cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 17°
17°

Àlex Duran: «No es concep l'energia com un servei bàsic»

El coordinador de Som Energia a Mallorca ha visitat el programa La Vila del Pingüí

19344

Àlex Duran, a la imatge.

25-11-2016

Avui ha visitat la Vila del Pingui Àlex Duran, economista i coordinador de Som Energia Mallorca. Ens ha parlat sobre energies renovables, una alternativa al cotxe tal com l'entenem avui, així com de la creixent consciència que es va donant quant a la demanda d'energies alternatives. 

Que és som Energia?

Es va crear a Girona ara fa sis anys. L'objectiu era obtenir energia renovable a partir de projectes pròpis de la cooperativa.

Els inicis

La cooperativa va nèixer amb vocació local però aviat es va estendre com una bassa d'oli pels Països Catalans, també a la resta de l'estat i fins i tot més enllà. Al ser Illes la cooperativa va haver de fer un esforç per arribar aquí. Gracies a que mes de 300 persones es varen fer sòcies en nou mesos la gent de Girona veure que els illencs tenien interes amb la cooperativa.

Pobresa energètica

«És un problema complex, no de facil solució. Tenim un sistema econòmic i politic molt entrellaçat en que els interessos privats estan dominant els interessos publics. L'oligopoli te tanta força que ha condicional enormement les politiques públiques estatals per fer front a aquests problemes. Que l'estat no es planteji la possibilitat de garantir el servei d'energia a les persones més vulnerables te l'arrel en que hi ha una cobdicia per part de les grans empreses perquè això no es faci».

Canvi de legislació?

«Hi ha una certa reacció, a nivell local molt més que a nivell estatal. Els ajuntaments estan començant a donar solucions. A nivell autonòmic també ens consta que s'estan aplicant mesures que van en aquesta bona direcció. Com a societat, no concebem l'energia com un servei bàsic com podria ser el menjar. Aquest és un problema social que hem d'afronta

Alternativa a les companyies tradicionals

«Som energia tot el que feim és amb interes dels asociats que a balears som 1500 i gairebé 30.000 en tot l'estat. Som molts per a ser una cooperativa però pocs per a tenir incidencia social. Tenim un parc d'habitatges a les Illes Balears que és molt ineficaç termicament, es allò que a vegades a l'hivern es diu «s'està mes be defora que dedins». Conve pensar en fer inversions en aillament termic de les cases. Per estalviar consum de calderes, estufes, etc...

Impost al Sol

«És un concepte que s'ha aplicat. Qualsevol persona que s'insta-les unes plaques per generar electricitat, ha de pagar una taxa, significava deien des del Ministeri a contribuir a les despeses del sistema. Això anava en sentit contrari a tots els països, que afavoreixen la implantació de les energies renovables. A les Illes Balears tenim una certa exempció respecte a això. Vist el fracàs d'aquesta legislació, em sembla que no avançarà molt més.

L'Estat i les elèctriques

«L'impost al sol ha estat una reacció davant la crisi econòmica que ha suposat una baixada del consum elèctric, les companyies no volien que el pastís es reduís encara més, per això han volgut frenar l'energia fotovoltaica d'autoconsum, ja que són menys kilobits que, com a companyia elèctrica, poden vendre. Com a cooperativa, estam en contra d'això. El que volem és tenir més renovables ser més autosuficients i tenir energia descentralitzada i desconcentrada i energia generada pels propis socis.

El cotxe elèctric

«l'e-cotxe va sortir inspirat en Som Energia degut a la necessitat de desplaçar-se en cotxe. A Mallorca malauradament el transport públic es bastant dolent, amb unes tarifes, horaris i freqüències no molt atractives. La cooperativa és la propietària dels cotxes, que estan a disposició dels usuaris i només paguen pel temps que l'utilitzen. Poden usar-los sota reserva. En el cas de Mallorca, els cotxes elèctrics s'adapten millor perquè les distancies són curtes. El cotxe elèctric compartit, pens que és el futur. S'han fet estudis que demostren que poden arribar a substituir 15 o 20 cotxes particulars. Hi ha gent que té cotxe però l'usa molt poc, en canvi li comporta una despesa que, d'aquesta altra manera, podria estalviar-se»

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris