algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 12°
15°

Mor Pere Sunyer, «ciutadà sense fronteres i creient amb bons interrogants»

Mor Pere Sunyer «ciutadà sense fronteres i creient amb bons interrogants».

L’equip del Crepuscle encén estels, programa emès a la ràdio Ona Mediterrània, ha fet arribat aquest dilluns al dBalears la pèrdua del santanyiner Pere Sunyer. Mestre i prevere, s’autodeclarà «ciutadà sense fronteres», i es definia com a creient «amb bons interrogants».

En una entrevista al programa d’Ona Mediterrània, Sunyer explica que el seu objectiu és treballar en el seu propi creixement sense entorpir el dels altres. També confessà que era un apassionat de la poesia, la música, la pintura i la pràctica del Zen. «Crec en les persones i desitj conrear felicitat», afirmà Sunyer en una entrevista al Crepuscle.

Adjuntam l'entrevista completa:

El Crepuscle: Aquí i ara, això és el Zen?

Pere Sunyer: Sí i no, el Zen és no conceptual. Els mestres són persones que cerquen la realitat i troben que de vegades el pensar ens impedeix ser el que som perquè creim que som el que pensam. Tota la seva metodologia és buidar, silenciar el cap dels pensament. Llavors asserenar la part emotiva i viure l'experiència de cada moment i a base d'experiència anar-ses transformant. És a dir, a base d'experiència han descobert una postura, una actitud i una respiració de tal manera que amb elles et vas transformant.

El Crepuscle: Per tant ,el Zen és una experiència, no és un concepte?

Pere Sunyer: Sempre és experiència i la transformació ve per l’experiència, no pel que penses sinó pel que tu ets. Es tracta de trobar el teu origen, la teva arrel. I això com es fa? doncs perdent el temps.

El Crepuscle: Perdent el temps?

Pere Sunyer: Te seus, respires i deixes fluir la teva font, diríem, original.

El Crepuscle: El Tao, diu: «El savi actua sense acció i ensenya sense paraules»

Pere Sunyer: L'herba creix i tu no fas res per ella. Asseu-te i deixa que les coses es facin.

El Crepuscle: I pensar en el demà?

Pere Sunyer: No pensar! Quan penses és quan te n’adones de que penses i llavors ho deixes córrer. Quan tu fas la meditació ho has de deixar córrer tot perquè arribis a alliberar-te de tot el que no està integrat dins tu.

El Crepuscle: Això me sona una mica a l’Oda a Leucónoe de n'Horaci, Carpe Diem

Pere Sunyer: Si tu te n’adones de què gaudeixes tornes al dualisme. Els Zen et vol portar a la teva unitat integral, tu ets u! Per exemple, la cultura de Plató, ànima-cos, és un dualisme. El Zen diu no, de cap manera, ànima i cos són dues manifestacions de la mateixa realitat. Un poema diu: «Tu ets el diamant», però en viu, no quan ets mort. Per tant la persona no ha descobert encara la gran riquesa que és.

El Crepusce: El Zen és meditació?

Pere Sunyer: El Zen no té objectiu. Zazen és meditació d’assegut i el Kinin és meditació caminant.

El Crepuscle: No té objectiu?

Pere Sunyer: No te objectiu, l’aranya fa la teranyina amb l’objectiu de caçar la mosca però ella ja està atrapada dins la teranyina i el Zen diu “cap objectiu”. Un colom per volar on s'agafa? a enlloc. Per tant, el Zen diu que no t'agafis a res, perquè tu ets i com que tu ets deixa’t que flueixi dins tu el que ets i et donaràs compte del que ets: un diamant.

El Crepuscle: Descartes pensa.

Pere Sunyer: I per tant divideix. Diu: «jo pens, som». Però hi ha gent a Àfrica que diuen «jo sent, o jo ball, visc»

El Crepuscle: Però vivim enrevoltats de dualismes, orient/occident, llevant/ponent, matèria/esperit

Pere Sunyer: El bé i el mal, Deu i el dimoni. El dualisme és la filosofia que ha fet més mal. Nosaltres mateixos quan ens miram, ens jutjam, ens castigam o ens premiam, i en certa manera dins nosaltres hi ha la lluita de dos, jo mateix m’he dividit en dos, o m'han ajudat en dividir-me en dos.

El Crepuscle: Un proverbi crec que eivissenc: «Si comprens les coses són com són, si no comprens les coses són com són»

Pere Sunyer: El món va fent, el món va evolucionant

El Crepuscle: Vostè com a prevere, viu el Zen des d’òptica cristiana?

Pere Sunyer: No, quan faig Zen, faig Zen. Un dels reptes del segle XXI serà aprendre a crèixer per no tenir. Per tant, és com un ventall, si tu desplegues moltes paletes, fas més vent però si tu desplegues just unes poques, amb la mateixa acció tens menys aire. Hem de cercar una metodologia que ens ensenyi a desaprendre, perquè just ens han ensenyat acumular, a tenir, a aprendre i hem de fer el procés distint: desaprendre i això et descarrega, et relativitza, t’asserena, et calma. El cristianisme i el Zen es complementen en aquest aprenentatge.

El Crepuscle: El present és una cosa i el món és una altra cosa, o no?

Pere Sunyer: Tot és u, tot és u. Tot es interdependent. Què és un arbre? Un ser que té un tronc una arrel... i l'aire, i la terra, i el sol... tot això està en ell també. Podem creure que el que pensam és la realitat i no ho és, és incompleta. Recordau la lletera que no s’atura a veure les flors ni els arbres perquè només pensa en el negoci? Doncs el Zen diu «Quan vas pel bosc, escolta els ocells, escolta el riu i llavors atura’t a pensar, però mentres camines, no pensis, viu».

El Crepuscle: Un estudiant de Zen li va demanar al mestre: «Me fas llegir molts llibres que he de fer quan sigui un il·luminat?» I el mestre li va contestar: «Crema’ls a tots i viu segons els teus impulsos»

Pere Sunyer: Hi havia un mallorquí a qui varen aconsellar anar a un gran mestre de l'orient i quan va ser a la casa del mestre demanà bibliografia per estudiar il mestre li contestà: ‘The book is inside’, tú ets el llibre. A l’escola si ensenyàrem més a mirar, a escoltar, a tocar, aconseguiríems persones molt més desenvolupades, molt més serenes, molt més tranquil·les, molt més entregades, homes i dones molt més integrades i encarnades.

El Crepuscle: Molts són els cridats i pocs són els escollits. Val pel Zen?

Pere Sunyer: Com l'interpretes tu? Tu creus que Déu just fa la llei per uns? El Zen es un poc, hi ha moments que és dur, però hi ha moments que són extraordinaris.

El Crepuscle: Com s'hi arriba al Zen?

Pere Sunyer: Ja hi som (riuen)

El Crepuscle: És una actitud de vida?

Pere Sunyer: És deixar passar, deixar que les coses es facin, no implicar-te amb les coses. Quan meditam no ens hem d'implicar amb els pensaments que vénen o amb les emocions que experimentam, es tracta de deixar còrrer, perquè la vida és un constant fluir, no l'aturis, ni la precipitis. Palpar la fruita no accelera el madurar, ans al contrari es podreix. Es tracta de seure i esperar, deixar passar, deixar fer.

El Crepuscle: Mai veim el mateix riu?

Pere Sunyer: Depèn (riuen). Tu ets el mateix riu, i molts de rius

El Crepuscle: Escoltam Chopin. Escriu Shakespeare: «L'home que no porta la música dintre seu, és capaç de les coses més terribles».

Pere Sunyer: Que no hi havia aquells nazis que escoltaven música i mataven

El Crepuscle: Vostè és orientador Zen, no mestre Zen. Mestre és una paraula molt maca

Pere Sunyer: I som mestre d'escola

El Crepuscle: Però no mestre Zen?

Pere Sunyer: Perquè per ser mestre Zen un altre mestre t'ha de dir: «Sí que has arribat a la il·luminació»

El Crepuscle: Un llibre seu es titula Avui és el seu nom, això sona Zen

Pere Sunyer: Sí, hauria de ser «Ara, Ara és el seu nom», més que «avui»

El Crepuscle: Escriu el Sunyer poeta: «Si m'han fet per ser pedra, no vulguis que torni pa»

Pere Sunyer: Cadascú ha de ser el que és però a vegades l'entorn i les nostres reaccions ens fan voler ser el que no som i per això som infeliços, perquè volem ser alguna cosa que no som. Si la naturalesa t'ha fet arbre, perquè vols ser mata?

El Crepuscle: També ha escrit: «La vida té respostes»

Pere Sunyer: Tu ets la resposta a tu mateix, a la teva pregunta. Estudia el teu llibre, coneix-te a tu mateix

El Crepuscle: Mozart de fons.

Pere Sunyer: El piano de Mozart m’agrada molt. Vaig estudiar piano malgrat mon pare volia que estudiàs violí. «El piano fa més renou» li vaig dir (riuen)

El Crepuscle: Vostè té composicions. Ha editat un disc, ‘El meu Senyor’

Pere Sunyer: Mon pare, ja ho he dit, volia que fos músic i vaig pensar ara que som prevere i mestre i que ja tenc feina, li dedicaré un CD

El Crepuscle: Quines són les seves lectures?

Pere Sunyer: Sobretot llegeix psicologia, pedagogia, i tot el que representa un procés humà, tot el que ajudi a crèixer

El Crepuscle: Un lloc per fer Zen a Mallorca

Pere Sunyer: Qualsevol lloc, aquí i ara feim Zen

El Crepuscle: Un lloc per meditar a Mallorca

Pere Sunyer: Qualsevol. Ara i aquí.

El Crepuscle: Un lloc per trobar-nos a Mallorca

Pere Sunyer: Si et trobes a tu, qualsevol lloc.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris