nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
19°

Els menors de 14 anys i els jubilats de l'Imserso, exempts del pagament de l'impost turístic

El BOIB d'aquest dijous publica l'avantprojecte de llei de turisme sostenible, que inclou algunes exempcions de pagament i algunes variables segons la temporada

Quedaran exempts del pagament de l'impost turístic les estades dels malalts i acompanyants que hagin de desplaçar-se entre illes per rebre assistència sanitària, i les estades subvencionades per programes socials, com l'Imserso.

Arxiu dB

El Govern balear ha publicat aquest dijous al BOIB l'avantprojecte de llei de l'Impost del Turisme Sostenible, que permetrà preservar el territori i el paisatge i reinvertir en un millor turisme que estigui basat en la qualitat i en la sostenibilitat, que inclou algunes exempcions en la seva aplicació i estableix finalment en 1 euro la quota que hauran de pagar els creuers en temporada alta.

El nou impost serà un tribut directe i propi de les Illes Balears, amb caràcter finalista i gravarà les estades en allotjaments turístics, en habitatges que es comercialitzen turísticament i en embarcacions de creuer.

L'avantprojecte publicat avui romandrà en exposició pública durant 15 dies hàbils, durant els quals qualsevol ciutadà o entitat podrà dir la seva, i podrà presentar al·legacions.

El Govern tindrà en compte aquestes al·legacions abans d'aprovar el projecte de llei que serà enviat al Parlament, amb l'objectiu, mantingut fins a la data, de generar el màxim consens i el debat social possible per a l'obtenció d'una norma adaptada a les necessitats reals de la ciutadania.

La publicació de l'avantprojecte de llei de l'Impost del Turisme Sostenible és un pas més en el procés obert d'elaboració de la norma que regula el nou tribut, i s'emmarca en el debat públic que el Govern ha iniciat amb el sector turístic, amb els agents socials i econòmics, amb els consells insulars, amb els representants dels grups parlamentaris i amb la societat en general per definir l'impost i establir mesures d'impuls a un model turístic sostenible des dels punts de vista mediambiental, econòmic i social.

EXEMPCIONS A L'APLICACIÓ DE LA NORMA

El text de l'avantprojecte incorpora exempcions a l'aplicació de la norma. A part de les estades dels menors de 14 anys, quedaran exemptes: Les estades que es facin per "causes de força major" (incendis, inundacions, etc.), les estades del personal propi de les empreses explotadores dels establiments turístics.

També quedaran exempts del pagament de l'impost turístic les estades dels malalts i acompanyants que hagin de desplaçar-se entre illes per rebre assistència sanitària, i les estades subvencionades per programes socials, com l'Imserso.

Pel que fa a la quota tributària, l'impost distingirà entre temporada alta i baixa: durant la temporada baixa s'aplicarà una bonificació del 50% sobre la quota tributària, per afavorir l'allargament de la temporada.

També es distingirà entre categories: els turistes que s'allotgin en hotels i apartaments de més categoria pagaran més.

La quota oscil·larà entre un mínim de 25 cèntims (albergs, refugis, hostals o pensions, en temporada baixa) i un màxim de 2 euros (hotels de 5 estrelles o en apartaments turístics de 4 claus o superior en temporada alta).

En les embarcacions de creuer turístic la quota serà d'un euro en temporada alta i 50 cèntims en temporada baixa.

L'avantprojecte de llei de l'Impost del Turisme Sostenible preveu la creació d'una Comissió d'Impuls del Turisme Sostenible, integrada per representants institucionals i de la societat civil, que avaluarà els projectes en què s'invertiran els recursos recaptats amb el nou tribut. Aquests recursos s'han de destinar a la protecció i preservació del medi ambient, a la millora del sector turístic orientada a aconseguir un model sostenible, a la recuperació del patrimoni històric i cultural, a projectes de recerca i innovació relacionats amb la diversificació econòmica i amb el turisme, i a la millora de la formació i la qualitat de l'ocupació en el sector turístic.

El Govern continuarà dialogant amb el sector turístic i amb els agents socials, econòmics i mediambientals per millorar el text. Un cop s'hagin tingut en compte les al·legacions presentades, al llarg de les pròximes setmanes el Consell de Govern aprovarà el projecte de llei del nou tribut. Posteriorment la norma iniciarà el tràmit parlamentari.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per biel, fa mes de 5 anys

Això es diu una baxanada amb totes ses lletres, o sigui si els jubilats peninsulars venen amb l'Imserso no paguen si venen d altra forma, amb avió o barco, el mateix jubilat paga. (es diu monopoli. o favoritisme...) També si el jubilat de Mallorca vol anar a Eivissa paga si el de Menorca vol venir a Mallorca paga o a l'enreves. El mateix amb els estudiants, pobres victimes els pares clar.No te ni cap ni remei.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris