nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 20°
17°

Pere Sánchez: «És el documental que la Justícia espanyola no vol que vegem»

Presenta el seu nou reportatge 'L'Autodeterminació damunt la taula'

29-11-2016

«Un dret per prevenir conflictes i garantir la pau entre els pobles», així és com defineixen el dret d'autodeterminació contemplat a la Carta de les Nacions Unides, Alfred-Maurice de Zayas, doctor expert independent de l'Alt Comissariat de l'ONU per als Drets Humans, i Karl Albrecht Schachtschneider, doctor de Dret Constitucional, Europeu i Internacional.

Emmarcat dins l'Any Llull, en commemoració al 700 aniversari de la mort de Ramon Llull, que viatjà per tota Europa i la Mediterrània cercant la pau i l'entesa entre les diverses cultures, arriba el documental reportatge 'L'Autodeterminació damunt la taula', una exposició del desenvolupament progressiu del dret internacional aplicat en aquesta matèria.

El seu director, Pere Sánchez, ha declarat a dBalears que «aquest és el documental que la Justícia espanyola no vol que vegem» i destaca que el reportatge «és plural» perquè hi són reflectides totes les postures.

El Cercle Mallorquí de Negocis és qui ha posat en marxa el film, que ha estat co-produït per Mallorcashoot i Alvent Produccions. En aquest treball dirigit i guionitzat per Pere Sánchez, realitzat per Carlos Sanchiz i editat per Albert Sánchez, els esmentats experts parlen de la raó de l'existència d'aquest dret, de la seva aplicació pràctica en casos recents com Kosovo, Crimea o Escòcia, i de la relació que poden tenir amb casos potencials com Catalunya, les Illes Balears o el País Valencià.

El professor de Dret Constitucional, Sebastià Rubí, hi aporta una mirada des del punt de vista de la Constitució Espanyola i les seves possibles lectures. Albert Pont, President del Cercle Català de Negocis, i Pere Sampol, exvicepresident del Govern de les Illes Balears (PSM), expliquen quin tipus d'Estat voldrien construir als seus territoris i quines creuen que són les passes a seguir per aconseguir-ho. Per la seva banda, l'expresident del Parlament de les Illes Balears, Joan Huguet (PP), exposa per què creu que el dret a l'autodeterminació no és aplicable en cap dels territoris de l'Estat Espanyol dins el marc jurídic actual.

És aplicable aquest dret dins la Unió Europea? Preval sobre el principi d'integritat territorial? És un dret reservat i ja aplicat a les antigues colònies o s'ha de seguir desenvolupant en funció dels casos que es presentin? Respostes a totes aquestes i d'altres preguntes, i des de les diverses sensibilitats, és allò que cerca 'L'autodeterminació damunt la taula' amb una sola premissa: el diàleg és obert i el futur està per escriure.

Les estrenes del documental seran:
- 13 de desembre, a les 20:00, al CineCiutat (Palma).
- 14 de desembre, a les 20:00 als Cinemes Girona (Barcelona).
- 19 de desembre, a les 20:00 a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània (València).

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris