nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
19°

Els apicultors, preocupats per la vespa asiàtica

Vidal i Esteva durant la reunió mantinguda divendres passat.

CAIB

L'Associació Balear d'Apicultors ha traslladat aquest divendres la seva preocupació per la Vespa velutina al conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal.

Una de les principals preocupacions actuals que ha transmès el president de l'associació, Bernat Esteva, és fer front a aquesta vespa carnissera asiàtica, probablement el cas més considerable d'espècie invasora que ha afectat Mallorca.

Aquest insecte es va detectar a l'illa a principi d'octubre i se'n va capturar un niu situat a la vall de Sóller. Per a les persones no és més agressiva ni més perillosa que les vespes autòctones, però representa un problema per a l'apicultura, ja que les abelles són part fonamental de la seva dieta, ha informat la Conselleria.

Aquesta trobada ha coincidit amb la setmana en la qual se celebra la Fira de la Mel, en la qual la Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca estarà present, juntament amb la Universitat de les Illes Balears (UIB) per informar sobre la vespa carnissera asiàtica.

Explotacions d’apicultura

A les Balears l'apicultura és un sector en creixement, ja que el cens d'explotacions ha augmentat en els últims cinc anys i ha passat de 432 explotacions el 2010 a 566 el 2015. La mateixa situació s'ha produït amb els ruscs, que en el mateix període han passat de 9.546 a 10.584, encara que engany la xifra ha disminuït lleugerament respecte de l'any passat, en el qual se'n van comptabilitzar 10.691.

Mallorca és l'illa amb el nombre més elevat d'explotacions d'abelles, amb 294. A continuació se situa Menorca, amb 135; Eivissa, amb 115, i Formentera, amb 22. La Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca treballa des de diferents àmbits per donar suport al sector, mantenint les ajudes del Govern, en el marc del Pla nacional d'apicultura, que representen uns 40.000 euros anuals. Es tracta de subvencions cofinançades per la Comunitat Autònoma (25%), el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient (25%) i el Fons Europeu de Garantia Agrària i Pesquera de les Balears (50%).

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per .A l´apicultor, fa mes de 5 anys

No sabia que fos obligació llegir-se tots els comentaris, abans d´escriure la pròpia opinió. Pren nota..

Valoració:0menosmas
Per I doncs, fa mes de 5 anys

No crec que valgui massa la pena, prestar massa atenció a cap comentari de diari, inclosos els meus. En canvi ser un poc amable i educat, no fa mal a ningú. Bones tardes.

Valoració:3menosmas
Per apicultor, fa mes de 5 anys

a I doncs:
Crec que ho he deixat molt clar en el meu comentari els danys que causa a la biodiversitat per la pol·linització de les nostres abelles, presti més atenció.

Valoració:-1menosmas
Per I doncs, fa mes de 5 anys

I no és poc mal, senyor apicultor. en compte que la major part de la polinització de les plantes i arbres, és duita a terme per les abelles.

Valoració:6menosmas
Per apicultor, fa mes de 5 anys

La vespa asiàtica mossega i pica, però no fa més dany que un "avispó" i potser una mica més que una vespa comuna, és un insecte molt agressiu amb les abelles i altres insectes.
L'autèntica amenaça d'aquest insecte resideix en la seva capacitat d'expansió i en el dany que pot causar a l'apicultura, una amenaça que es veu reforçada pels danys que aquest insecte pot causar a la biodiversitat, a causa de l'important paper que juguen les abelles en la pol·linització de les flors.

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris