nubes rotas
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
18°

El perill dels ‘caramulls’

'Caramulls' de pedres al litoral illenc.

23-06-2015Foto: Regino Martínez/Terraferida

El col·lectiu Terraferida ha denunciat que la ‘moda’ de construir ‘caramulls’ de pedra, com els que podem trobar al Cap de ses Salines o a la Serra de Tramuntana, suposen un perill pel medi ambient. Expliquen que aquesta tendència’, que s’ha estès arreu del territori illenc i sobretot a les costes, suposa l’alteració de l’ecosistema natural del paratge on es fan aquests ‘caramulls’.

Terraferida escriu a la seva web que «les accions 'decoratives' humanes ja no es limiten a fer munts, ara també es trepitgen ullastres amb grans lloses, s’envolten cebes marines i saladines amb pedres a mode de 'corralet' que la planta no necessita per res. Aquests tancaments de vegades limiten el creixement de la planta, altres vegades l’afavoreixen, però en ser retirats, la planta avesada a la protecció de les pedres, acaba morint per complet».

«Cada cop som més els que veiem aquestes construccions com una amenaça i, prenent-nos la justícia ecològica per banda, intentam refer el mal causat tomant els munts i intentant restituir el paisatge al punt originari» manifesta el col·lectiu. Ara bé, alerten que alhora de tomar els munts no es pot fer de qualsevol manera «s’ha de tenir en compte que amb el nou moviment de pedres podem esclafar dragons, sargantanes, caragols i invertebrats».


COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per pepet, fa mes de 4 anys

Si, ho han de prohibir tot d'una perque les pedres son una espècie en perill d'extinció. Crec que ja en queden poques i, que farà l'humanitat sensa pedres? Evitem el desastre que ene ve damunt. guerra als caramulls.

Valoració:1menosmas
Per carlost, fa mes de 4 anys

Aleeeerta si llances les pedras a la mar, que no deixassis estormeiat un grumer!!

Valoració:0menosmas
Per Què és això?, fa mes de 4 anys

Fa anys que me'n faig creus de veure aquesta estupidesa. No les he fotut a terra perquè... Però jur que a partir d'ara els fotré una bona patada o llançaré les pedres a la mar. I el mateix amb allò d'embrutar-se tot el cos de fang a llocs com Cavalleria a Menorca o Racó de sa Galera a Eivissa. A banda de ser una estupidesa, és una agressió i una erosió de l'entorn que no té sentit. Qualque dia algú pendrà mal, qualque dia a algú li caurà a sobre una bona esllavissada de tant de rascar i treure pedres.

Valoració:14menosmas
Per Suara, fa mes de 4 anys

La planta acaba morint per complet.
Magnífic!

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris