nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
15°

Mor el fotògraf Josep Planas Montanyà

Josep Planas l'any 2005

P. Roig

Aquest dimarts ha mort el fotògraf Josep Planas Montanyà (Cardona –el Bages–, 1924), resident a Mallorca des de 1945. Planas Montanyà que tenia 91 anys, va ser tota una institució a la Mallorca de la segona meitat del Segle XX. Conegut, sobretot, com a fotògraf, va ser durant una llarga etapa, el president de la Casa Catalana de Mallorca.

El servei militar va dur Planas a Mallorca per primer pic, i aquí va iniciar una intensa activitat fotogràfica, trencant així amb la tradició familiar de moliners i fabricants de farina. Planas va fixar la seva residència a Palma i el 1947 va obrir el seu primer establiment dedicat a la fotografia al carrer Colom. Així doncs, la seva vida va estar marcada per la passió envers la imatge fotogràfica, que va conrear des de molt jove i que va desenvolupar a l'illa en el mateix temps en què es produïa el boom turístic.

El fotògraf va col·laborar estretament amb el Grup Serra a la secció fotogràfica 'Imatges d'ahir', i va tenir contacte també amb el cinema, a través de la revista Fotogrames i Cine Monde. Va col·laborar amb freqüència amb els setmanaris 'Destino', 'Fiesta Deportiva' i 'Serra d'Or', així com amb el diari 'La Vanguardia'. A més, va exercir de corresponsal a 'Vida Esportiva' i 'El Mundo Deportivo'.

Planas va mantenir una gran amistat amb el pintor Joan Miró, amb qui va col·laborar en diverses ocasions. A més, també va participar en la publicació dels llibres 'Joan Miró i Catalunya', de Joan Perucho, o 'Joan Miró i Mallorca', de Pere A. Serra i Bauçà.

El seu arxiu representa un document històric fonamental d'una època clau a Mallorca: la del desenvolupament turístic dels anys 50, 60 i 70. La seva càmera va deixar constància de tots aquells personatges famosos que descobrien Mallorca com a paradís de vacances i també de la vida quotidiana de l'illa, d'una manera senzilla i austera.

El Consell de Mallorca ha destacat l'inqüestionable valor documental que té la seva obra per a una societat com la nostra, que en la segona meitat del segle XX ha viscut canvis vertiginosos. La seva passió per la fotografia es va convertir en la seva manera de viure i el va portar a ser el propietari de les botigues de fotografia Casa Planas.

El Govern, el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Cardona, la seva població natal, que li va concedir el títol de fill predilecte i el 'Saler d'Or'el 2004, han lamentat la seva pèrdua i han expressat el seu condol a familiars i amics.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Cucut, fa mes de 5 anys

Al Cel sia. Era una gran persona nascuda a Cardona però mallorquí de cor.
Ens coneixerem quan ens envestirem amb els nostres cotxes, i en lloc de barallar-mos o de discutir, ens férem companys.

Valoració:0menosmas
Per Amic, fa mes de 5 anys

Descansi en pau.
Ha deixat bona petjada. El recordarem.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris