nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
19°

Yllanes defensa un referèndum vinculant per a Catalunya

16-02-2016

El diputat de Podem al Congrés Juan Pedro Yllanes assegurava dimarts que si arriba a concretar-se un referèndum a Catalunya, seria vinculant. El que fou número u a les llistes de les Illes en les eleccions estatals recordava que «no té cap sentit que el dret a decidir sigui només consultiu».

En declaracions a Rac 1Yllanes considera que demanar un referèndum posterior a la reforma constitucional «seria un problema seriós", per això aposten per la via de l'article 92, abans d'una reforma de la Constitució que reconegui el dret a decidir dels pobles que integren l'Estat.

L'article de la Constitució que esgrimeix permetria als catalans fer la consulta legalment: «Difícilment es podria parlar de delicte».Després que el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va dir el dilluns que «no hi havia aproximació possible» entre les postures de la seva formació i la capitanejada per Pablo Iglesias respecte al referèndum, Yllanes li ha recomanat que parli amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i amb la diputada al Congrés i exministra Carme Chacón (PSC).

En aquest sentit ha recordat que el PSC, fa tres anys, promovia un referèndum per aclarir l'opinió i la voluntat dels catalans respecte a la resta de l'Estat: «Té falta de memòria», ha dit d'Hernando.
«Si hem d'escoltar a Antonio Hernando, serà molt difícil que tinguem un acord de govern. Les converses acaben de començar. Segurament arribarem a bon port», ha afegit.

Referència al PP de València

El protagonista de Juan Pedro Yllanes també s’ha fet notar el la proposició de pacte de govern presentada per Podem per tal d’assolir una coalició progressista a l’Estat espanyol. Yllanes ha col·laborat en la redacció d’un document que cerca la unió amb el PSOE per treure de l’executiu al PP.

I precisament el jutge en excedència ha sumat noves opinions referents a l’actual situació del partit liderat per Mariano Rajoy, considerant que s hauria de plantejar «seriosament» si en el cas del PP de València «convendria» aplicar la llei de partits, que preveu la dissolució d'una força política quan és investigada per associació criminal.

Així mateix, Yllanes ha criticat el «blindatge» de Rita Barberá al Senat i ha instat el PP a «predicar» i no proclamar la seva tolerància zero davant la corrupció per després enviar un missatge «molt més suau» en aquest cas.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Salvador, fa mes de 3 anys

Este Yllanes no sabe de qué va. Un referéndum vinculante "para Cataluña" vulneraría los artículos 14, 138.2 y 139 de la CE, además del 1.2 y el 2 de la citada norma fundamental.

Valoración:0menosmas
Per En Figuera, fa mes de 3 anys

Em pensava que dB havia canviat es criteris a s'hora de publicar posts però veig que sa baixesa, sa curtor, sa fal.làcia i s'insult barroer sense ni mica d'art ni gràcia segueixen campant a l'ample per aquestes pàgines

Valoración:4menosmas
Per arg, fa mes de 3 anys

-1289: A la dedicatòria que fa Ramon Llull en un manuscrit seu que va lliurar al Dux de Venècia, Pietro Gradenigo, es pot llegir:

"Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus"


("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)


-1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana:

"ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis"

("Nueva Historia de la Isla de Mallorca y de otras Islas a ella adyacentes" de Joan Binimelis, Mallorca 1593. Traduïda de l'original català al castellà per Guillem Terrassa i impresa a la impremta Tous de Palma l'any 1927 per al diari "La Última Hora". Tom V, capítol I, pàg. 10)


-1365: Els diputats mallorquins escriuen al Cerimoniós: "Com los mallorquins e poblats en aquella illa sien catalans naturals, e aquell regne sia part de Catalunya...",

http://argumentari.blogspot.com.es/2009/02/referencies-sobre-la-llengua.html


-1390: "Els jurats del regne de Mallorca ordenaven que 'si alcun català robava gra de dia, lo fossen tallades les orelles; si el lladre era un catiu o cativa' se li augmentava el càstig. Si el robatori era durant la nit se'l condemnaria a la forca, 'per qualsevol persona axí catalana, com catiu o cativa'. Això demostra que el gentilici 'català' es feia servir per a referir-se als repobladors cristians lliures, o als seus descendents, i per a diferenciar-los, dins la societat mallorquina, dels esclaus."

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

-1418: Anselm Turmeda es presenta ell mateix de la manera següent: "aquell fill d'Adam que està assegut sota aquest arbre és de nació catalana i nat a la ciutat de Mallorques i té per nom Anselm Turmeda".

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

Valoración:7menosmas
Per Marga, fa mes de 3 anys

Per : Fora Castellans

Una merda per es rollo inventat des Pastissos catalans..!
Mallorca ..Balears mai será part de aquest invent pancatalaniste

Catalans a tocar es collons a ca vostra ARRUIX

Valoración:-12menosmas
Per undetants, fa mes de 3 anys

El que està fent Podemos és marejar la perdiu sabent que el PSOE no ho vol i el que l'interessa és anar cap a unes noves eleccions. És vera que el referèndum estava en el programa electoral de Podemos però també sap que per fer-ho es necessita una majoria que ara per ara no hi és.

Valoración:11menosmas
Per Fora castellans, fa mes de 3 anys

F
Podem es lo mes serios que hi ha a Espanya amb aquests moments, i HO DIO UN LLIBERAL (que no neolliberal) DE DRETES.
Espanya es un pais incult i repressiu
Tots junts per alliberar-se de les despulles de un Imperi qu'es va perdre per la classica indolencia castellana
El pais que va inventar el "hidalgo", un gandul "quiero i no puedo", no te lloc a la nostra cultura
La unidad de Espanya, es la contrasenya per robar, expoliar i ser un "haragan" amb la porqueria borbonica al front
Espanya cau per la decadencia moral de Castella
Que als paisos catalonics no ens arrastrin, per aixo, fora els castellans, fora el castellanime, fora el Opus, ¡VISCA CATALUNYA, PAIS VALENCIA I LES ILLES REPUBLICANES!

Valoración:12menosmas
Per Mel i llimona, fa mes de 3 anys

Más grave que insistir en el referéndum de autodeterminación en Cataluña, y en las demás «naciones» españolas que quieran, como propuesta irrenunciable para el pacto de gobierno con el PSOE, es, en mi opinión, el propósito de Podemos de controlar el poder. Lo dicen con descaro en los papeles que han puesto sobre la mesa, sin tapujos. El «check and balance», control y contrapeso, no es otra cosa que la voluntad de tomar las riendas de La Moncloa, convirtiendo al socialista Pedro Sánchez en rehén, perfectamente maniatado y controlado, como una mosca en la telaraña. Está claro que no se fían de él ni de su partido.
Sin ningún respeto institucional al Rey, Pablo Iglesias se erige en vicepresidente con planos poderes. Exige controlar el CNI, el CIS, el BOE y la comunicación. En la propuesta se dibuja con nitidez la abominable figura, ausente de cualquier sistema democrático, del gran comisario político. Esto sí que sería un cambio de régimen, un regreso a los tiempos más oscuros de la política española, una regresión histórica.
El candidato socialista, que tiene el mandato del Comité Federal de no sentarse siquiera a la mesa con Iglesias con vistas a la investidura si Podemos mantenía lo del referéndum en Cataluña, se ve atrapado entre el deber y la ambición. Ahora ya sabe que lo que se le ofrece por delante es un «gobierno del cambio», pero un cambio hacia los márgenes del sistema democrático con un comisario político al lado, encargado de mover los hilos.
Pero si a pesar de todas las advertencias Pedro Sánchez sigue empeñado en dejarse arrastrar por la ambición, habrá que recordarle lo que escribió Kundera: «Aquel que quiera permanentemente llegar más alto tiene que contar con que algún día le invadirá el vértigo». Es de suponer que ya habrá sentido vértigo al leer los planes de Podemos.

Valoración:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris