cielo claro
  • Màx: 15°
  • Mín: 15°
16°

«Mallorca és molt més que sol i platja»

07-04-2016

Una trentena d’estudiants universitaris anglesos han recorregut Mallorca des de dissabte passat a la recerca del record de la figura de Ramon Llull. En el projecte han col·laborat la Direcció General de Política Lingüística, l’Institut Ramon Llull, l’Institut d’Estudis Baleàrics i ajuntaments com els de Valldemossa, Palma i Algaida.

El 2016 se celebra l’any Ramon Llull i precisament per commemorar l’efemèride s’ha creat aquest viatge, una manera de conèixer una altra Mallorca i una excusa per demostrar que els anglesos poden estimar l’illa sense passar per Magaluf.
Per això els micròfons d’Ona Mediterrània acollien dimecres vespre a dues de les persones que han fet possible aquesta iniciativa. A més, en la conversa s’hi sumaven tres dels alumnes participants per tal d’oferir les seves experiències al voltant del projecte viscut.

Joan Mas, professor de català a la Universitat de Liverpool, i Francina Payeras, professora de la mateixa llengua a la Universitat de Durham, varen explicar que durant aquests dies s’han realitzat tres rutes lul·lianes: una visita al monestir de La Real, un recorregut per Miramar i una visita guiada per Palma a la recerca dels indrets on Llull hi va deixar la seva petjada.

I els estudiants que han format part d’aquest viatge conformen una mescla d’influències que els han portat a descobrir la llengua catalana. Estudiants com en Nico, nascut a Gibraltar, que ha conviscut des de petit amb conceptes com l’autodeterminació i la cultura mediterrània. O na Chloe, que combina els estudis de català amb els de francès i castellà, fet que li permet descobrir interessants diferències lingüístiques entre les tres llengües. I l’experiència catalana també ha atret na Kiah, estudiant de català a Liverpool que considera aquesta llengua prou important gràcies als 9 milions de parlants que la practiquen.

Els participants d’aquesta setmana cultural han visitat pobles com Valldemossa, Sóller o Algaida. Han après a fer glosses, han descobert com es cuinava en temps medievals gràcies a un taller conduït pel forner Tomeu Arbona i sobretot han contemplat una Mallorca allunyada del concepte de platja i festa que s’associa des del Regne Unit.

Mallorca més enllà de Magaluf

I és que la majoria dels alumnes anglesos reconeixen que Magaluf és prou conegut a Anglaterra, ja que «per als joves la festa és important», però afegeixen que l’illa també s’ha donat a conèixer sense anar lligada a l’alcohol i les polseres del tot inclòs.

I aquest ha estat un dels objectius del projecte, els organitzadors s’han esforçat a exportar una Mallorca diferent de la que surt als tabloides de premsa groga. Francina Payeras afegeix que «hi ha una falta de turisme cultural, qualsevol anglès ens demana si venim de Magaluf quan explicam que som de Mallorca». Per això, després de l’èxit assolit en aquesta primera edició, els dinamitzadors d’aquest viatge desitgen realitzar-ho cada any. «D’aquesta manera es podria aconseguir que quan diguem que som de Mallorca, un anglès expliqui que la coneix per Miramar, Randa o Valldemossa».

El català com a llengua viva i protagonista d'un moment històric

Els alumnes participants en aquest primer experiment coincideixen en el seu interès cap a una llengua catalana que «creix dia a dia». Com a conseqüència, recorden que també al Regne Unit ha arribat el ressò mediàtic del procés d’independència que es planteja al Principat. Expliquen que la idea de l’autodeterminació és ben coneguda a Anglaterra, però destaquen diferències entre el procés escocès i el català en la forma de gestió que ha ofert el govern central de cada Estat.

Els participants d’aquest viatge cultural tornen avui dijous cap a casa amb les maletes plenes de records i de testimonis visuals que confirmen que «Mallorca és més que sol, platja i festa». I les conclusions extretes pels visitants fan evident la necessitat de consolidar aquest projecte any rere any. Els polítics cerquen noves propostes per desestacionalitzar el model turístic i aquest particular seguiment de les passes de Ramon Llull suposa una eina necessària per assolir tal objectiu.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Xesc, fa mes de 3 anys

Demostrem, a aquests que escriuen aquí en espanyol, que la llengua inútil i innecessària, dins del nostre territori lingüístic, és la forastera. Facem veure que no els entenem.

Valoración:3menosmas
Per BUF estam petant, fa mes de 3 anys

SÍ ASFALT I CIMENT,

ARA JA VENEN PER AIXÒ ELS COLLO GUIRIS.


VENEN A VEURE LA GRAN HERÈNCIA PEPERA I UEMITA.

Valoración:-9menosmas
Per Es suis, fa mes de 3 anys

Joan, a lo millor han apres mes catala ells en una setmana que tu en sa teva p### vida. Es una questio de respecte per sa gent i es lloc avon vius.

Valoración:8menosmas
Per slort, fa mes de 3 anys

Allò que molesta més els "trolls" (els que escriuen en foraster en aquest fòrum ho són) no és que valorin els seus comentaris en vermell o que opinin en contra d'ells -això els permet de continuar replicant-; sinó que no els facin cas. Per tant, la cosa millor que es pot fer és no respondre'ls i deixar-los la puntuació en blanc; fins i tot, no llegir les seves opinions. D'aquesta manera, la provocació que pretenien no té cap efecte.

Valoración:9menosmas
Per joan, fa mes de 3 anys

Seguro que no han aprendido ni una sola palabra en catalan ya que ellos ramboen perciben esta lengua cono algo marginal, anecdotico y folclorico. Esta bien pRa caxar subvenciones y colocarnos en la administracion pero otra utilidad no tiene.

Valoración:-1menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 3 anys

Molt bona iniciativa! I tant que ho és... i aquesta és la via per revaloritzar el turisme. Juntament amb ser qui sóm, perquè el turista de qualitat vol veure com vivim dins el nostre ambient, la nostra existència real, que hauriem de cuidar com a or. Els nostres ports de pescadors, petits i enfeïnats, els nostres centres històrics amb comerços del que autènticament es fa aquí, els nostres paratges naturals, la nostra història i patrimoni, les nostres costums i tradicions...això hem de posar en valor, això interessa al turista de qualitat. I no parcs temàtics, ni grans ports esportius ni tota aquesta m...rda falsa que no interessa a ningú en realtita perquè n'hi ha per tot arreul

Valoración:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris