muy nuboso
  • Màx: 11°
  • Mín:

Suay: «Hem sobreviscut a 20 anys de valencianofòbia»

Sanginés i Suay en el pati de Can Alcover.

dBalears

Ferran Suay i Gemma Sanginés, psicòlegs de professió, han participat aquest cap de setmana en les jornades «Eines per al debat lingüístic» organitzades per Jubilats per Mallorca. Autors del llibre 'Sortir de l'armari lingüístic', han presentat recursos i eines per fer front a la submissió lingüística.

—Com valorau les jornades desenvolupades pels Jubilats per Mallorca?
Ferran: Són una gent molt activa. Aquesta associació té un perfil d'alta utilitat pública, tenen un bagatge molt important tan personal com socialment. A més són uns militants lingüístics que aporten molt a la societat. La política lingüística no és l'únic àmbit per preservar la llengua, és necessari la participació dels ciutadans.

Sanginés: És la segona vegada que participam en unes jornades convocades pels jubilats. Hem realitzat uns tallers molt participatius. Els dotam d'eines i recursos per fer front a la submissió lingüística d'una manera fàcil encara que les pautes siguin difícils de canviar. Ens hem centrat en casos concrets de la vida quotidiana on puguin sorgir conflictes lingüístics i quina és la manera de poder fer-hi front.

—En que consisteixen els vostres tallers lingüístics?
S: Aplicam des de la psicologia eines útils per als parlants. Com donar respostes adequades a les demandes de canvi de llengua.

F: Sovint el catalàparlant es veu obligat a canviar de llengua. Però cal canviar de perspectiva. S'ha d'entendre que l'altre, pel fet que no parli en català, no és que es trobi incapacitat per entendre'l. Amb un context adequat es pot fer entendre a l'altre en català.

—Quines són les eines que proporcionau?
F: Les eines no són receptes de cuina. La idea bàsica es trencar amb la dinàmica que tot el conflicte de llengües es resolgui amb la submissió lingüística. No hi ha ciutadans de primera i de segona, no hi ha cap motiu per canviar de llengua dintre d'un estat de dret. És donar a l'altre l'oportunitat de respectar la pròpia llengua.

—En quina situació es troba el País Valencià?
F: S'obre un marc d'esperança. Després de 20 anys d'intent d'extermini de la llengua per part del Govern s'obri un nou marc de possibilitat. Hem sobreviscut i resistit a 20 anys de valenciaofòbia gràcies al teixit associatiu que ha mantingut la llengua viva. Els valencians se'l presentava com a madrilenys de segona divisió. Ara ens començam a alliberar de tot això.

S: La societat està agafant aire, s'han obert les portes i les finestres i ara ja hi pot passar l'aire. S'obre un període molt esperançador amb les sinèrgies que es podràn establir entre les universitats i els nous representats públics.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ||*||, fa mes de 5 anys

Fa falta un estat català potent que apliqui les polítiques necessàries per a la ciutadania.


http://dbalears.cat/balears/2015/10/31/287546/assemblea-sobiranista-mallorca-treballara-per-construir-republica-dels-paisos-catalans.html

Valoració:0menosmas
Per Macia, fa mes de 5 anys

Jbm
No es tracta de xerrar o no xerrar en catala, es tracta simplement d, escoltar. Simplement passajant per Barcelona et dones conta que el catala esta molt mes present en lesnconverses quotidianes de sa gent que fa 20 anys, inclus a ciutats industrials de forta inmigracio com Terrassa, Sabadell o Manresa, i aquesta lmpressio, en el cas de Valencia ciutat no la tenc en absolut,encara que tambe tenc que dir que no es lo mateix a les zones mes rurals.

Valoració:1menosmas
Per jbm, fa mes de 5 anys

Macià,
Quan surts de l'armari lingü´sitic descobreixes que hi ha molta gent vom tu: si comences a convesar sempre en mallorquí amb tothom aniràs descobrint que hi ha una gentada que te segueix la conversa en català, i que són de cada vegada més pocs els qui diuen que no t'entenen.
És qüestió de posar-s'hi de bon de veres

Valoració:2menosmas
Per I doncs, fa mes de 5 anys

Als valencians els costa arrancar, però quan els parles en Mallorquí, ells continuen la conversa en Valencià, es a dir. se continua parlant del mateix tema en Català. A veure si ni el PP ni cap succedani seu, no torna mai més a comandar, perquè els ha requisat la seva riquesa cultural i també l´altra.

Valoració:6menosmas
Per Macià, fa mes de 5 anys

Sobreviscut???. A Valencia capital i la seva zona urbana i a amplies zones d´Alacant, trobar qualcú que xerri en català, o valencià, com vulgueu és pràcticament impossible. Com també ho és a zones com S´Arenal, Magalluf, Platja de Palma o Eivissa Vila, per posar exemples.

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris