateixes denominacions d’origen, els quals han pogut compartir les explicacions dels directors tècnic i científic del llibre, Antoni Martorell Nicolau i José Mariano Escalona, respectivament. El conseller Vidal ha expressat que aquest llibre «és un esforç comú que dona una mirada al passat i ens aporta un coneixement i una experiència molt bones per al sector». Vidal també ha dit que «es tracta d’una porta d’entrada al món vinícola i una obra de consulta amb rigor científic directe i assumible».
 
En aquesta obra es troba, en primer lloc, una revisió històrica de les varietats de vinya que cultivaven els nostres antecessors; en segon lloc, una descripció molecular, morfològica i agronòmica de cada una de les varietats que s’han pogut recopilar, i finalment, els resultats de les vinificacions i una breu descripció de les característiques sensorials que apropa a descobrir el potencial de cada una d’aquestes varietats.
 
De les varietats que s’hi troben descrites, algunes ja han estat autoritzades durant els darrers anys, com és el cas del giró ros o la gorgollassa, o ben recentment, com l’escursac, mentre que d’altres estan en procés d’autorització.
 
La força del sector vitivinícola de les Illes Balears desperta de nou la recuperació d’aquestes varietats, gràcies al seu afany per recuperar sabors antics, amb l’objecte de trobar un gust diferenciador, el toc especial que fa dels nostres vins un producte diferent, de qualitat i ben considerat pel consumidor.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Ja ho val, fa mes de 4 anys

Ja era ben hora. A Binissalem mos volen fer creure que manto negro és mallorquí perquè quan varen fer sa DO era sa varietat que tenien sembrada en aquell moment. Patètic. Un francès sa posaria ses mans en es cap si no fessin vi de ses varietats autòctones.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris