algo de nubes
  • Màx: 29°
  • Mín: 22°
28°

'Nivell 33', pressuposts, Podem i EL PI

Podem reconeix el seu error amb l'esmena presentada.

Un auxiliar administratiu de la Comunitat Autònoma cobra uns 19.000 euros a l'any, però si ha ocupat dos anys seguits (o tres de manera discontinua) un càrrec polític en cobra uns 30.000. Aquest és un dels molts exemples que es poden posar de l'impacte que té l'anomenat ‘Nivell 33’ en la realitat. Ahir es va reobrir la polèmica sobre aquest plus a causa de la presentació per part de Podem i El PI d'esmenes als pressuposts vinculades al manteniment del 'Nivell 33'.

Què és el ‘Nivell 33’?

Es tracta d'un plus salarial a què tenen dret els funcionaris que passen per la política.

Els funcionaris que passen a exercir un càrrec polític consoliden el ‘Nivell 33’, que els incrementa el sou amb una retribució vitalícia. En algun casos aquesta arriba a 10.000 euros anuals. En canvi, la resta de ciutadans que accedeixen a la política des de l'empresa privada no reben mai aquest plus.

El Govern va acordar eliminar aquest plus retributiu el mes de juliol passat, i la gran incògnita és si la supressió tendrà caràcter retroactiu. Ningú no sap el nombre exacte d'expolítics que ocupen plaça de funcionari i actualment perceben aquest sobresou a les Balears, si bé fonts sindicals parlen d'uns 400. Només de personal de serveis generals l'anterior Govern del PP va comptabilitzar uns 70 funcionaris que en el seu dia varen ser alts càrrecs i tenen consolidat el 'Nivell 33'.

La supressió del 'Nivell 33' és una promesa estrella de PSOE, Podem i Més, partits que ara sostenen el Govern.

Aquest divendres, EL PI i Podem varen presentar esmenes als pressuposts que varen ser interpretades en el sentit que pretenien garantir que els qui actualment perceben aquest sobresou, el puguin continuar cobrant. Tanmateix, poc després de presentar-les, Jaume Font, president d'EL PI va matissar que ells sí que volen que s'elimini el 'Nivell 33' i, per això, mantenen la seva esmena a la suspensió del plus econòmic, ja que, segons asseguren, «si se suspèn amb caràcter retroactiu podria ser recuperat en un futur».

De la seva banda, el portaveu adjunt de Podem al Parlament i secretari general de Podem a les Balears, Alberto Jarabo, aclarí que la seva formació està a favor de suprimir el 'Nivell 33' i considerà que «no s'ha entès bé» l'esmena que han presentat en aquest sentit, de manera que «molt probablement» la retiraran.

Al final, la clau serà si els pressuposts preveuen una partida per pagar el 'Nivell 33' o no.

L’STEI demana la desaparició del 'Nivell 33'

Per la seva part, l’STEI demana que totes les administracions de les Illes Balears imitin la mesura que ha anunciat el Govern, «com a gest públic del compromís per eradicar aquesta discriminació».

L’STEI demana a les candidatures a les Corts Generals «que es comprometin a modificar l’Estatut bàsic de l’empleat públic durant la pròxima legislatura per suprimir el plus polític».

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Bel, fa mes de 5 anys

VERGONYA! Ens enfanyen, se'n riuen de tors. El govern HAN TORNAT INCLOURE una partida als pressuposts per al NIVELL 33. Pura màfia. Són falsos fins a la medul.la. Castiguem-los el 20de desembre. Expliquem què és el nivell 33 a qui encara no ho sap abans de les eleccions!

Valoració:1menosmas
Per Jaume, fa mes de 5 anys

El nivell 33 serveix per corroborar la idea que molts tenim dels polítics: una classe de dobberers, paparres, com una màfia. És insultant haver de pagar amb els nostres imposts un sou vitalici a aquesta guarda d'enxufats, que han estat al càrrec nomenats a dit, no per mèrits ni per oposicions.

Valoració:4menosmas
Per tanmateix, fa mes de 5 anys

És vergonyós que hi hagi plussos d'aquest estil que tenguin caràcter vitalici, i en això, molts de la classe política en són experts. Però no només passa a la classe política, sinó també en altres àmbits dels treballadors del sector públic.

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris