cielo claro
  • Màx: 29°
  • Mín: 22°
27°

El GOB reclama al Govern protegir les aus de la Marina de Llucmajor

El GOB reclama la protecció de les aus de la Marina de Llucmajor.

GOB

El GOB ha reclamat al Govern Balears la declaració d’una Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) a la Marina de Llucmajor. L’espai, d’altíssima importància per les aus segons els ecologistes, està amenaçat actualment per diversos projectes, entre ells una línia d’alta tensió i un parc fotovoltaic.

«La marina de Llucmajor és la gran assignatura pendent en la protecció d’espais naturals a les Balears. El seu paisatge en forma de mosaic agroforestal li confereix una biodiversitat molt elevada, i la seva estructura territorial, formada per grans finques dedicades a l’agricultura i la caça, l’ha mantinguda fins ara al marge del procés d’urbanització rural que s’ha produït a altres zones de Mallorca», ha assegurat l’entitat.

Els darrers 5 anys el GOB ha sol·licitat 3 vegades i a tres executius diferents la declaració d’una ZEPA a la Marina. El gener de 2011 la petició fou remesa a la Conselleria de Medi Ambient dirigida per Gabriel Vicens (i de la qual l’actual conseller, Vicenç Vidal, era director general de Biodiversitat), sense que fos resposta. El març de 2015, aprofitant el procés d’elaboració dels plans de gestió de la xarxa Natura 2000 a les Balears, es reiterà la petició davant la conselleria de Gabriel Company, que respongué que donava traspàs de la petició al seu servei de planificació. Finalment, al llarg dels darrers mesos s’ha reiterat la petició davant la conselleria presidida per Vicenç Vidal, sense que fins ara s’hagi observat cap passa al respecte.

La marina de Llucmajor constitueix, segons el GOB, el segon nucli en importància a Mallorca per a la milana (Milvus milvus), que hi manté més de 10 parelles. Aquesta espècie està catalogada en perill d’extinció a nivell estatal. A més de la milana, a la Marina es troben poblacions importants d’altres espècies d’aus, com la cucullada (Galerida theklae), la terrola (Calandrella brachydactyla) o l’àguila calçada (Aquila pennata) entre altres.

«La manca d’atenció adequada per part de l’administració ambiental a les necessitats de protecció de la marina de Llucmajor està possibilitant el plantejament de diferents projectes que poden afectar negativament els valors ambientals de la zona», ha assegurat l’entitat.

Entre aquests projectes s’hi troben les obres de construcció d’una subestació elèctrica que estaria relacionada amb el projecte de construcció d’una nova línia d’alta tensió que travessarà la Marina. D’altra banda, en aquests moments es tramita també el projecte de construcció d’una gran instal·lació fotovoltaica que afectarà la zona de S’Àguila, una de les més ben conservades de la zona.

«El desenvolupament d’aquests projectes implicaria l’afectació negativa als valors naturals de la Marina, entre ells a les poblacions d’aus que haurien de motivar la declaració d’una Zona d’Especial Protecció per a les Aus. Per tant, aquesta situació podria constituir un incompliment de la normativa europea per ignorar l’obligació de protegir adequadament la zona», ha assegurat el GOB.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per I doncs, fa mes de 5 anys

La foto és preciosa, i el GOB, com sempre, fent una boníssima feina.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris