nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
11°

UOB acusa el conseller March d'incomplir la normativa del català

Des d'Unió Obrera Balear s'ha acusat el conseller d'Educació, Martí March, de «no haver fet cap passa per impulsar l'ensenyament en català després de sis mesos d'exercici del càrrec, fins al punt d'incomplir la normativa vigent».


Les instruccions que la Conselleria remet als centres a principi de curs no han recuperat la figura del Coordinador de la Comissió de Normalització Lingüística (CNL), un òrgan de coordinació docent regulat al Reglament Orgànic de Centres que va ser present a les instruccions de cursos passats fins que el PP la va canviar per una “Comissió de tractament integrat de llengües (TIL)” els cursos 13-14 i 14-15. La desaparició del TIL no ha comportat la seva reincorporació a les instruccions, que la ignoren per complet.
Entre les competències de les CNL, fixades al mateix Reglament Orgànic, hi ha la d'«Establir i mantenir contacte amb la Conselleria d’Educació i Cultura, (...) per tal d’establir relacions i col·laboracions que puguin ajudar a la millor consecució dels objectius del projecte lingüístic de centre i, en general, de la normalització lingüística del centre». Des de la Conselleria tampoc no s'ha emès cap instrucció al respecte denuncia l'UOB.


Així mateix, el Servei d'Ensenyament del Català continua desmantellat d'ençà que fou suprimit pel PP a l'anterior legislatura. Segons Decret de 1997, aquest Servei ha d'assessorar els centres en l’elaboració i aplicació dels projectes lingüístics de forma coordinada amb la Inspecció d’Educació.


«L'ensenyament del català va quedar relegat el mes d'agost a una de les competències de la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat, sota direcció de Maria Francisca Alorda Villarrubias. Des d'aleshores no ha recuperat la categoria de Servei ni ha tingut un responsable al capdavant, i ara mateix l'únic que hi ha és un nou 'Servei de projectes lingüístics' que s'ocupa exclusivament de les llengües estrangeres» explica el sindicat.


Per altra banda, segons l'UOB, «la Conselleria tampoc no compleix el Decret de mínims, que al seu article 12 estableix que l'Administració educativa ha d'avaluar els projectes lingüístics dels centres, la seva aplicació i efectivitat, i fer un seguiment dels resultats i adoptar les mesures necessàries. En concret, des d'Inspecció Educativa no s'ha vetllat mai pel compliment del Decret de mínims, tot i que entre les funcions que li corresponen per llei hi ha la de 'controlar el compliment adequat de la legislació que afecta el sistema educatiu'».


Des d'UOB consideren que «aquest cúmul de negligències i incompliments de les lleis vigents demostren un desinterès deliberat per l'ensenyament en la llengua pròpia de les Balears, que encara és molt lluny d'una normalització homologable, per exemple, a la del castellà a Castella». «Exigim la recuperació del Servei d'Ensenyament del Català, el compliment de les funcions d'Inspecció pel que fa al Decret de mínims, i unes noves instruccions de principi de curs que incloguin i reactivin les Comissions de Normalització Lingüística dels centres educatius», diu l'UOB.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Això fa Pep, fa mes de 5 anys

Esperau, que la situació còmica tot just ha començat:

Ara l'Assemblea de Docents desconvocarà la vaga i la UOB dirà que està ben fet (perquè en duen un pam dins el cul).

Com quedam, UOB, hauríem de fer vaga o no? Està justificada o no? Ah, perdó, se m'oblidava que no teniu opinió, que decideixen per vosaltres...

...per favor!

Valoració:-1menosmas
Per anticatalufet, fa mes de 5 anys

pancatalanismo = fascismo pancateto

Valoració:-1menosmas
Per Jaume P., fa mes de 5 anys

Aquesta és la reacció de la UOB davant l'avanç importantíssim en l'ensenyament de l'anglès i alhora la recuperació REAL del decret de mínims.

Hi ha molt camí per endavant, però aquesta passa és MOLT IMPORTANT i el lobby per la independència (que ara es diu UOB) ho critica tot, com sempre. Però fer, ni la UOB ni el Lobby han fet res mai... Però això ja és prou sabut...

Valoració:-7menosmas
Per Tornarà entrar el PP, fa mes de 5 anys

I n´hi ha que troben estrany que no vagi a votar...
Perquè el Govern estigui mans plegades, no em molest.
Quan hi ha el PP, sí que saben fer veta!

Valoració:-1menosmas
Per guillemet, fa mes de 5 anys

Quins dois!

Valoració:-6menosmas
Per I doncs, fa mes de 5 anys

No sé perquè el PSOE va voler quedar-se la Conselleria d´Educació. Aquesta conselleria, moralment és de MËS i el conseller o consellera, hauria de ser un dels mestres o professors que van lluitar i patir amb les polítiques herètiques , culturalment parlant, d´en Bauzá i els seus adlàters.

Valoració:4menosmas
Per joan, fa mes de 5 anys

Ya estan el simulavagues y dientes enemistados intentando llamar la atencion con capulladas

Valoració:0menosmas
Per Acollonat, fa mes de 5 anys

En March deu estar acollonat després d'aquesta denúncia.

Valoració:2menosmas
Per Gràcies, UOB!, fa mes de 5 anys

Enhorabona, UOB, per desemmascarar l'espanyolisme del PSOE, que tan poca nosa fa als seus escolanets incondicionals de MËS.
PP= policia dolent. PSOE=policia bo. Objectiu final, el mateix: la mort de la llengua dels mallorquins, uns per agressió, els altres per negativa a assistir la llengua agredida pel feixisme espanyol.
La cadireta fa veure el món coloret de rosa i tot pot esperar. Problemes? No, gràcies! El feixisme espanyol actua. Els seus subordinats del PSOE i els seus sub-subordinats de MÉS no fan res, Res que els pugui incomodar gens.
Del pas que anam, el nostre règim bipartidista consistirà en quatre anys d'indignació i quatre de decepció.
Així anam!

Valoració:6menosmas
Per Unaperaqui, fa mes de 5 anys

És vergonyós, sempre estam igual. I la nostra llengua malmenada, sense ella recursos per assegurar que tothom es pugui integrar i parlar-la amb normalitat. Més de la mitad dels joves de Palma que l'aprenen a classe, no em fan ús a la pràctica i no la saben manejar, i a la conselleria no posa recursos per millorar l'eficiència. Hi ha massa gent a les classes per poder assegurar un aprenentatge efectiu, i hi ha alumnat que necessita suport extra i no el pot tenir.

Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris