lluvia ligera
  • Màx: 12°
  • Mín: 11°
11°

#30AnysLNL (8): El 75% dels advocats que usen el català afirmen que se’ls ha suggerit canviar cap al castellà als jutjats

13-05-2016

Segons un estudi del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, el 80% dels advocats asseguren que usen el català en els procediments orals i un 75% en els processos escrits, però només el 35% l’usen en tot el procés judicial.

El 75% dels advocats que usen el català en l’exercici de la seva professió afirma que li han suggerit en alguna ocasió deixar d’usar el català en favor del castellà. També es constata que es demana canviar més sovint del català al castellà en els procediments orals que no pas en els escrits.

L’estudi també revela que només un 3% dels procediments són des del seu inici i fins al final en català i ho vincula amb la poca capacitació en llengua catalana dels jutges, secretaris judicials i funcionaris enquestats. Aquest dèficit de capacitació ha estat contínuament assenyalat pel Comitè d’Experts del Consell d’Europa en els seus informes sobre el compliment de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries per part d’Espanya.

 

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per IB3 en català!, fa mes de 3 anys

IB3 continua, per desgràcia, emetent pel·lícules en foraster; com en aquests mateixos moments (17h 04', 17-5-2016).

Valoración:2menosmas
Per puput, fa mes de 3 anys

El castellufo Mallorquin-Emigrante ja ha emigrat un poc. Ara es fa dir Menorquin. Bé, un poc més i ...

Valoración:4menosmas
Per slort, fa mes de 3 anys

Allò que molesta més els "trolls" (els que escriuen en foraster en aquest fòrum ho són) no és que valorin els seus comentaris en vermell o que opinin en contra d'ells -això els permet de continuar replicant-; sinó que no els facin cas. Per tant, la cosa millor que es pot fer és no respondre'ls i deixar-los la puntuació en blanc; fins i tot, no llegir les seves opinions. D'aquesta manera, la provocació que pretenien no té cap efecte.

Valoración:4menosmas
Per Biodramina, fa mes de 3 anys

@IB3 en català!

Hola, fenómeno. Hoy tengo la tarde libre y me apetece un poco de tele. Qué tenemos para hoy?.

Valoración:0menosmas
Per Volem IB3 en català, TV3 i Esport3, fa mes de 3 anys

En aquests moments (devers les cinc de l'horabaixa, 14-5-2016), a la televisió en obert podria triar entre onze pel·lícules: deu en foraster (les dels canals espanyols i la d'IB3) i una en català; però, quina casualitat!, la que fan en la nostra llengua és a TV3 i aquest canal -com també Esport3- el tenim prohibit. Enhorabona als teleespectadors forasters...

Valoración:13menosmas
Per Macia, fa mes de 3 anys

M,agradaria veura qualque comentari de sa gent des GAB o de "sa fundasio Jaume III, o de tots aquets que cada dia estan diguet que no xerram catala, que xerram formenterenc, mallorqui o balear, simplement que comentin lo que diuen i lo que pensen tots aquets foresters de sa nostra llengo. M,agradaria que tambe recolzin de qualque manera sa llengo que diuen que tant estimen, m,agradaria que aixi com defensen sa seva llengo contra, lo que consideren una invasio catalanista, fessin lo mateix amb el castella.
Seria massa demanar?, sempre que sortiu per aquestes pagines ho feis per lo mateix, a meam si per una vegada defensau sa vostra llengo, tambe dels atacs castellanistes.

Valoración:12menosmas
Per @ malcó, fa mes de 3 anys

I SI ÉS PER A APRENDRE ALGUN IDIOMA, ENCARA MÉS.

Valoración:14menosmas
Per Es suis, fa mes de 3 anys

Es fet que una llengo la xerrin 10 milions o 30 milions o 400 milions no la fa millor o mes important.
A Suissa i a molts d'altres paisos ho han entes i son capacos de conviure com a paisos multinacionals i aprofiten ses diversitats culturals en lloc d'intentar uniformitzar sa gent.
A Espanya aixo no ho entendran mai. I lo que mes pena me fa es que hi hagi gent de ca nostra que, havent fet es pas de canviar sa seva llengo materna per sa llengo imposada amb violencia, se vanaglorien d'estar a s'equip que "ha guanyat", ignorant sa cultira des seus avantpassats.

No vos enganyeu: es Espanyols no defensen sebre sa llengo mes majoritaria, perque si fos aixi xerrarien tambe angles i xines, que son ses dues realment majoritaries. Es espanyols defensen es castella, simplement per es seu nacionalisme i per sa seva incapacitat d'aprendre cap altra llengua, i si es castella el xerrasin 5 milions de persones, l'imposarien amb altres excuses.

Salvatore, en es jutjats de Mallorca, sempre s'ha xerrat catala, fins que es 1715, POR DERECHO DE CONQUISTA, es catala va ser prohibit i es jutjats de Mallorca passaren a ser controlats per Castella. Alerta com empres es terme "sempre".

Valoración:14menosmas
Per malcó, fa mes de 3 anys

Els castellanufos es posen davant dels toros i se les donen de valents. En canvi els poses davant d´un llibre i fugen com a esperitats.

Valoración:18menosmas
Per idò, fa mes de 3 anys

El 75 por ciento de 4, son tres. Por ejemplo. A mi lo del porcentaje no me vale, sino cuántos lo utilizan plenamente. Probablemente más de dos, o sea, tres.

Valoración:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris